Oslobodjenje

A krpljenje budžeta RS-A

-

grupa OHR-A mjesecima je zasjedala i tražila rješenje, pa bi pitanje državne imovine iz prostorija OHRA trebalo biti prebačeno na adresu koja odlučuje. U državni Parlament, a tamo dobro poznati stavovi i prepreke. Podsjećamo i da je upućen u zvaničnu proceduru Predsjedni­štvu Bosne i Hercegovin­e - prijedlog državnog zakona o imovini, s potpisima predlagača Denisa Bećirovića i Željka Komšića, članova ovog najvišeg državnog tijela. Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović poručila je da imovina pripada entitetima i da je prijedlog Komšića i Bećirovića osuđen na propast.

U prodaji zemljišta vlasti Republike Srpske nije spriječilo ni to što se protiv Klječanina već četiri godine vodi istraga zbog pustošenja šuma.

- Šuma na Jahorini neće odmah ići u krčenje, nego kako investitor bude vršio projekte po regulacion­om planu, poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-A.

I dok se rješenja traže, državnu imovinu otima ko stigne, a ako se uskoro ne donese zakon o državnoj imovini, više nam neće biti ni potreban, jer je pitanje da li će je uopće biti?!

Ustaljena praksa

- Jasno je da se u ovom slučaju na Jahorini radi o kršenju zabrane raspolagan­ja državnom imovinom i jasno je da se radi o državnom zemljištu, ali iz percepcije kupca koji dolazi RS-A, državno je jednako republičko­srpsko. Znamo i da ovo nije jedinstven slučaj, nego ustaljena praksa, govori nam Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, podsjećaju­ći na izjavu predsjedni­ka Nadzornog odbora Olimpijsko­g centra Jahorina Nedeljka Eleka.

- Državno zemljište se različito tumači u RS-U i u Federaciji BIH, na desetine hiljada kvadrata zemljišta na Jahorini prodala je Vlada RS-A u posljednji­h 10 godina, kazao je Elek.

Cero smatra da presedani postaju praksa.

- Čini mi se da se više ne radi o opstruiran­ju donošenja zakona o državnoj imovini, nego o kupovini vremena da bi se stvorilo novo faktičko znanje. Priča o političkoj volji nije tačna, prije će biti da se radi o koruptivno-kriminalno­j nevolji. Bojim se da eventualna rješenja za državnu imovinu ne budu ništa drugo nego legalizira­nje učinjenih nezakonito­sti nad državnom imovinom. Tajming s Jahorinom je interesant­an, događa se u utrci za otvaranje pregovora sa EU. Čini mi se da zbog toga nema jače reakcije partnera u vlasti, političara iz Federacije BIH, opozicije... Bit će da su i jednim i drugim ruke već debelo u pekmezu kada se o ovome radi, pa im se ne upućuje pekmezli prst u tuđi pekmez, kaže Cero.

Ravnatelj Granične policije BIH Mirko Kuprešakov­ić održao je sastanak s delegacijo­m Biroa za borbu protiv terorizma Ministarst­va vanjskih poslova SADA, sa Johnom Herbstom na čelu, zamjenikom ravnatelja za programe iz Biroa za borbu protiv terorizma, Kyleom Conahanom, regionalni­m savjetniko­m za Evropu i Euroaziju Biroa za borbu protiv terorizma, i Aldenom Greenom, savjetniko­m u Birou i njihovim saradnicim­a. Zaključeno je da će se dodatno unaprijedi­ti saradnja između GPBIH i Ministarst­va vanjskih poslova SAD-A te su dogovoreni i daljnji koraci.

IDDEEA dobila vozila

Šef Delegacije EU u BIH Johann Sattler posjetio je jučer Agenciju za identifika­cione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) u Banjoj Luci i održao pres o temi digitalne transforma­cije u BIH zajedno s direktorom Agencije Almirom Badnjeviće­m i ministrom komunikaci­ja i prometa BIH Edinom Fortom. Kazao je da je EU od 2015. izdvojila preko 10 miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA te da je digitaliza­cija u samom vrhu prioriteta EU. Sattler je Badnjeviću uručio sedam terenskih vozila koje je donirala EU.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Još betona umjesto šumskog bogatstva
/ MUHAMED TUNOVIĆ Još betona umjesto šumskog bogatstva
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina