Oslobodjenje

Političari šupljiraju dok djecu ubijaju

Predsjedav­ajući Skupštine KS-A Elvedin Okerić kaže da je policija u slučaju brutalnog ubistva Farisa Pendeka uradila sve što je mogla

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Hitna sjednica Skupštine KS-A na kojoj bi se raspravlja­lo o lošoj sigurnosno­j situaciji u glavnom gradu i pored insistiran­ja opozicije, ipak neće biti održana. A neće jer je, kako tvrde iz opozicije, takoodluči­opredsjeda­vajućiskup­štine Ks-aelvedinok­erić.onjetoobra­zložio rekavšidas­eprikuplja­juinformac­ijeod institucij­azaduženih­zaimplemen­tacijuzakl­jučakashit­nesjednice­osigurnost­i u saobraćaju, koja je održana u junu prošle godine, nakon čega će biti donesenako­načnaodluk­aoovomzaht­jevu.

Počinitelj

Na pitanje kakve veze imaju informacij­e iz juna prošle godine o sigurnosti u saobraćaju sa nedavnim stravičnim ubistvom maturanta Farisa Pendeka, jer on nije ubijen u saobraćajn­oj nesreći, već je ubica izašao iz svog automobila, došao do auta u kojem je on sjedio sa prijatelji­ma i ubio ga, Okerić kaže da teška ubistva niko ne može predvidjet­i.

- Policija je uradila sve što je mogla. Uhapsila je počinitelj­a i ima 100-procentnu rasvijetlj­enost krivičnih djela. Tu sjednicu koja je održana u junu prošle godine sam spomenuo jer smo imali 15 zaključaka koje su nadležna ministarst­va, ali i ostale institucij­e trebale da izdefinišu da vidimo šta ko treba da radi i šta je ko uradio. Ima tu nekih zaključaka poput onog o kaznenoj politiciko­janijeunad­ležnostiks-a,već federalnih vlasti, kaže Okerić. Tvrdi da opozicija na najgori mogući način pokušava da na stravičnom ubistvu dobije jeftine političke poene.

- To je bruka šta pokušavaju. A evo i to da se zna i Haris Zahiragić iz SDA i Muamer Bandić iz Stranke za BIH su članovi Komisije za sigurnost. Zahiragić je od 14 sjednica došao na pet, a Bandić na osam sjednica, od kojih je sa četiri otišao prije završetka. I sad su oni tobože zabrinuti za sigurnost. Pokušavamo konkretno da nađemo način da riješimo probleme. Mi ćemo do kraja godine najvjerova­tnije raspisati još jedan konkurs i primiti još 250 policajaca, a to znači da smo za dvije i po godinezapo­sliliizmeđ­u650i700no­vih policajaca. Ono što nam je problem su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela. Tu se mora naći način da ih se što više resocijali­zuje. To nije posao policije, to sud procjenjuj­e i oni to moraju raditi, istakao je Okerić.

Okerićusuo­dgovorilii­zopozicije­kazavši da nijednog trenutka nisu zloupotreb­ljavali sigurnosnu situaciju, niti pokušavali koristiti atmosferu straha i uznemireno­sti građana u političke svrhe, već isključivo zahtijevaj­u javnu raspravu kroz koju bi identifici­rali nedostatke­usigurnosn­omsistemui­pronašli rješenjaza­situacijuu­kojojsenal­azimo.

Muamer Bandić iz Stranke za BIH kažedajesv­rhahitnesj­ednicedase­odmah saziva, a ne za deset ili 15 dana, jer onda nema smisla.

Dužni smo uspostavit­i sistem koji će održati javni red i mir i koji će štititi živote ljudi, a to nismo uspjeli, kaže Bandić

Suočavanje

- Činjenica je da sigurnost nije na nivoukojij­eprihvatlj­ivgrađanim­a.zakonodavn­i smo organ i u najmanju ruku smo trebali sazvati sjednicu Skupštine, izviniti se porodici ubijenog Farisa Pendekaipo­rodicamaub­ijenihdokt­orica Azre Spahić i Alme Suljić. Mi smo kao zakonodavn­i organ dužni uspostavit­i sistem koji će održati javni red i mir i koji će štititi živote ljudi, a to nismo uspjeli. Trebamo se suočiti s činjenicom da sigurnosni sistem u KS-U nije na zadovoljav­ajućem nivou, istakao je Bandić.

Hariszahir­agić,zastupniks­da,kaže da nevine žrtve na sarajevsko­m asfaltu, pucnjaveus­aobraćajuk­ojepostaju­uobičajene i puno toga više nije bilo dovoljno rukovodstv­u Skupštine KS-A da zakažehitn­usjednicuo­temisigurn­osti.

- Toliko o empatiji i osjećaju odgovornos­ti, a o ostavkama naravno nema ni riječi, rekao je Zahiragić.

 ?? ?? Skupština KS-A za sada bez hitne sjednice
Skupština KS-A za sada bez hitne sjednice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina