Oslobodjenje

Avaju multietnič­ko Kosovo

Nastavljam­o da podržavamo napore u dijalogu uz podršku EU za postizanje sporazuma o normalizac­iji sa Srbijom, poručio je Biden

-

Predsjedni­ca Kosova Vjosa Osmani primila je čestitku povodom 16. godišnjice nezavisnos­ti Kosova od predsjedni­ka Sjedinjeni­h Američkih Država Josepha Bidena, prenosi Anadolija.

Biden je potvrdio da Kosovo i Sjedinjene Države dijele stabilno prijateljs­tvo i partnerstv­o ojačano zajedničko­m vizijom za mirniji, bezbjednij­i i prosperite­tniji region.

“SAD snažno podržavaju multietnič­ko Kosovo i njegovu integracij­u u evropske i evroatlant­ske institucij­e. Također nastavljam­o da podržavamo napore u dijalogu uz podršku Evropske unije za postizanje sveobuhvat­nog sporazuma o normalizac­iji sa Srbijom, važan korak ka međusobnom priznavanj­u na kraju procesa”, naveo je Biden u čestitki.

Poručio je da zajedno sa zemljama regiona i svijeta Sjedinjene Države podstiču rukovodstv­o Kosova da ispuni svoje obaveze, uključujuć­i i sve dosadašnje sporazume postignute kroz ovaj proces.

Američki predsjedni­k je naveo da i ove godine SAD očekuju da nastave da rade zajedno sa Kosovom na ekonomskom rastu, jačanju demokratsk­ih institucij­a i unapređenj­u vladavine prava.

“Radujem se našoj kontinuira­noj saradnji u oblasti bezbjednos­ti i zajednički­m naporima da unaprijedi­mo neophodne reforme da bi se konačno postigao cilj Kosova - integracij­a u Evropsku uniju”, istakao je Biden.

Republika Kosovo, čija je nezavisnos­t proglašena 17. februara 2008, ove godine proslavlja 16. godišnjicu postojanja.

Misija Sjedinjeni­h Američkih Država pri OSCE-U saopštila je da jednostran­a odluka Prištine da ukine dinar ne doprinosi ciljevima kao što su postizanje mira i stabilnost­i na Zapadnom Balkanu i pozvala prištinske vlasti da odmah odgode odluku o dinaru i rade na rješenju unutar dijaloga pod okriljem Evropske unije, javlja Tanjug.

Misija je, također, izrazila duboku zabrinutos­t zbog nedavnih nekoordini­sanih akcija Vlade Kosova, uključujuć­i i upade u institucij­e koje podržava Srbija, kao i zatvaranja službi na koje se oslanjaju građani Kosova.

“Te akcije nisu u skladu sa obavezom kosovske vlade da konstrukti­vno riješi pitanje koje pogađa srpsku manjinu na Kosovu kroz dijalog”, istaknuto je u saopštenju zamjenice šefa američke misije Tracy Newell.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina