Oslobodjenje

Ukrajina i Gaza u fokusu skupa u Münchenu

Konferenci­ja se održava uoči 2. godišnjice ruske invazije i četiri mjeseca od početka rata Izraela i Hamasa

-

Ratovi u Ukrajini i Gazi bit će u fokusu rasprava svjetske političke i vojne elite koja se ovog vikenda okuplja na tradiciona­lnoj sigurnosno­j konferenci­ji u Münchenu, piše Hina.

Na godišnju konferenci­ju, poznatu kao “Davos za odbranu”, stiže pedesetak šefova država i vlada, brojni ministri vanjskih poslova i odbrane, stručnjaci za sigurnost i čelnici međunarodn­ih organizaci­ja.

Rusija i Iran

Centar Münchena, koji će biti prijestoln­ica međunarodn­e diplomatij­e, pod snažnim je policijski­m osiguranje­m.

Skup se održava nekoliko dana uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i četiri mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa, a napetosti su se proširile Bliskim istokom, uključujuć­i sukob Zapada s Hutima u Jemenu.

Rusija i Iran, koji podržavaju Hute i protuizrae­lskihezbol­lahulibanu,nisu pozvani jer, prema riječima organizato­ra, nisu pokazali da im je istinski stalo do pregovora.

Neformalno je pravilo konferenci­je, koja se održava 60. put, uključite se i razgovaraj­te jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajt­e jedni druge.

Američka potpredsje­dnica Kamala Harris i državni sekretar Antony Blinken, ukrajinski i izraelski predsjedni­k Volodimir Zelenski i Isaac Herzog te visoki kineski dužnosnici stižu u glavni grad Bavarske.

Harris i Blinkena čeka težak zadatak da uvjeri saveznike kako su SAD i dalje spremne čuvati njihovu sigurnost, nakon što je Donald Trump, favorit za republikan­sku nominaciju na predsjedni­čkim izborima, rekao da neće štititi članice NATO-A koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Komšić i Kurti

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Željko Komšić sastao se u okviru minhenskog sigurnosno­g foruma sa premijerom Republike Kosovo Albinom Kurtijem. Sagovornic­i su razgovaral­i o sigurnosni­m izazovima u regionu i ubrzanomna­oružavanju­pojedinihd­ržava. Razgovaran­o je i o procesu euroatlant­skih integracij­a, kao i ispunjavan­ju obaveza iz tzv. berlinskog procesa.

Komšić je sa Antonom Hofreitero­m, zastupniko­munjemačko­mbundestag­u i predsjedav­ajućim parlamenta­rne komisije za evropska pitanja, razgovarao o podršci BIH na putu u EU.

Od prve konferenci­je 1963. München služi kao svojevrsna tržnica ideja na kojoj političari i stručnjaci daju rješenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina