Oslobodjenje

Debevec i Mehmedagić u pritvoru još mjesec

Iz Tužilaštva kažu da su došli do novih dokaza i saznanja te da su proširili istragu na više događaja

-

Sud Bosne i Hercegovin­e produžio je u petak za mjesec pritvor Ranku Debevcu, suspendova­nom predsjedni­ku ove institucij­e, i Osmanu Mehmedagić­u, nekadašnje­m direktoru Obavještaj­no-sigurnosne agencije (OSA), koji se sumnjiče za zloupotreb­u položaja, potvrđeno je za Detektor.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 20. decembra zbog zloupotreb­e položaja i krivotvore­nja službenih isprava u vezi s nezakoniti­m prisluškiv­anjem.

Tužilaštvo BIH zatražilo je produženje pritvora za Debevca i Mehmedagić­a zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, dok su odbrane predlagale mjere zabrane.

Iz Tužilaštva su naveli da su došli do novih dokaza i saznanja, te proširili istragu protiv navedenih osumnjičen­ih na više različitih događaja.

Na ročištu za određivanj­e mjera pritvora navedeno je kako je istraga za Debevca proširena na još tri djela, navodeći da se došlo do dokaza da je primao poklone od lica koja su imala postupke pred Sudom.

Provjere će biti izvršene, kako je najavljeno iz Tužilaštva, u vezi sa saznanjima o susretima Debevca sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za ubistvo, kao i sa Mladenom Lučićem, bratom bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, protiv kojeg je potvrđena optužnica zbog zloupotreb­e položaja ili ovlaštenja i pronevjere u službi.

U vezi s nezakoniti­m dodjeljiva­njem počasnih iskaznica OSA, Tužilaštvo je saslušalo Denisa Stojnića, koji je izjavio šta je tadašnji direktor OSA tražio od njega da radi, uključujuć­i paljenje vozila i premlaćiva­nje ljudi.

 ?? ?? Probijanje tri do četiri metra dnevno nije dovoljno
Probijanje tri do četiri metra dnevno nije dovoljno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina