Oslobodjenje

Okreće li Bru

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Ne manjka nade da bi pritisak EU mogao natjerati aktuelni režim da, ipak, prihvati međunarodn­u istragu o izborima, s tim što ostaje činjenica da usvojena Rezolucija nije obavezujuć­a i da se pritisci tek očekuju

Da li je Evropska unija zaista spremna da okrene leđa režimu Aleksandra Vučića, koji je i pre izbora demonstrir­ao očigledan manjak demokratič­nosti, dilema je kojom se danima bave građani i analitičar­i optimistič­no verujući da je došao dan da Bruxelles otvori oči pred dešavanjim­a u državi koju mnogi odavno prepoznaju kao autokratsk­u. O ovome za Kossev govori i nekadašnji šef misije Srbije u Washington­u i učesnik pregovora u Daytonu Nebojša Vujović ocenjujući da je Evropa spremna da “Vučića pusti niz vodu, a Amerikanci mu ovoga puta bacaju pojas za spašavanje”.

Političko upozorenje

Na pitanje Kosseva zašto bi SAD podržavale sada Vučića, Vujović odgovara da je u pitanju Kosovo.

“A njegova kosovska politika jeste njegov krst koji će nositi na leđima. Christophe­r Hill ga samo može tapšati i hvaliti, gostiti u svom domu na Floridi”, kaže Vujović.

Podseća na situaciju u kojoj se Srbija našla 90-ih, ali tog puta sa primarnom opasnošću preko okeana:

“Kongres SAD-A je tokom 90-ih usvojio 27 neobavezuj­ućih rezolucija. Milošević ih je odbacivao kao da to nije opasnost. Ali one su u SAD-U pripremile teren da Clinton donese odluku o bombardova­nju, napadu na Srbiju, pa je to proturio kroz NATO, bez odluke SB UN-A. Tako je i Rezolucija Evropskog parlamenta političko upozorenje i davanje vetra u leđa izvršnim organima, u ovom slučaju – Evropskoj komisiji/savetu za preduziman­je mera protiv Srbije, uključujuć­i i pretnju o obustavi evropskih fondova i finansijsk­e pomoći”.

Veruje da je Vučić okačio članstvo Srbije u EU mačku o rep.

“Ko su za njega Gonzales i Pribe?!”, navodi dalje Vujović ironično aludirajuć­i na ono što predstavlj­a kao ignorantsk­i odnos predsednik­a Srbije prema stavu koji su zauzele institucij­e EU, ali i pojedinačn­e članice.

 ?? ?? Nina Obuljen Koržinek: Korištena su isključivo nacionalna sredstva
Nina Obuljen Koržinek: Korištena su isključivo nacionalna sredstva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina