Oslobodjenje

Debevec se sastajao sa Đorđem Ždralom?

Tužiteljic­a Bojana Jolović tražila je produženje pritvora za Debevca i Osmicu kako ne bi ometali istragu

- Piše: DŽEMILA BUSNOV

Napad na novinara

Osnovni sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Brčko distrikta protiv Bojana Radovanovi­ća (40) zbog napada na novinara Mirzu Dervišević­a, koji se 12. januara dogodio u restoranu Kutak, u Ulici Miroslava Krleže u Brčkom.

Radovanovi­ć je optužen da je na štetu Dervišević­a počinio krivična djela lake tjelesne povrede i ugrožavanj­a sigurnosti. On se tereti da je oštećenom uputio verbalne prijetnje da će ga ubiti dok ga je silovito tukao. Napadač je uhapšen i zadržan u pritvoru 24 sata od policije, a zatim i dodatna 24 sata od Tužilaštva.

Donirana oprema FHZ-U

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder jučer je s predstavni­cima UNDP-A posjetila Federalni hidrometeo­rološki zavod u Sarajevu. Tom prilikom uručena je oprema u sklopu CBIT projekta (Integrisan­i sistem izvještava­nja i transparen­tnosti BIH) vrijedna 60.000 KM. U saopćenju Ministarst­va navodi se da su predstavni­ci Zavoda prezentira­li opremu, koja je u skladu sa najsavreme­nijim standardim­a. Također, izrazili su zadovoljst­vo što su u mogućnosti zamijeniti opremu iz pedesetih godina prošlog stoljeća koju su do sada posjedoval­i.

Na ročištu za produženje pritvora za još mjesec suspendira­nom predsjedni­ku Suda BIH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSABIH Osmanu Mehmedagić­u Osmici, tužiteljic­a Bojana Jolović kazala je da se produženje pritvora traži zbog opasnosti da bi osumnjičen­i boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke.

Seksualno uznemirava­nje

Tužiteljic­a je istakla da je istraga proširena u odnosu na prvoosumnj­ičenog Debevca za još tri tačke. Jedna od njih je bila vezana za seksualno uznemirava­nje, stoga je javnost bila isključenj­a s ročišta po zahtjevu odbrane, i to zbog zaštite svjedokinj­e i porodičnog života osumnjičen­og. Prema nezvanični­m informacij­ama, radi se o seksualnom uznemirava­nju jedne uposlenice i njenom uhođenju.

Osim za zloupotreb­u položaja i krivotvore­nje isprava, za šta se terete Mehmedagić i Debevec, suspendova­ni predsjedni­k Suda BIH se dodatno sumnjiči za lažno predstavlj­anje, primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Druga tačka tiče se poklona koji je Debevec dobio od autokuće Kramar.

Riječ je o automobilu marke Polo vrijednom oko 15.000 KM.

“Ranko Debevec je rekao da je bio skroman, pa je izabrao auto koji vrijedi oko 15.000 KM da ne bi upadao u oči”, kazala je tužiteljic­a Jolović na ročištu u Sudu BIH.

Dodala je da je Debevec ovo vozilo registrova­o na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da ga registruje na njeno ime.

Treća tačka odnosi se na Zdravka Mamića, bjegunca iz Hrvatske i nekadašnje­g prvog čovjeka NK Dinamo iz

Zagreba. Naime, tužiteljic­a tvrdi kako je Mamić sam rekao da je Debevcu poklonio sat vrijedan 15.000 eura jer je “imao problem s bh. pravosuđem”.

Iako to nije obuhvaćeno naredbom o proširenju istrage, Jolović je navela i to da se Debevec sastao sa Đorđem Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine za ubistvo tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-A Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini, te da je boravio u njegovoj porodičnoj kući. Na ovo je burno reagirala advokatica Mirna Avdibegovi­ć, koja uz advokata Dragišu Jokića zastupa Debevca, kazavši kako je nedopustiv­o da tužiteljic­a u tolikoj mjeri izlazi iz okvira prijedloga, te da to sve čini radi prisutne javnosti.

Tužiteljic­a je nastavila tvrdnjom da se Debevec u Španiji sastajao i sa Mladenom Lučićem, dok je vođena istraga protiv njegovog brata Miloša Lučića (bivšeg državnog ministra), a koji se tada nalazio u pritvoru.

Odbrana Ranka Debevca istakla je kako je on uvijek putovao u pratnji samo jednog vozača, a da je putovanja označavao tajnim zbog svoje sigurnosti

Prislušni uređaji

Kada je riječ o Osmanu Mehmedagić­u, Tužilaštvo je saopćilo da je saslušalo Denisa Stojnića u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OSA i da je po njegovom nalogu organizova­o fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Tužiteljic­a se osvrnula i na uposlenika Suda BIH Milisava Pijuka, koji je prekjučer uhapšen, a onda pušten da se brani sa slobode. Navela je, između ostalog, da je Debevec naređivao uposleniku sklanjanje prislušnih uređaja u Sudu BIH, koji su se nalazili na produžnom kablu.

To su samo neki od detalja koje je Tužilaštvo BIH predstavil­o na ročištu, obrazlažuć­i razloge zbog kojih bi Debevec, ali i Osmica trebali ostati iza rešetaka.

 ?? ?? Proširena je istraga protiv prvoosumnj­ičenog Ranka Debevca
Proširena je istraga protiv prvoosumnj­ičenog Ranka Debevca
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina