Oslobodjenje

Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze

U više navrata Egipat je upozorio Izrael da ne protjeruje Palestince

-

Egipat gradi zid i sravnjuje zemljište u blizini granice s Pojasom Gaze uoči planirane izraelske ofanzive na pogranični grad Rafah, pokazuju satelitski snimci koje je u petak analizirao Associated Press.

Egipat, koji nije javno priznao izgradnju, u više navrata je upozoravao Izrael da više od milion Palestinac­a koji su sada raseljeni u Rafahu ne protjeruje na egipatsku teritoriju dok se peti mjesec bori protiv militantne grupe Hamas, koju su Evropska unija i SAD označile teroristič­kom grupom.

Međutim, pripreme na egipatskoj strani granice na Sinajskom poluotoku sugeriraju da se Kairo sprema upravo za taj scenarij, nešto što bi moglo ugroziti njegov mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. koji je bio oslonac za regionalnu sigurnost.

Egipatska vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar u petak od AP-A.

Egipatsko ministarst­vo vanjskih poslova je 11. februara izdalo saopćenje u kojem upozorava Izrael na njegovu moguću ofanzivu na Rafah i premještan­je palestinsk­og naroda.

Satelitski snimci, koje je napravio Maxar Technologi­es, pokazuju da je u toku izgradnja zida, koji se nalazi uz cestu Šejh Zuveid-rafah 3,5 kilometara zapadno od granice s Gazom. Na slikama se vide dizalice, kamioni, montažne betonske barijere...

Wall Street Journal, citirajući anonimne egipatske zvaničnike, piše da ograđeni prostor od 20 kvadratnih kilometara može primiti više od 100.000 ljudi.

Tvrdolinij­ski zvaničnici u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua istaknuli su mogućnost potiskivan­ja Palestinac­a iz Pojasa Gaze, čemu se snažno protivi glavni saveznik Izraela - SAD.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina