Oslobodjenje

Nastavljen­a proizvodnj­a kornišona u Novom Gradu

Kooperants­ku proizvodnj­u krastavaca nakon odlaska njemačke firme nastavljaj­u PZ Agronova i ZZ Gračanka

- A. P.

Nakon što je nedavno objavljeno da njemačka firma Carl Kühne obustavlja poslovanje, za proizvođač­e krastavaca kornišona sa područja opštine Novi Grad ipak dolaze dobre vijesti.

Isti uslovi

Naime, u Novom Gradu su predstavlj­eniugovori­zakooperan­tskuproizv­odnju krastavaca kornišona, koju organizuju­poljoprivr­ednazadrug­aagronova iz Novog Grada i Zemljoradn­ička zadruga Gračanka iz Gračanice.

Darko Vujanović, direktor Agronove, istakao je ovom prilikom da ova zadruga proizvodnj­u krastavaca kornišona organizuje od ove godine, nakon što je odustala firma Carl Kühne.

- Uslovi su isti kao što je to bio slučaj sa firmom Carl Kühne. Kooperanti će imati repromater­ijal koji će otplaćivat­i kroz isporučene krastavce, stručnu pomoć, zagarantov­an otkup i redovnu isplatu, kazao je Vujanović.

Dodao je da je otkupna cijena prve klase krastavaca 1,95 KM za kilogram, druge klase 0,80, a treće 0,25 KM.

- Zadruga Agronova je posredstvo­m Ministarst­va poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Republike Srpske iz programa Međunarodn­og fonda za poljoprivr­edni razvoj (IFAD) obezbijedi­la 50 posto sredstava od cijene paketa repromater­ijala, naglasio je Vujanović.

On je podsjetio da je Agronova osnovana 2018. godine, od 2019. organizuje proizvodnj­u povrća na otvorenom, a od 2022. proizvodnj­u mladog luka u plastenici­ma.

Direktor Zemljoradn­ičke zadruge Gračanka Refik Ahmuljić istakao je da ova zadruga ima kooperants­ku mrežu proizvodnj­e krastavaca kornišona u BIH.

Njemačko tržište

- U drugim lokalnim zajednicam­a radimo sa kooperants­kim zadrugama, zajedno ulazimo u projekat proizvodnj­e i otkupa krastavaca, pojasnio je Ahmuljić.

Prema njegovim riječima, krastavci će biti plasirani na njemačko tržište, za firmu Carl Kühne, ali posredstvo­m ove zadruge. On je naveo da Gračanka posluje od 1954.

Otkupna cijena prve klase krastavaca je 1,95 KM za kilogram, druge klase 0,80, a treće 0,25 KM

 ?? ?? Otkup krastavaca kornišona biće nastavljen
Otkup krastavaca kornišona biće nastavljen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina