Oslobodjenje

I ili izvlačiti pouke

- EDIN BARIMAC

Sličnih priča i medijskih kampanja iza kojih stoji politički ili neki drugi animozitet imali smo dosad bezbroj i tako već trideset godina, ističe Šoja

brani dignitet Ministarst­va kakav god rasplet imala ova, meni lično sumnjiva i neutemelje­na priča. Bilo bi jedino dobro da izvučemo pouku jednom kad se sve završi i otkrije istina. Ali, mi nismo svijet koji voli bilo šta naučiti ili izvlačiti pouke, naglašava Šoja.

Igor Crnadak, nekadašnji šef bh. diplomatij­e, konstatuje kako imamo s jedne strane dosta ozbiljne optužbe.

- Imamo jednu vrstu internacio­nalizacije tog slučaja, što stvara, objektivno, značajnu neprijatno­st sa ovim tekstom u nizozemsko­j štampi i potrebom da parlament Nizozemske i nekih drugih zemalja donosi odluku o otvaranju pregovara. S druge strane, postoji jedna vrlo direktna i vrlo neuvijena izjava kolege Konakovića da su sve te stvari koje su se objavile lažne. Vrlo je nezahvalna situacija i moram vam reći da, kada ste me pozvali u ulozi nekoga ko je obavljao funkciju koju danas obavlja Dino, i sam sam se pitao kako bih u takvoj situaciji razmišljao i postupio, kaže Crnadak.

Bivši bh. diplomata Draško Aćimović krajem prošle godine govorio je o tome da se može očekivati udar na NIP i Konakovića, te da će to biti tek početak.

Dobri uslovi

- Gospodin Konaković je, vidim, odabrao način komunikaci­je, da kroz pres-konferenci­je opravda ili negira medijske natpise. Mislim da je najbolja odbrana jednostavn­o prepustiti to pravosudni­m organima. Nema potrebe ulaziti u bilo kakve rasprave i opravdanja, jer to u suštini izaziva na neki način kontraefek­at. Treba prepustiti pravosuđu. Što se tiče međunarodn­e zajednice, što se tiče EU, naravno da bilo kakav skandal, kada se nalazimo pred još jednim korakom ka EU, Bosni i Hercegovin­i ne odgovara - niti je potreban. Mislim da se svi akteri političkog života na neki način trebaju malo primiriti jer su istrgovali jako dobre uslove od EU, da ne moraju ispuniti svih 14 uslova, već samo nekoliko, kaže Aćimović.

 ?? / ALMIR ŠARENKAPA ?? Elmedinu Konakoviću rasprave nisu potrebne
/ ALMIR ŠARENKAPA Elmedinu Konakoviću rasprave nisu potrebne

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina