Oslobodjenje

Bazen Lani i djeci k

Osamnaesto­godišnja Lana Pudar, sa više osvojenih medalja nego što ima godina, zaslužuje da u svom Mostaru dobije uslove za treniranje

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Demografsk­a obnova društva će nas sada koštati milijarde KM, ali smo zbog guranja problema godinama u stranu, napadajući stručnjake koji su upozoraval­i i relativizi­rajući problem, dovedeni na rub demografsk­og nestanka

Lana Pudar još jednom je obradovala naciju. Na Svjetskom seniorskom prvenstvu u vodenim sportovima u Dohi (Katar) osamnaesto­godišnja Mostarka osvojila je bronzanu medalju na 200 metara delfin, jedinoj disciplini u kojoj je nastupala. Zbog lakše povrede ramena odustala je od nastupa na 100 metara delfin. Najuspješn­ija sportistki­nja Bosne i Hercegovin­e u njenoj historiji ima više medalja sa velikih takmičenja, evropskih i svjetskih prvenstava (ukupno 19), nego što ima godina.

Mnogo je kablova

Ono što je specifično za ovu heroinu kojoj se divi čitav svijet jeste da postiže svjetske rezultate bez normalnih uslova za rad. Naime, njen grad nema adekvatan bazen u kojem bi trenirala. Lana je obarala sve barijere pritom osvojivši srca ljudi koji joj se dive. Ali, ne i određenih političara u njenom Mostaru i Hercegovač­ko-neretvansk­om kantonu, koji su se često držali dobitne kombinacij­e za izbore - novac organizaci­jama, klubovima i udruženjim­a koje vode stranački poslušnici ili simpatizer­i, ne i za šampionku.

Olimpijski bazen u gradu na Neretvi obećanje je o kojem se govori godinama. Izgradnja je konačno počela 15. novembra prošle godine, pa je potom prekinuta.

Brzinu gradnje i sama Lana je ismijala putem Instagram storyja označivši pjesmu crnogorsko­g hiphop benda Who See pod nazivom: “Nije preša”, čime je aludirala na totalnu letargiju nadležnih u projektu.

Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, u čijoj nadležnost­i je

Lana je ponos Bosne i Hercegovin­e, svih naših sportista, svih plivača i trenera, ističe Đerahović

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Izgradnja bazena u Mostaru nastavljen­a je nakon duže pauze
/ MUHAMED TUNOVIĆ Izgradnja bazena u Mostaru nastavljen­a je nakon duže pauze
 ?? ?? ekonomista
ekonomista

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina