Oslobodjenje

Historijsk­i napredak u povećanju ulaganja u NATO

Ministri odbrane NATO-A sastali su se u Bruxellesu kako bi razgovaral­i o finansiran­ju, odvraćanju i odbrani Saveza, kao i o podršci Ukrajini

-

Obraćajući se medijima nakon sastanka, glavni tajnik Jens Stoltenber­g ukazao je na povijesni napredak u povećanju ulaganja u odbranu.

“Do kraja 2024. evropski saveznici i Kanada će dodati više od 600 milijardi dolara za odbranu otkad smo obećali ulaganja u odbranu”, rekao je, dodajući da očekuje da će 18 saveznika ove godine potrošiti 2% svog BDP-A na odbranu.

Ministri su također razgovaral­i o napretku u povećanju proizvodnj­e municije.

Glavni tajnik jasno je dao do znanja da postoji “potreba prelaza sa sporog ritma mirnodopsk­og vremena na proizvodnj­u visokog tempa koju zahtijeva sukob” kako bi se ponovo napunile zalihe i nastavila podupirati Ukrajina.

Proteklih mjeseci NATO je sklopio ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

“Ovo pomaže Ukrajini, čini NATO jačim i osigurava više visokokval­ificiranih poslova u Evropi i Sjevernoj Americi”, rekao je Stoltenber­g.

Najveća vježba

Ministri su također govorili o pogoršanom sigurnosno­m okruženju.

Glavni tajnik je potvrdio da, iako “ne vidimonika­kvuneposre­dnuvojnupr­ijetnju protiv Saveza, NATO nastavlja osiguravat­idanemamje­stapogrešn­im procjenama u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo sve saveznike”.

“Steadfast Defender 24, najvećom Nato-vježbom u desetljeći­ma, koja je trenutno u toku, saveznici demonstrir­aju sposobnost­i i testiraju mogućnost brzog premještan­ja snaga diljem Saveza kako bi odbranili istočno krilo. Konačno, saveznici su razmijenil­i informacij­e s ukrajinski­m ministrom odbrane Rustemom Umerovim, koji se online pridružio sastanku Vijeća NATO - Ukrajina”, kazao je.

Naglašavaj­ući važnost stalne potpore, Stoltenber­g je pozdravio nedavne najave potpore, uključujuć­i iz Kanade, Finske i Norveške, koja pokriva ključne sposobnost­i poput opreme i rezervnih dijelova za F-16, kao i protuzračn­u odbranu.

Također, pozdravio je okupljanje skupine saveznika s ciljem isporuke milion bespilotni­h letjelica Ukrajini, te činjenicu da je 20 Nato-saveznika pristalo formirati koaliciju za razminiran­je u Ukrajini.

Na sastanku su ministri odbrane također odlučili formirati novi

Nato-ukrajinski zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanj­e u Poljskoj kako bi podijelili lekcije naučene iz ruskog rata i stvorili strukturu za ukrajinske snage da uče i obučavaju se zajedno sa saveznički­m kolegama.

“Zajedno, saveznici NATO-A čine 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i naša stalna predanost ključna je za očuvanje slobode Ukrajine”, kazao je Stoltenber­g, koji je i u petak, na Konferenci­ji o sigurnosti u Münchenu, naglasio da se dvije godine nakon ruskog rata Ukrajina nastavlja boriti za slobodu i neovisnost.

“Za to je prije svega zaslužna hrabrost ukrajinsko­g naroda, omogućena velikom vojnom i gospodarsk­om potporom iz Evrope i Sjeverne Amerike. Pozdravlja­m što je Evropsko vijeće odobrilo važan novi paket pomoći Ukrajini i očekujem da će SAD slijediti taj primjer. Ovo je od vitalnog značaja. To se pokazalo kroz naš odgovor na ruski rat protiv Ukrajine. Na dan invazije poslali smo jasnu poruku podrške ukrajinsko­m narodu”, rekao je naglasivši da predsjedni­k Rusije Vladimir Putin mora shvatiti da na bojnom polju neće dobiti ono što želi.

Radna mjesta

“Dakle, ako želimo trajni mir, moramo nastaviti opskrbljiv­ati Ukrajinu oružjem i streljivom. To zahtijeva širenje naše transatlan­tske industrijs­ke baze, povećanje isporuka Ukrajini i ponovno punjenje vlastitih zaliha. To će učiniti NATO jačim i osigurat će više visokokval­ificiranih radnih mjesta u proizvodnj­i, uključujuć­i i ovdje u Bavarskoj, gdje će se rakete Patriot proizvodit­i u novom pogonu. Ne postoji neposredna vojna prijetnja niti jednoj Nato-saveznici”, zaključio je Stoltenber­g.

Laburisti bolji od konzervati­vaca

Britanska Laburistič­ka stranka zadala je u petak veliki udarac konzervati­vcima premijera Rishija Sunaka odnijevši pobjedu na tzv. dopunskim izborima u dvije općine koje su tradiciona­lno konzervati­vna uporišta, što ukazuje na to da je glavna oporbena stranka sada bogatija za dva zastupnika, na putu prema pobjedi na nacionalni­m izborima krajem godine, javlja Hina. Dopunski izbori održani su u Kingswoodu, blizu Bristola, i Wellingbor­oughu u Northampto­nshireu. Ovaj dvostruki poraz vladajućih zasigurno neće pomoći da se utišaju sve glasnije kritike na račun Sunaka, koji će možda morati ponuditi desniju konzervati­vnu agendu uoči izbora.

Ministri odbrane odlučili su formirati novi Nato-ukrajinski zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanj­e u Poljskoj

Preokret u SAD-U

Bivši doušnik FBI-JA Alexander Smirnov optužen je da je lagao o vezama između američkog predsjedni­ka Joea Bidena, njegovog sina Huntera i ukrajinske energetske kompanije. Suočava se s optužbama zbog navoda da su Joe i Hunter Biden primali mito od kijevske Burisme.

David Weiss, specijalni advokat koji vodi krivičnu istragu protiv Huntera Bidena, rekao je kako je velika porota optužila Smirnova za kreiranje fiktivnog zapisa. Ako bude proglašen krivim, suočava se s 25 godina zatvora.

Advokat Huntera Bidena Abbe Lowell kaže da je optužnica potvrdila višemjeseč­na upozorenja da se “republikan­ci upuštaju u teorije zavjere s političkim ciljevima”.

 ?? ?? Ne postoji neposredna vojna prijetnja niti jednoj Nato-saveznici, kazao je Jens Stoltenber­g
Ne postoji neposredna vojna prijetnja niti jednoj Nato-saveznici, kazao je Jens Stoltenber­g
 ?? ?? Satelitski snimci Maxar Technologi­es pokazuju gradnju
Satelitski snimci Maxar Technologi­es pokazuju gradnju
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina