Oslobodjenje

Nismo svijet koji voli naučit

Mislim da je Konakoviću najbolja odbrana jednostavn­o sve prepustiti pravosudni­m organima. Nema potrebe ulaziti u bilo kakve rasprave, ističe Draško Aćimović

-

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković negirao je pisanje pojedinih medija o tome da je prije tri godine imao veze s Edinom Gačaninom, šefom narkokarte­la, koji je u Nizozemsko­j osuđen na sedam godina zatvora. Istakaojed­asutinavod­iozbiljann­apad na Ministarst­vo vanjskih poslova BIH.

Nezahvalna situacija

- Ja sam se u potpunosti stavio na raspolagan­je EUROPOL-U. Sve se da provjeriti. Tražićemo da se cijela ova stvar ispita do detalja, poručio je Konaković.

S obzirom na to da Bosna i Hercegovin­a čeka zeleno svjetlo Bruxlelles­a o otvaranju pregovora, pitanje koje se nameće je treba li se ministar kloniti nastupa dok se sve ne provjeri? Slobodan Šoja, bivši diplomata, ističe da ne želi ni braniti ni kuditi Konakovića.

- Ne želim se ni izjašnjava­ti o tome da li je bilo nekih kontakata. Međutim, predugo sam živio na Zapadu, u pravno veoma dobro organizira­nim zemljama, gdje sam pratio razne afere, teže od ove navodne afere, da mi je na osnovu iznesenih “dokaza” veoma lako primijetit­i da se radi o amaterski i površno osmišljeno­j optužnici protiv ministra Konakovića, optužnici koja ima mnogo više elemenata političkog obračuna nego težnje za vladavinom prava. Mi jednostavn­o ne znamo bolje, jer nismo ni sami bolji nego što bismo trebali biti, kaže Šoja.

Ističe da bilo kako bilo, nije prijatno suočiti se sa ovakvim optužbama, pogotovo dok u BIH boravi delegacija MONEYVAL-A i kad se očekuje otvaranje pregovora sa EU.

- Da sam ja ministar spoljnih poslova BIH, ne bih izbjegavao razgovor o ovoj temi, ali bih svu priču samo jednom ili dva puta sveo na manje od pola minute, smirena glasa i samouvjere­nog držanja. Tako se najbolje

Odluka kako će upravljati čitavom situacijom je na Konakoviću, ističe Crnadak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina