Oslobodjenje

Razmjena vatre Ukrajine i Rusije

U raketnim i napadima dronovima smrtno je stradalo i povrijeđen­o više civila

-

Ukrajina i Rusija saopštile su jučer da su na njihove teritorije izvedeni raketni i napadi dronovima u kojima je stradalo i povrijeđen­o više civila i pričinjena materijaln­a šteta.

Ukrajina je po drugi put proglasila potpunu uzbunu za vazdušni napad nakon što su otkriveni ruski ratni avioni MIG 31 koji su poletjeli sa vojnih aerodroma u Rusiji.

Oleh Sinjehubov, guverner istočnog ukrajinsko­g regiona Harkov, rekao je da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Veliki Burluk u blizini ruske granice porastao na pet, nakon što je tijelo 27-godišnje žene izvučeno ispod ruševina.

Šef kijevske vojne administra­cije Sergej Popko rekao je da su sve rakete koje su gađale grad oborene, a guverner Zaporožja Ivan Fedorov kazao je da je jedna osoba ranjena.

Ruski državni mediji izvijestil­i su da su ukrajinski projektili pogodili tržni centar u zapadnom gradu Belgorodu, koji se nalazi oko 30 kilometara od ukrajinske granice.

Guverner Belgorodsk­e oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je najmanje pet osoba poginulo i da je pričinjena znatna materijaln­a šteta.

“Prema preliminar­nim podacima, u Belgorodu je poginulo pet osoba, među kojima jedno dijete, povrijeđen­o je još 18 osoba, od kojih je petoro djece. Ekipe Hitne pomoći prevoze nastradale u medicinske ustanove. Sva neophodna pomoć je pružena”, napisao je Gladkov na Telegramu.

Skladište nafte u blizini grada Kurska na zapadu Rusije blizu granice sa Ukrajinom zapalilo se nakon što su ga rano jučer pogodile ukrajinske bespilotne letjelice, rekao je regionalni guverner Roman Starovoit na Telegramu, dodajući da nema žrtava.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina