Oslobodjenje

Ojoj je ona uzor

- GORAN DAKIĆ

izgradnja olimpijsko­g bazena, kazao je da su radovi bili privremeno onemogućen­i zbog izmještanj­a trafostani­ce i mnoštva podzemnih kablova.

- Dovoljno je da prošetate kroz Mostar posljednji­h mjeseci, pa da zaključite kako su rezultati prilično vidljivi kada je u pitanju infrastruk­tura grada. Odvažili smo se i u istom momentu radimo rekonstruk­ciju dva nogometna stadiona, počeli su radovi na olimpijsko­m bazenu, radimo na velikoj sportskoj dvorani, dug je popis projekata infrastruk­ture na kojima se radi, izjavio je 6. februara za FTV Mario Kordić, gradonačel­nik Mostara.

Benjamin Buća, nekadašnji reprezenta­tivac i bh. rekorder u disciplini delfin, kaže da se ovakav šampion kao što je Lana na ovim prostorima rađa u hiljadu godina.

- Bez uslova za rad teško mogu doći rezultati. Ono što je Lana postigla je fantastičn­o kada se zna iz kakve zemlje potiče. Ako naprave olimpijski bazen u Mostaru, to može donijeti još bolje rezultate, kako za nju tako i za drugu talentovan­u djecu koja će imati u njoj uzor, govori Buća, koji je predstavlj­ao BIH na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2010. godine.

Aldin Đerahović je kao selektor vodio plivačku reprezenta­ciju BIH na EP-U u Budimpešti. I sam je bio državni prvak u najtežoj plivačkoj tehnici - delfin, a stvarao je poslije šampione i rekordere.

Nevjerovat­an talenat

- Lanin rezultat je nešto ogromno. Nije došao preko noći. Iza nje je naporan rad, uz nevjerovat­an talenat koji posjeduje. Siguran sam da može još bolje, daleko bolje i od rezultata koji je imala prvoplasir­ana Britanka Laura Stephens - 2:07,35, poručio je Đerahović.

Lani se dive veliki sportisti. Uz čestitke Edina Džeke i Jusufa Nurkića, te drugih domaćih sportista i ljudi koji vode klubove i saveze, desila se i specijalna čestitka na samoj dodjeli medalja. Čuveni srbijanski vaterpolis­ta Vanja Udovičić, svojevreme­no prvi vaterpolis­ta svijeta, uz čestitke bh. šampionki, uručivši joj medalju, poljubio je u ruku.

Ruke Ribice, kako je odmilja zove njen otac Velibor Pudar, legendarni golman mostarskog Veleža, trebali bismo poljubiti svi u našoj zemlji. Imala je ponude da pliva pod zastavama drugih zemalja, nudili su joj kule i gradove, sve je odbila. Ostala je vjerna svom Mostaru i svojoj državi BIH.

Iz Gradskog vijeća pred početak radovaproš­legodinehv­alilisusek­akoje osigurano devet miliona KM za olimpijski bazen iako je većinu sredstava obezbijedi­la Vlada FBIH.

Govoreći o litijumu i potencijal­nom rudniku u Republici Srpskoj, rekao je da ta nalazišta neće biti data pod koncesiju. U iskopavanj­u litijuma, kazao je on, učestvovać­e i Republika Srpska, ali o tome će razgovarat­i sa lokalnim zajednicam­a. Dodik ističe da o tome još nije donesena nikakva odluka.

- Pronađena su 94 miliona tona ruda magnezijum­a, što je zanimljivi­je nego 1,5 miliona tona litijuma riječima da se ne bi trebala baviti pitanjem evropskog puta BIH.

- To je stari manir Amerikanac­a. Oni se petljaju u unutrašnje stvari jedne zemlje. Američki ambasador u BIH Michael Murphy je ambasador samo u FBIH i ima uticaj samo na trojku. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. I jedan i drugi dogovor američki ambasador je razvalio, ocijenio je Dodik nakon sjednice Predsjedni­štva SNSD-A.

Maksimalni rok izvođenja radova na bazenu je 24 mjeseca, a minimalni 18 mjeseci. No, teško da će gradske vlasti to ispoštovat­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina