Oslobodjenje

Puna usta EU puta BIH

-

imati usaglašene tekstove i ostale zakonske projekte koji su u okviru mišljenja i preporuka Evropske komisije, rekao je Špirić.

On je predložio i zaključak kojim bi se ispravile greške na koje je ukazala parlamenta­rna komisija.

- Prijedlog zakona nije usklađen s članom 95. Poslovnika niti s jedinstven­im pravilima. Zato predlažem zaključak: Zadužuju se sekretari oba doma PSBIH da isprave normativno­tehničke greške sadržane u mišljenju zakonodavn­o-pravnog sektora, dodao je Špirić.

Delegat Zlatko Miletić (ZNG) iz Kluba Hrvata podsjetio je da je BIH među najkorumpi­ranijim državama u Evropi.

- Zakon je jako bitan, ne samo s aspekta istraživan­ja terorizma već i sa aspekta istraživan­ja organizova­nog kriminala i pranja para u BIH, a kao što vidite, u posljednje­m izvještaju Indeksa percepcije kad je u pitanju korupcija, mi smo katastrofa. Mi smo drugi odozada ili jedni od najgorih po pitanju korupcije, peti u Evropi po pitanju organizova­nog kriminala i mi imamo ogromni problem kad je u pitanju pranje para u BIH koje su stečene ilegalnim radnjama, različitim vidovima kriminala, pogotovo kada je u pitanju privredni kriminal, poručio je Miletić u diskusiji.

Dopredsjed­avajući Dragan Čović (HDZBIH) govorio je o tome kako su se partneri uspjeli uskladiti po ovom pitanju, ali i po drugim važnim pitanjima.

- Osnova života je sklad. Zato je meni drago da smo mi usuglašeni u svom djelovanju i stoga obraćanje posvećujem onima koji pokušavaju uvjeriti jedni druge kako vole ovaj prostor i ovu državu, ja ću uvijek reći moju domovinu BIH, rekao je optimistič­ni Dragan Čović.

Safet Softić (SDA) iz Kluba Bošnjaka konstatova­o je da je zakon mogao biti usvojen i prošli put ukoliko je jedina zamjerka bila tehničke prirode.

- Želim da apostrofir­am činjenicu da smo mi ovdje zbog četvorice delegata, primarnoiz­klubabošnj­aka,kojisutraž­ilisazivan­jesjednice,adajekoleg­ijpostigao saglasnost tek neposredno prije početka sjednice, naglasio je Softić.

Delegatstr­ankezabihi­zklubabošn­jaka Džemal Smajić rekao je da su odlučujući potez povukla četiri opoziciona delegata - Džaferović, Đonlagić, Softić i on, tako matirajući antievrops­ku politiku.

Na usvajanje zakona reagovao je i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ujedno i lider Nip-a.

- Još jedan veliki korak ka otvaranju pregovora BIH sa EU. Usvojen je Zakon o sprečavanj­u pranja novca. Svaki se kompromis isplati i donese neku korist. Uzbrdo je, nije baš lagano, ali mi guramo naprijed i nastavljam­o. Sve zbog ljudi u ovoj prelijepoj zemlji, na svijetu najljepšoj, naveo je Konaković.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovin­i Johann Sattler pozdravio je jednoglasn­o usvajanje Prijedloga zakona o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti, kazavši kako se radi o ključnoj prekretnic­i pred zasjedanje Evropskog vijeća u martu.

Sjednica lidera EU zakazana za mart važan je datum za Bosnu i Hercegovin­u jer se očekuje da bi zemlja mogla dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU ukoliko za to ispuni neophodne uslove.

Održite zamah

“Ostajejošn­izključnih­reformi,uključujuć­i zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Važno je održati zamah!”, poručio je Sattler, ohrabrivši domaće vlasti da nastave provođenje reformi.

Iz Ambasade SAD-A u Bosni i Hercegovin­i oglasili su se na društvenim mrežama, pozdravivš­i odluku Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH, ali i konsenzus i jedinstvo koje su delegati pokazali tokom glasanja.

- Ovo je ključni korak za osiguranje integritet­a finansijsk­og sektora u BIH. To također pomiče BIH na njenom putu prema ispunjavan­ju zahtjeva Evropske unije za otvaranje pristupnih pregovora, naveli su iz Ambasade.

Izrazili su nadu da će političari ovaj zamah iskoristit­i kako bi postigli dodatne korake potrebne za izgradnju zajedničke budućnosti unutar euroatlant­ske porodice.

Podsjećamo, članovi Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiran­ja terorizma (MONEYVAL) borave u našoj zemlji do kraja mjeseca, dokad će održati niz sastanaka sa predstavni­cima institucij­a svih nivoa vlasti.

Usvajanjem zakona u Domu Bosna i Hercegovin­a želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiran­ja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BIH. Prijedlog zakona o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a njegovim usvajanjem Vijeće ministara BIH, u očekivanju dobivanja datuma za otvaranje pregovora, šalje snažnu poruku Evropskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja Unije.

Borba protiv terorizma

Delegacija Biroa za borbu protiv terorizma iz State Department­a posjetila je u petak Službu za poslove sa strancima. U pratnji zamjenika direktora za programe iz Biroa Johna Herbsta bili su Kyle Conahan, regionalni savjetnik za Evropu i Euroaziju, te Alden Greene, savjetnik u Birou. Direktor Žarko Laketa informisao ih je o organizaci­ji i nadležnost­ima Službe, kao i o trenutnoj migrantsko­j situaciji u Bosni i Hercegovin­i i stanju u Privremeni­m prihvatnim centrima. Delegacija je u pratnji direktora Lakete i načelnika sektora Ive Ramljaka posjetila Imigracion­i centar.

Čović je zamolio medije da u narednim danima, “dok smo u fokusu međunarodn­e zajednice, ne pišu o neusklađen­ostima u vlasti, te da paze kako predstavlj­aju BIH”

Podrška Velike Britanije

Ministar odbrane BIH Zukan Helez sa zamjenikom Slavenom Galićem i saradnicim­a primio je vojnog atašea Velike Britanije u BIH pukovnika Edwarda Taylora s ciljem upoznavanj­a o trenutnim aktivnosti­ma u MO i OSBIH te konsultaci­ja o pitanju nastavka daljnje bilateraln­o-odbrambene saradnje dviju zemalja.

Taylor je naglasio da će Velika Britanija uvijek biti spremna da pruži podršku Oružanim snagama BIH, te da će zajednički­m snagama, edukacijom, vojnom obukom i zajednički­m vježbama doprinosit­i razvoju kapaciteta Oružanih snaga BIH.

Priznanje Bogićeviću

Manifestac­ijom Dani povelje 2024. obilježen je prvi spomen Srebrenika i 691. godišnjica postojanja ovog grada, a tim povodom Bogić Bogićević proglašen je počasnim građaninom Srebrenika jer je, kako je navedeno, “u suludim vremenima naše historije sačuvao pamet, postupio racionalno i 12. marta 1991. kao mladi političar ostao dosljedan svojim principima i zauvijek svoje ime upisao u pozitivne stranice naše hiljadugod­išnje historije”. Svojim djelovanje­m, navodi se, dao je izuzetan doprinos razvitku države BIH i očuvanju njenih demokratsk­ih vrijednost­i.

 ?? ?? Johann Sattler: Važna prekretnic­a pred zasjedanje Evropskog vijeća
Johann Sattler: Važna prekretnic­a pred zasjedanje Evropskog vijeća
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina