Oslobodjenje

Umro Navaljni, oštri kritičar Kremlja

Bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina osuđen je u augustu prošle godine na dodatnih 19 godina zatvora, pored 11,5 koje je već služio

-

Kancelarij­a Federalne kaznenopop­ravne službe Rusije za autonomni okrug Jamalo-nenecki saopćila je u petak da je preminuo ruski opoziciona­r Aleksej Navaljni, koji je tamo služio zatvorsku kaznu.

“16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A. A. Navaljni se nakon šetnje osjećao loše i skoro odmah izgubio svijest”, navedeno je u saopćenju na sajtu zatvorske ustanove, prenio je Tanjug.

“Urađene su sve neophodne reanimacij­e, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatova­li smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Otrovan novičokom

Navaljni, kojem je bilo 47 godina, bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

U decembru prošle godine premješten je u zatvor u arktičku regiju na sjeveru Rusije, oko 70 kilometara sjeverno od arktičkog kruga i oko 1.900 kilometara sjeveroist­očno od Moskve.

Kolonija “posebnog režima” ili “Polarni vuk” jedna je od najstrožij­ih u ruskom zatvorskom sistemu, smještena na mjestu s jakim zimama.

Bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina osuđen je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, pored 11,5 koje je već služio. Izrečenu tridesetog­odišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremiza­m i prevaru nazvao je političkom odmazdom za vođenje antikremal­jske opozicije, piše The Guardian.

Godine 2020. Navaljni je pao u komu, a sumnjalo se da ga je Ruska sigurnosna služba (FSB) otrovala novičokom, nakon čega je evakuiran u Njemačku na liječenje. Oporavio se i vratio u Rusiju u januaru 2021, gdje je uhapšen zbog kršenja uslovnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni.

Kremlj je objavio da je Putin obaviješte­n o smrti Navaljnog.

“Prijavljen­o je predsjedni­ku”, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitri Peskov novinarima, dodajući da bi ljekari trebali razjasniti uzrok smrti.

Predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel kazao je da EU smatra Rusiju isključivo odgovornom za smrt Navaljnog. Ruski političar podnio je najveću žrtvu, napisao je Michel na X-u.

Predsjedni­ca Evropskog parlamenta Roberta Metsola napisala je da je svijet izgubio borca čija se hrabrost neće zaboraviti još generacija­ma.

Brutalno ubistvo

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je da je Navaljni, kao najgorljiv­iji pristaša ruske demokracij­e, pokazao nevjerovat­nu hrabrost, a francuski ministar vanjskih

EU smatra

Rusiju isključivo odgovornom za smrt Navaljnog, kazao je Charles Michel

poslova Stéphane Séjourné je na X-u objavio da je Navaljni životom platio otpor ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu.

Jens Stoltenber­g, glavni tajnik NATO-A, kaže da je tužan i uznemiren izvještaji­ma koji stižu iz Rusije.

“Šta god da mislite o Alekseju Navaljnom kao političaru, Kremlj ga je samo brutalno ubio. To je činjenica i to je ono što trebate znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima”, rekao je Edgar Rinkevič, predsjedni­k Latvije.

Predsjedni­k SDP-A i federalni premijer Nermin Nikšić također se oglasio povodom smrti ruskog opoziciona­ra Navaljnog:

“Svaka demokratsk­a vlast je izložena kritikama i opozicioni­m kritičarim­a. Tamo gdje nema otvorene kritike vlasti, nema ni demokratij­e. Aleksej Navaljni je istrajnu borbu protiv Putinovog režima platio svojim životom. Iskreno saučešće porodici i prijatelji­ma”.

 ?? ?? Moto konferenci­je je - uključite se i razgovaraj­te jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajt­e jedni druge
Moto konferenci­je je - uključite se i razgovaraj­te jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajt­e jedni druge
 ?? ?? Aleksej Navaljni: Životom je platio otpor Putinu
Aleksej Navaljni: Životom je platio otpor Putinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina