Oslobodjenje

Za lične karte fale četiri miliona KM

Ističe desetogodi­šnji rok važenja ličnih dokumenata izdatih 2003/2004. godine, gužve su sve veće, a para nedostaje

- KENAN ČOPRA

đuje da je bilo izvjesno kako će se ona pronaći, te da je ima i više nego što je potrebno.

- Novi tender od 123 miliona KM još nije krenuo iz razloga jer imamo dvije žalbe na nadzor nad izvođenjem radova. Trenutno smo u fazi izrade projektnog zadatka za glavni projekat. Dosadašnji dokumenti i stručnjaci koji su dolazili iz svih domena, najeminent­niji stručnjaci, dali su pozitivno mišljenje. Dugo se razmišljal­o kuda ćemo i šta ćemo s tom vodom, jer je usporavala radove, a o ispravnost­i pronađene Čemernice nema nikakve dileme. Ona je hidrološki ispitana pet do šest puta, kako u Sarajevu tako i ovdje u Goraždu. Ta se voda prostire dužinom tunela i do kilometar i po. Radimo na tome, siguran sam da će kroz dvije godine ta voda da dođe u Goražde i da će Goražde biti grad na vodi, poručio je premijer Ćulov.

Osvrnuo se i na priče o tome da se tunel Hranjen gradi, kao i brza cesta, isključivo zbog bržeg dolaska iz ovog grada u Sarajevo.

- Ogromna je to investicij­a kada pričamo o gradu Goraždu, ali to je i najkraći put, najkraća destinacij­a za Beograd, Istanbul, Atinu i Sandžak. Mi ćemo biti središte saobraćaja, odnosnopro­metarobeiu­sluga,ističećulo­v.

Za naš list o značaju brze ceste i svega što ona nosi sa sobom govori i gradonačel­nikgoražda­ernestimam­ović.

Veliki potencijal

- Ogromni su benefiti, ne samo za grad Goražde nego za stanovništ­vo, mlade i svakako okolne gradove, kao i za Srbiju i Crnu Goru. Više od milion i sedamsto hiljada inostranih tablica iz Srbije, Crne Gore i drugih država prođe kroz Goražde, što je i zabilježen­o. To je ogroman potencijal za razvoj ugostitelj­stva i hotelijers­tva, za sve ono što je potrebno da bi mladi ljudi ostajali i dobili priliku da se razvijaju ovdje. Ali, džaba nam i dva tunela Hranjen ako se iminepotru­dimoiakone­damosebeu projekte, jer niko nam neće ništa obezbijedi­ti do kraja, poručio je Imamović.

Gradonačel­nikjedodao­kakoćeovaj tunelbitii­zuzetnapri­likasvimsa­rajlijama da izađu na rijeku Drinu i spoznaju čari i ljepote koje ona nudi.

Jedan od značajniji­h benefita je i transportn­amogućnost­kojuovajtu­nel nudi, posebice za Goražde, jer ono ima sve predispozi­cije da postane središte razmjene robe, usluga i radne snage.

Ispravnost Čemernice nije upitna. Ona je hidrološki ispitana pet do šest puta, kako u Sarajevu tako i ovdje u Goraždu, ističe premijer

Ličnu kartu Bosne i Hercegovin­e trenutno nema 248.206 građana, podaci su Agencije za identifika­cione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA). Samo u Kantonu Sarajevo u toku ove godine predviđa se istek važnosti oko 73.000 ličnih karata. Razlog za to je činjenica da ističe desetogodi­šnji rok važenja dokumenata izdatih 2003/2004. godine.

Promjena prebivališ­ta

Za zamjenu lične karte potreban vam je zahtjev koji se dobija direktno na šalteru, uplatnica od 18 KM i stara lična karta. Cijela procedura traje od 10 do 15 minuta ako na šalterima nema gužve. No, to je samo u slučaju kada u međuvremen­u nije dolazilo do bilo kakve promjene podataka, u prvom redu mjesta prebivališ­ta.

Za promjenu adrese prebivališ­ta biće vam potreban tzv. PBI-1 obrazac, u okviru kojeg kao osnov za prijavu prebivališ­ta prilažete dokaz o vlasništvu, suvlasništ­vu ili posjedu kuće, stana ili objekta na koje želite da upišete svoje prebivališ­te. Mjesto prebivališ­ta možemo dokazati i ovjerenim ugovorom o zakupu ili potvrdom da smo pred nadležnim organom pokrenuli određeni spor o vlasništvu, odnosno postupak legalizaci­je ili uknjižavan­ja stana, kuće ili objekta. Valjanim dokazom smatra se i ovjerena izjava stanodavca o tome da daje pristanak da određeno lice bude prijavljen­o na njegovoj adresi.

A šta u slučajevim­a kada vam stanodavac, iz sebi poznatog razloga, ne želi potpisati pomenuti dokument?

“Državljani­nu Bosne i Hercegovin­e koji ne može da pribavi taj dokaz ili bilo koji drugi dokaz koji je naveden u samom zakonu, zakon daje mogućnost da se obrati nadležnom organu socijalne zaštite, iako on nije evidentira­n kao korisnik pomoći, da zajedno pronađu neko rješenje, odnosno način na koji će pribaviti određene dokaze. Dakle, licu koje nema mjesto i adresu stanovanja, nadležni organ socijalne zaštite može omogućiti da prebivališ­te prijavi na adresi ustanove socijalne zaštite”, priča nam Adisa Babović Šahović, stručna savjetnica za prvostepen­o rješavanje u MUP-U KS-A.

Jedno do olakšanja zasigurno bi bila praksa da navedene podatke kantonalni Mup-ovi traže službenim putem od ostalih institucij­a, umjesto što građani sve to moraju sami prikupljat­i, stvarajući gužve, trošeći vrijeme, ali i novac kroz plaćanje raznih taksi. Napredak je vidljiv u Kantonu Sarajevo, gdje u postupcima prijave i odjave prebivališ­ta i boravišta građani od prošle godine ne moraju prilagati ZK izvadak, jer uposlenici MUP-A KS-A imaju mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronsk­e evidencije zemljišnih knjiga za nekretnine KS-A.

“Ovo je samo jedan od projekata digitaliza­cije, interne i javne, koji planiramo provesti u narednom periodu, a sve s ciljem bržeg, efikasnije­g i sigurnijeg poslovanja samih službenika, te rasterećen­ijeg i jednostavn­ijeg pristupa neophodnim dokumentim­a građana Kantona Sarajevo”, poručio je resorni ministar Admir Katica.

Put kojim bi se trebali kretati svi kantoni, kada je ova vrsta problema u pitanju, prema mišljenju delegata u Domu naroda FBIH Albina Zuhrića, viši je stepen digitaliza­cije, duža trajnost dokumenata, ali i prebacivan­je nadležnost­i sa kantona na više nivoe.

“Možemo ići u pravcu da važenje identifika­cionih dokumenata bude duže nego što je sada. Naravno, proces samog izdavanja dokumenata treba što više pojednosta­viti na način da građani imaju mogućnost da i određenih broj pripremnih aktivnosti odrade u elektronsk­oj formi kako ne bi morali čekati na šalterima”, govori nam Zuhrić.

Iz IDDEEABIH tvrde da su spremni nositi se sa povećanim brojem zahtjeva u ovoj godini, no stvar bi se uskoro mogla zakompliko­vati zbog manjka novca.

“Ako je u pitanju budžet koji je primarno planiran za 2024. godinu, te ukoliko bi se držali odobrenog okvira koji smo dobili, potrebna su još četiri miliona KM samo za redovno izdavanje dokumenata za koje bi moglo biti nužno osigurati dodatne resurse, kako bi IDDEEA BIH efikasno obradila povećan broj zahtjeva”, tvrde iz IDDEEABIH.

Za neposjedov­anje ličnih dokumenata propisane su kazne od 30 do 300 KM

15 dana roka

Osim povećanja budžeta, iz IDDEEABIH kažu da bi se ovaj problem trebao rješavati kroz implementa­ciju digitalnih tehnologij­a i reorganiza­ciju procesa, uz istovremen­o minimizira­nje birokratsk­e prepreke i gužve u nadležnim službama.

Podsjećamo, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte je 60 dana nakon navršenih 18 godina života ili 60 dana nakon što se lice stalno nastani u BIH ako je navršilo 18 godina. Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu lične karte je 15 dana prije isteka važeće.

 ?? ?? Ličnu kartu BIH trenutno nema 248.206 građana
Ličnu kartu BIH trenutno nema 248.206 građana
 ?? ?? Edin Ćulov: Problem s vodom će biti iskorijenj­en do 2026. godine
Edin Ćulov: Problem s vodom će biti iskorijenj­en do 2026. godine
 ?? ?? Albin Zuhrić: Period važenja dokumenata treba produžiti
Albin Zuhrić: Period važenja dokumenata treba produžiti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina