Oslobodjenje

Ne može se više sjediti na dvije stolice

-

Aktuelna vlast se prilično bahato ophodi prema pozivima iz EU da se izvrši međunarodn­a istraga o izborima i konačno utvrdi jesu li izbori 17. decembra prošle godine pokradeni ili ne.

Analiziraj­ući stav vlasti prema Rezoluciji Evropskog parlamenta u kojem je zatražena istraga, programski direktor Crte Raša Nedeljkov kaže da se to može staviti u ravan nasilnika sa kojima su svi imali priliku da se u nekoj fazi života sretnu.

“Kada domaće institucij­e ne reaguju u takvim situacijam­a i kada su lični interesi pojedinca na vlasti snažniji od javnog interesa, važno je da uslede osuda i kritika onih koji imaju više mehanizama da te neodgovorn­e pojedince stave na pravo mesto”, ukazao je Nedeljkov.

On smatra da to govori o pravoj prirodi pojedinaca iz vlasti, koji na optužbe odgovaraju da je sve u najboljem redu i da su izbori čisti kao suza, a potom se, kao đaci kada dobiju lošu ocenu, brane izgovorima da je učiteljica kriva i da ih ne voli.

Kako je naglasio, Rezolucija Evropskog parlamenta je, pre svega, poruka i kritika nosiocima vlasti, a podrška građanima.

“Zamislite da nema kritike i da Evropski parlament nije usvojio rezoluciju kojom je na oštar i sadržajan način izneo ključne probleme”, upitao je on i konstatova­o da bismo onda ostali sami sa svojim nalazima misleći na domaće posmatrače kao što su ljudi iz organizaci­je Crta.

Zanimljivo je da optimizam, a pre svega nadu u delovanje Evrope deli i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus, koji kaže da će vlast u Srbiji morati da popusti ukoliko Evropska komisija bude odlučna u zahtevu da se provede međunarodn­a istraga zbog izbornih nepravilno­sti.

Nezavisna komisija

Ejdus je u intervjuu za agenciju Beta kazao da bi se reakcija EK-A mogla očekivati nakon objavljiva­nja izveštaja ODIHR-A krajem februara.

“Iako je usvojena rezolucija neobavezuj­uća, mislim da bi se reakcija EK-A mogla očekivati nakon objavljiva­nja izveštaja ODIHR-A krajem februara. Ne očekujem da EK zahteve u vezi sa decembarsk­im izborima saopšti tako oštrim jezikom kao i Evropski parlament, ali određenih reakcija očekujem da će biti”, rekao je on.

Na pitanje kako će vlasti u Srbiji odgovoriti na eventualni zahtev EK-A da se provede međunarodn­a istraga o izbornim nepravilno­stima, Ejdus je kazao da je vlast u Srbiji već odbacila tu preporuku EP-A.

“Verovatno će isto uraditi i s takvim zahtevom koji bi došao od EK-A. Ipak, u slučaju da EK bude odlučan, moguće je i da vlast popusti i pristane da se formira nezavisna komisija u čijem bi radu učestvoval­i i međunarodn­i eksperti”, istakao je profesor.

Hrvatska na sljedećem samitu NATO-A u julu u Washington­u želi osvijestit­i kod saveznika hibridni rat i djelovanje ruskih saveznika u njenom susjedstvu, u jugoistočn­oj Evropi, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić, prenosi Hina.

“Mi na samitu u Washington­u želimo staviti na stol i osvijestit­i sve članice NATO-A o temi hibridnog rata, deklariran­ih i nedeklarir­anih saveznika Rusije koji funkcionir­aju i postoje na jugoistoku Europe”, rekao je Anušić u izjavi novinarima nakon sastanka ministara odbrane država članica NATO-A u Bruxellesu.

“Zna se o kome govorimo i o kojim njihovim potezima. Mislim da je to izuzetno ozbiljna tema koja u ovom trenutku nije dovoljno osviješten­a ni u javnosti ni kod saveznika u NATO-U”, dodao je ministar odbrane.

Istaknuo je da se s takvim djelovanji­ma mora obračunava­ti, drugačije komunicira­ti i povlačiti poteze koji će onemogućit­i spomenute ruske saveznike da to rade.

“Drugim riječima, da ne mogu sjediti na dvije stolice”, rekao je ministar.

Dodao je da je hrvatsko bliže susjedstvo i ono malo dalje jugoistočn­o područje trusno u sigurnosno­m smislu i da to kontinuira­no podupire Rusija.

Na pitanje hoće li biti u pratnji predsjedni­ka ili premijera na tom samitu, Anušić je kazao da je pitanje ko će biti ministar odbrane nakon izbora.

Sastanak na vrhu u Washington­u održava se od 9. do 11. jula ove godine.

Aktuelna vlast se bahato ophodi prema pozivima iz EU da se izvrši međunarodn­a istraga o izborima

Na samitu u Washington­u želimo staviti na stol i osvijestit­i sve članice NATO-A o temi hibridnog rata, deklariran­ih i nedeklarir­anih saveznika Rusije, rekao je Anušić

 ?? / EPA ?? Amerikanci ovaj put bacaju Aleksandru Vučiću pojas za spašavanje
/ EPA Amerikanci ovaj put bacaju Aleksandru Vučiću pojas za spašavanje
 ?? ?? Ivan Anušić sa generalnim sekretarom NATO-A Jensom Stoltenber­gom
Ivan Anušić sa generalnim sekretarom NATO-A Jensom Stoltenber­gom
 ?? / ANADOLIJA ?? Srbi negoduju zbog zabrane dinara na Kosovu
/ ANADOLIJA Srbi negoduju zbog zabrane dinara na Kosovu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina