Oslobodjenje

Za javnost svađa, iza vrata rješenja

Radne grupe stranaka državne koalicije i dalje usaglašava­ju tekstove 2+1 zakona neophodnih za napredak na evropskom putu BIH

- MATEA JERKOVIĆ

Prvi korak ka pozitivnoj odluci iz Evropske unije o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovin­om je napravljen. Pred državnom koalicijom i dalje stoje 2+1 zakoni koji trebaju biti usaglašeni čim prije. Riječ je o sukobu interesa, sudovima BIH, te o Izbornom zakonu. Kada se radi o Izbornom zakonu, međunarodn­i akteri su u više navrata jasno istakli da je važno osigurati izborni integritet i da te izmjene trebaju biti glavni prioritet.

Širenje nadležnost­i

No, HDZBIH sa Draganom Čovićem na čelu i dalje insistira da se u te izmjene uvrsti i izmjena načina izbora člana Predsjedni­štva BIH iz reda hrvatskog naroda. Radne grupe stranaka državne koalicije u sedmici na izmaku intenzivno rade, a sastanci se održavaju svakodnevn­o. Da se iza zatvorenih vrata postižu kompromisi, pokazuje i usvajanje Zakona o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti u Domu naroda PSBIH. Iako prvobitno nije postignuta saglasnost da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku, jer je drugi zamjenik predsjedav­ajućeg Doma Nikola Špirić (SNSD) bio protiv, uoči sjednice promijenio je mišljenje.

Nakon posljednje­g sastanka koalicije početkom februara, lideri stranaka su optimistič­no poručili da bi usaglašava­nje zakona kroz radne grupe trebalo biti okončano krajem ove sedmice. Najavljen je i novi sastanak kako bi se razmotrili i usaglašeni i neusaglaše­ni stavovi. No, prema informacij­ama kojima raspolažem­o, radne grupe nastavit će sa radom i tokom naredne sedmice. Napretka, kako tvrde izvori, ima i rješenja su nadohvat ruke. Predsjedni­ci stranaka za isti sto bi mogli sjesti ponovo do 25. februara.

No, lider SNSD-A i predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik u petak je ponovo poručio da ništa nije dogovoreno. Na pitanje novinara šta su radne grupe uradile, ljutito je rekao “ništa nisu uradile”.

- Ne može se donijeti Zakon o sukobu interesa na nivou BIH, a da on tretira i RS, poručio je Dodik.

Naglasio je da se time “hoće nasilno da širi nadležnost Tužilaštva i Suda BIH”.

- To nisu nikakve priče o vladavini prava. To je poznati manir kolonijali­sta da svakoga onoga ko je izabran na izborima minimizira ako ne poštuje tu kolonijaln­u vlast”, rekao je Dodik i ponovo optužio stranke iz Federacije BIH da “nisu ispoštoval­e dogovor”.

Dodik je podvukao i da “partneri u vlasti na zajedničko­m nivou nisu korektni, jer ne poštuju dogovor o paketu zakona koji je ranije bio dogovoren”. Edin Forto, lider Naše stranke, ranije je za BHRT poručio da tri radne grupe i dalje rade na usaglašava­nju zakona.

- Sve što radimo za pregovore s EU, ima rok trajanja. Mogu reći u ime trojke da činimo sve da dođe do dogovora koji će proizvesti otvaranje pregovora s EU, rekao je Forto.

Dodikove želje

Nada se da će do kraja februara radne grupe usaglasiti ključne zakone. Kamen spoticanja u zakonu o sudovima je sjedište apelacione instance. Član Glavnog odbora SDP-A Nerin Dizar u ranijim izjavama naglasio je da trojka smatra da sjedište Apelaciono­g odjeljenja može biti najdalje u Istočnom Sarajevu.

- Mi tražimo da Apelaciono odjeljenje bude u Banjaluci, u više navrata je ponovio Dodik, naglašavaj­ući da su stranke iz FBIH pristale da “odjeljenje bude u RS-U”, ali da neće one određivati gdje tačno.

Delegati Doma naroda Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e na hitnoj sjednici u petak usvojili su Prijedlog zakona o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti po hitnom postupku. Radi se o prijedlogu zakona koji je usklađen s odgovaraju­ćim direktivam­a i uredbama Evropske unije u toj oblasti.

Usaglašeni partneri

Prije usvajanja zakona održana je i rasprava. Šefik Džaferović (SDA) rekao je da Klub Bošnjaka izrazito podržava ovaj zakon.

- Što se nas tiče, ni prošli put nije bilo ništa upitno. Važan je za rejting Bosne i Hercegovin­e kod međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a i bitan je i važan za EU put BIH. Mislim da nismo trebali dolaziti u ovu situaciju, mogli smo to završiti prošli put, džaba trošimo

Na nivou Bosne i Hercegovin­e ne postoji koalicija, već samo partneri u vlasti, poručuje Dodik

Ostaje gorak okus zbog toga što sebe dovodimo u poziciju da ove stvari radimo u zadnji čas, kaže Safet Softić

novac poreskih obveznika, istakao je Džaferović.

Govorio je i dopredsjed­avajući Doma Nikola Špirić (SNSD), koji je hitnu proceduru prethodno osporio, potpuno drugim tonom.

- Razlog zbog kojeg ćemo podržati ovaj zakon jeste podsticaj partnerima na nivou BIH da se kreću na usaglašava­nju zakona, a to su oni o sudu, o sukobu interesa i Izborni. Dakle, ovo je poruka da se približava­ju i mislim da je sve moguće uraditi ukoliko su svi spremni na kompromis. Vjerujem i očekujem da će se svi kretati u tom pravcu i da ćemo do kraja mjeseca

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Iz Kluba Bošnjaka kažu da su matirali antievrops­ku politiku
/ SENAD GUBELIĆ Iz Kluba Bošnjaka kažu da su matirali antievrops­ku politiku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina