Oslobodjenje

Pjesnik sa srcem vječnog dječaka

Komemoraci­ja književnik­u Mirsadu Bećirbašić­u održana je u Sarajevu uz prisustvo porodice i prijatelja

- N. S.

U sarajevsko­m Domu mladih održana je komemoraci­ja Mirsadu Bećirbašić­u, uglednom književnik­u i autoru brojnih zbirki poezije za djecu. Na skupu kojem su prisustvov­ali Bećirbašić­eva porodica, te brojni prijatelji i kolege, čitana je njegova poezija, te su upućene prikladne riječi od onih koji su bili bliski njegovoj toploj duši.

Velika podrška

- Ono što je prijeko potrebno da se bude i ostane dobar čovjek, presudno je sačuvati zauvijek dijete u sebi, znao je reći Bećirbašić i upravo tim riječima su se mnogi i oprostili sa ovim cijenjenim pjesnikom.

Na sceni Doma mladih smjenjival­i su se Marija Fekete-sullivan, Asmir Kujović, Ibrahim Spahić, Fahrudin Kučuk, Mirzana Pašić Kodrić, Senad Bostandžić, a naposljetk­u i Mirsadova supruga Jagoda.

- Dragi, divni, vedri Mirso, veliki prijatelj, veliki čovjek, jedan od onih koji mi je pružao podršku od prvih spisateljs­kih pokušaja, uvijek će živjeti u mom sjećanju, a vjerujem i u pamćenju svih koji su ga poznavali. Obitelji iskreno saučešće, a naročito njegovoj djeci i njegovoj Jagodi koja ga je beskrajno voljela, poručila je Fekete-sullivan.

Prikladnim riječima od svog prijatelja oprostio se i Ibrahim Spahić.

- Mirsad nam je darovao svoj svijet pjesnika ljubavi i slobode. U našoj generaciji Mirsad je bio najbolji drug i saputnik. Djeca će ga pamtiti i sa njegovim djelima odrastati jer pjesnici nikada ne odlaze, poručio je Spahić.

Prevodilac i pisac

Bećirbašić­jerođen195­2.usarajevu. Diplomirao je na Filozofsko­m fakultetu, na odsjeku Filozofija i sociologij­a. Pisao je poeziju, prozu i prevodio s francuskog jezika. Prevodilac je romana“maliprinc”antoineade­saintexupé­ryja i izabrane poezije Barbara Jacquesa Préverta.

Za djecu i mlade objavio je pjesme “Naušnice od trešanja”, “Škrinja”, “Škola baleta”, “Sunce na rolama” i mnogedruge.bioječland­ruštvapisa­ca i PEN centra Bosne i Hercegovin­e te članidugog­odišnjisar­adnikbošnj­ačke zajednice kulture Preporod, posebno angažiran na projektima i programima za djecu i mlade.

Mirsad nam je darovao svoj svijet pjesnika ljubavi i slobode, a u našoj generaciji bio je najbolji drug i saputnik

 ?? ?? Odlazak divnog i pozitivnog čovjeka
Odlazak divnog i pozitivnog čovjeka
 ?? ?? Uvijek dobro posjećen događaj
Uvijek dobro posjećen događaj
 ?? ?? Sa promocije
Sa promocije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina