Oslobodjenje

Gabela i Čolić su prepreka za Vukoju

Do daljnjeg je prolongira­na sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavni­čkog doma PFBIH, koju je prethodno za 20. februar zakazao njen predsjedni­k Mladen Bošković

- AMELA LONČARIĆ

Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH, koju je za 20. februar sazvao njen predsjedni­k Mladen Bošković (HDZBIH), prolongira­na je do daljnjeg.

Kako se navodi u obavijesti upućenoj članovima ovog radnog tijela, termin održavanja 7. sjednice Komisije prolongira se do daljnjeg zbog pomjeranja roka za dostavu prijedloga za izmjene u radnim tijelima.

- Budući da nije određen niti termin 10. redovne sjednice Predstavni­čkog doma PFBIH, o terminu sjednice Komisije ćete biti blagovreme­no informiran­i kada ona bude zakazana, napomenuo je Bošković.

Edina Gabela (SBIH), dopredsjed­avajuća Predstavni­čkog doma i članica Komisije za izbor i imenovanje ovog doma, podsjeća da je Komisija popunjena u skladu sa zaključkom i izmjenama Poslovnika, te da su dva nedostajuć­a člana izabrana po automatizm­u.

- Podsjetiću da je opozicija uputila apelaciju Ustavnom sudu FBIH vezano za taj zaključak i očekujemo odgovor iz Suda. Sve do tada kolege rade kako su i počele, na osnovu zaključka koji je nama sporan, kaže Gabela za Oslobođenj­e.

Izbor sudije u Ustavni sud BIH i dalje je pitanje oko kojeg se koplja lome. Naša sagovornic­a ističe da Komisija sada ima 11 članova, međutim...

- Kolege Aner Žuljević (SDP) i Damir Mašić (SDP) ranije su se izjasnile da neće glasati samo za jednog kandidata za sudiju koji će ići prema Parlamentu tako da, uzimajući to u obzir, ne postoji šest članova koji bi bili za jedno ime, zbog čega su i nastali svi problemi oko sudije. Ovaj poziv za sjednicu Komisije je išao u smjeru da se zamijenimo, kako se ranije pisalo, kolegica Dajana Čolić (DF) i ja, kako bi se na Komisiji moglo doći do prijedloga za jedno ime. Mislim da se išlo u tom smjeru i nemam informacij­u zašto je prolongira­na sjednica, rekla je Gabela.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina