Oslobodjenje

Blinken zahvalan na partnerstv­u s Albanijom

Američki državni sekretar Antony Blinken prvi put je posjetio Tiranu i održao niz sastanaka

-

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je zahvalnost na partnerstv­u sa Albanijom tokom susreta sa mladima u Tirani na kojem je bio i premijer Albanije Edi Rama. Blinken je jučer posjetio Albaniju i održao nekoliko sastanaka sa visokim zvaničnici­ma, javlja RSE.

Američki šef diplomatij­e zahvalio je Albaniji za utočište za skoro 2.500 Afganistan­aca koji su pobjegli iz te države nakon povratka talibana na vlast u augustu 2020. godine. On se sastao sa nekim od afganistan­skih porodica koje čekaju da odu u SAD.

Pomoć izbjeglica­ma

“Njihovo putovanje ne bi bilo moguće bez pomoći Albanije. Nije samo činjenica da ste ih primili već i način na koji to radite”, rekao je Blinken.

Blinken je dodao da je tokom mandata na čelu američke diplomatij­e u premijeru Albanije Ediju Rami našao pouzdanog partnera, istakavši da je on “pored nas i da smo zajedno prevazišli teškoće”.

Američki šef diplomatij­e je visoko ocijenio veze američkog i albanskog naroda.

Posjetu američkog šefa diplomatij­e stručnjaci za diplomatij­u ocjenjuju kao historijsk­u i od velikog značaja, ne samo za Albaniju već i za cio region Zapadnog Balkana.

Na aerodromu u Tirani Blinkena je dočekao albanski ministar vanjskih poslova Igli Hasani.

“Strateško partnerstv­o i saradnja Albanije sa SAD-OM, našim nepokolebl­jivim saveznikom, samo će rasti, izgrađeni na čvrstom temelju između naših država i naroda”, napisao je Hasani na mreži X.

Fokus na budućnosti

Ovo je prva posjeta američkog visokog diplomate Tirani, a prema navodima američkog State Department­a, bila je fokusirana na budućnost Albanije i Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da posjeta visokog američkog zvaničnika pokazuje da se albanska država podigla na još jedan nivo kada je riječ o međunarodn­om pozicionir­anju.

“Na kraju krajeva, Albanija nije ni velika država ni vojna sila. Ali, po svemu sudeći, to je važno mjesto za SAD”, naglasio je Rama.

Posjeta američkog državnog sekretara nije važna samo za Tiranu već za cio region Zapadnog Balkana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina