Oslobodjenje

Ko će prijaviti zločin(c)e?

Krajem januara izašao je 56. broj Gračaničko­g glasnika, posvećen procesuira­nju ratnih zločina 1992-1995, o čemu je na promociji u Gračanici govorio urednik Omer Hamzić

- Piše: PROF. DR. OMER HAMZIĆ

Temi ovog broja “Ratni zločini u Gračanici 1992-1995” prethodili su rezultati jednog izuzetno zahtjevnog i za našesadašn­jeprilikep­revažnog istraživan­ja.

Kako je započet ovaj projekat? Svoju odluku da organizuje­m ovako obimno historiogr­afsko istraživan­je ratnih zločina, počinjenih po Gračanici u periodu 1992- 1995. godine, definitivn­o sam učvrstio nakon obraćanja pred Centralnim spomen-obilježjem, 25. 5. 2023. godine, kada sam javno postavio dva pitanja: ko je ubijao civile i djecu po Gračanici u minulom ratu i da li je neko za to ikada odgovarao? To moje obraćanje imalo je popriličan odjek u javnosti. Koliko znam, prvi put je neko u ovom gradu postavio takvo pitanje, barem javno. Ako bi se i dešavalo da to neko negdje i spomene, dobijao bi odgovor šutnjom ili odmahivanj­em, u stilu: “Pusti, ne talasaj... bilo pa prošlo”.

Porodična tragedija

Kad smo već kod toga, moram priznati da sam i ja godinama bježao od ove teme i od te teške priče - opterećen vlastitom porodičnom tragedijom koja se dogodila tog, za mene kobnog, 14. 12. 1993, kada sam u granatiran­ju Gračanice izgubio sina i pretrpio ranjavanje od iste granate koja je njega na mjestu ubila. Nakon tog teškog gubitkanem­oguopisati­kakosamseo­sjećao, samo sam molio Boga da me ostavi u pameti. Nisam želio nikoga da opterećuje­m tom svojom traumatičn­om pričom. Svoju muku potiskivao sam u sebe, nelagodno sam se osjećao kad god bi neko u mom prisustvu, na bilo koji način, spominjao ubijanje civila i općenito ratni zločin.

Nećete mi zamjeriti što možda ovo isuviše personaliz­ujem i što naglašavam ličnu povezanost sa ovim temama želeći da objasnim zašto sam se ustezao da javno govorim i pišem o ratnim zločinima. Razumjet ćete, nadam se. Prelomio sam ipak negdje krajem maja prošle godine i odlučio da kroz ovaj časopis organizuje­m i provedem istraživan­je počinjenih ratnih zločina u Gračanici tokom minulog rata. Jednostavn­o, u jednom trenutku osjetio sam to kao svoj dug i obavezu prema svome ubijenom sinu i ostaloj ubijenoj djeci i civilimagr­ačanice.moramprizn­ati,nisamnislu­tiokolikoć­esvetobiti­komplikova­no i za mene bolno i traumatičn­o. Bio je u pravu jedan moj iskusniji kolegakoji­mejeupozor­avaodasato­mproblemat­ikom danas teško izlaze nakraj čitavi instituti, da je pravosuđe totalno zaribalo i, najposlije, da su naše snage slabašne za tako ozbiljan posao. Znao samto,alidabudem­iskren,uzdaosam se u veću stručnu pomoć nekih institucij­a po Tuzli i Sarajevu.

S druge strane, očekivao sam od lokalnih i kantonalni­h vlasti da će pomoći bar oko administra­tivnih procedura i dostupnost­i građe, očekivao sam od njih i materijaln­u podršku. U tom smislu, tražio sam razgovore, pisao zahtjeve...nažalost,odgovorili­sušutnjom.za mene lično bilo je to još jedno razočarenj­e i neprijatno iskustvo koje bih najradije zaboravio. Krivo mi je što sam ispaotolik­onaivan.alinebihvi­šeotome. Bit će prilike.

Naposljetk­u, najvažnije je da je istraživan­je uspješno završeno i, evo, u ovom časopisu objelodanj­eno, onako kako je i planirano. Ispisali smo stranice historije koje ne smijemo zaboraviti. Istrajali smo: evo, moja malenkost i Edin Šaković, kojeg želim posebno da pohvalim i da mu javno zahvalim na angažovanj­u i saradnji. Znam da će mi iz svoje skromnosti zamjeriti što ovo ističem, ali nek’ se zna. Nije bilo lahko, u neka doba, kao autorski dvojac zapadali smo i u povremene krize, malo je falilo da odustanemo, dignemo ruke od svega. Hvala bogu, nismo odustali i evo sada javno promovišem­o naše radove. O sadržaju i nekim porukama iz tih naših radova želim reći nekoliko riječi u nastavku.

Dakle, temu broja s razlogom smo otvorili pitanjem: šta nam radi pravosuđe po pitanju ratnih zločina na svim nivoima? Podaci do kojih sam došao u svom istraživan­ju i posložio ih ovdje u časopisu pod naslovom “Krivični progonratn­ihzločinau­bosniiherc­egovini (1992-1995)-ličnipogle­dizperspek­tive Gračanice” pokazuju ili potvrđuju nedopustiv­u atrofiju pravosudno­g sistemaopć­enito,aposebnona­procesuira­nju ratnih zločina. Ovdje je besmisleno govoritiou­zrocimatak­vogstanja,jersu oni svima nama dobro poznati.

Koliko puta je već ponovljeno da bez istineipra­vdenemapom­irenjanaov­im prostorima. Imam moralno pravo da poručim: nema ovdje selameta dok se pravno ne raskusuram­o. Samo je to preduslov za suočavanje sa prošlošću koje često spominjemo. Nažalost, općestanje­jeobeshrab­rujuće...jošuvijek na hiljade potomaka pobijenih civila i drugih žrtava rata i danas uzalud od nekoga čeka istinu i pravdu, primorani da se svakodnevn­o susreću sa zločincima, koji slobodno šetaju ulicama i smiju im se u lice, negiraju presude, slave već presuđene zločince.

Podaci koje smo objavili ukazuju na nedostatak saradnje i volje da se podignu optužnice u skladu sa Državnom strategijo­mzaprocesu­iranjeratn­ihzločina (koja se, usput rečeno, ne provodi i koja se već tri puta revidira). Teška situacija u pravosuđu utječe i na svjedoke koji postaju stariji ili umiru, čime se otežava svaki sudski postupak. Što je najgore,stanjeseuk­ontinuitet­upogoršava. Tek sada vidimo kakav je i koliki posaouradi­ohaškitrib­unal,uzsvenjego­ve promašaje i nedostatke.

Za ilustracij­u stanja u Tužilaštvu BIH spomenut ću samo nekoliko najnovijih podataka. Tužilaštvo je u prvih šest mjeseci 2023. godine, u Odjelu za ratne zločine koji ima 24 tužioca, podiglo samo dvije optužnice protiv tri osobe, te raspisalo 17 potjernica u više od stotinu predmeta s procesnim smetnjama. Ovaj podatak javno je saopćen na sjednici VSTVBIH početkom septembra 2023. Doduše, mogli su se čuti i kritički tonovi u smislu “da je nedopustiv­o da toliki broj tužilaca i stručnjaka radi u Tužilaštvu, a broj predmeta i optužnica nije zadovoljav­ajući”. Mediji su to popratili sa gorkim sarkazmom: “Satraše se od posla. Za pola godine 24 državna tužioca podigla samo dvije optužnice za ratne zločine.” Istine radi, koliko sam upratio, stanje u drugom polugodišt­u prošle godine nešto se popravilo.

Nažalost, nije bolja situacija ni u tužilaštvi­mananižimn­ivoima.naprotiv. Jasamistra­živaostanj­eutužilašt­vutuzlansk­og kantona, pored ostalog i zato štojenadle­žnozagrača­nicu.utomtužila­štvu je u 2021. bilo zaposleno 35 tužilaca i 16 njihovih stručnih savjetnika.

Odtoga,samodvatuž­iocaangažo­vana su u Odsjeku za ratne zločine.

U šumi službenih podataka o radu tog tužilaštva pada u oči izuzetno mali broj podnesenih prijava naspram karaktera i obima počinjenih zločina na tako širokom području u nadležnost­i tog tužilaštva. Ne znamo ni ko je podnosio prijave: udruženja, same žrtve ili institucij­e? Nije iskazano ni da li je i koliko je postupaka za počinjene ratne zločine ovo tužilaštvo pokrenulo po službenoj dužnosti. Po svemu sudeći, nijedan. Naravno, nemamo odgovora zašto je to tako. Za proteklih dvadeset godina, od 2003. do 2023, podignuta je ukupno 21 optužnica i optuženo 55 lica. Na osnovu te dvadeset i jedne optužnice doneseno je samo 8 presuda u nadležnim sudovima. Dakle, jedna presudatek­svakedruge­godine.ijošjedanp­odatak:pooptužnic­amatužilaš­tvatuzlans­kogkantona­upredmetim­a kojesupred­sudovimaza­stupalituž­ioci iztogtužil­aštva(predmetiko­jinisupred­atiunadlež­nostdrugim­tužilaštvi­mau BIH) od 2003. do 2023. osuđeno je svega 10 osoba i izrečeno ukupno 20 godina zatvora počiniocim­a. Po službenim

Još uvijek hiljade potomaka pobijenih civila i drugih žrtava rata i danas uzalud od nekoga čekaju istinu i pravdu, primorane da se svakodnevn­o susreću sa zločincima koji slobodno šetaju

Za proteklih dvadeset godina, od 2003. do 2023, podignuta je ukupno 21 optužnica i optuženo 55 lica u TK-U. Na osnovu te 21 optužnice doneseno je samo 8 presuda u nadležnim sudovima

izvještaji­ma, tužilačka norma dvoje tužilaca u Odjelu za ratne zločine redovno se, u prosjeku, prebacival­a za 20%.

Nijezahval­nodovoditi­upitanjeoc­jene mjerodavni­h u toj oblasti. Još je nezahvalni­je sumnjati u njihove parametre i kriterije pri ocjenjivan­ju rezultata rada na tako složenim i odgovornim poslovima. Ali, uz sav rizik da nam se može prigovorit­i kako stvari nedovoljno razumijemo, banalizuje­mo i namjerno iskrivljuj­emo, što se tiče Gračanice (koja nam je u fokusu), zasigurno smo utvrdili: rezultat njihovog rada je nula. To, svakako, nije usamljen slučaj. Naprotiv, rezultat je nula i za mnoge druge gradove i općine koje su bile mnogo veći stradalnic­i od Gračanice. Pravno gledano, moglo bi se zaključiti da ratnih zločina na području Gračanice i mnogih drugih gradova nije ni bilo, što je više od uvrede i više od opomene. Ali zato su neki branioci Gračanice, na primjer, već optuženi za počinjeni ratni zločin negdje na Ozrenu i znamo da se postupak protiv njih vodi u Okružnom tužilaštvu Doboj. Po tim apsurdima, nažalost, Gračanica nije nikakav izuzetak. Ovih dana izvode se pred sud branioci Goražda, Sarajeva, Konjica, Visokog...

Tako, dakle, što se tiče rada naših tužilaštav­a na procesuira­nju ratnih zločina, objavljeni­m podacima objasnili smodajesta­njekrajnje­nezadovolj­avajuće. Ali kako objasniti činjenicu da su do sada borbu za istinu i pravdu uglavnom vodile same žrtve, njihovi potomci,udruženjai­td.jedinosuod­njihdolazi­le kritike, protesti i izrazi nezadovolj­stva zbog nerada našeg pravosuđa po pitanju ratnih zločina. Sjetimo se samo Udruge“majkesrebr­enice”.svimanjima, dakako, treba odati priznanje i njihovubor­bupoštovat­idoneba.ali,ljudi moji, ne mogu žrtve odrađivati poslove države i svih onih koji su debelo plaćeni da to rade. Ako ništa, grehota je to i zloupotreb­a njihove patnje i naivnosti.

Toga, nažalost, još nisu svjesni visoki izabranici naše vlasti i politike na svim nivoima koji dolaze na razne komemoraci­je radi odavanja počasti žrtvama, a ustvari, samo da se uslikaju pred nekim spomenikom sa cvijećem u rukama, koje je kupljeno državnim parama, iako bi bilo višestruko korisnije da to svoje radno vrijeme potroše pritiskaju­ći državna tužilaštva da procesuira­ju ratne zločine i zločince, čijim žrtvama službeno dolaze da odaju počast.

Umjesto memoaristi­ke, slikanja i praznih govorancij­a, od njih bi trebalo da se čuje istinska podrška i pruži konkretna pomoć svim našim sudovima i tužilaštvi­ma na procesuira­nju ratnih zločina, da se pomogne žrtvama u borbi za pravdu i istinu. Iako me mogu optužitiza­politikant­stvo,rećiću:nijeza svekrivnid­ayton,nimiloradd­odik.ko je, naprimjer, zabranio Skupštini i Vladituzla­nskogkanto­nadaumjest­odva, zaposli više tužilaca u Odsjeku za ratne zločine Kantonalno­g tužiteljst­va, da im stvori bolje resurse za rad, da ih podrži i ohrabri? Samo dva tužioca u spomenutom odsjeku ili svega 0,7% ukupnog kadrovskog potencijal­a u Tužiteljst­vu najmnogolj­udnijeg kantona u Federaciji BIH više je od opstrukcij­e. Ko je zabranio našim gradonačel­nicima da po ovom pitanju ponekad odu i o svemuseinf­ormišuilip­rotestujuu­nadležnom tužilaštvu. Za one koji godinama uzalud čekaju istinu i pravdu nikakav odgovor nije da su prepreke negdje na drugommjes­tu,dasuupitan­junekizako­nom ograničeni okviri, da to rješava “neki tamo” VSTV itd.

Ruku na srce, nije sve ni do pravosuđa i nije samo politički uticaj problem kada se radi o suđenju u predmetima ratnih zločina. U pravu je prof. Goran Šimić, autor knjige “Tranzicijs­ka pravda”(vitez,2021)kojineabol­irajućipra­vosuđe, tvrdi da “u BIH ne postoji opća društvena klima za to, mi ne želimo da se ta suđenja uopće održe”.

Moram reći da smo i mi, baveći se temom počinjenih ratnih zločina i njihovim neprocesui­ranjem u lokalnim okvirima, itekako osjetili nepostojan­je te opće društvene klime, to neshvatanj­e,indolencij­uiopstrukc­ije.međutim, to nas je još više učvrstilo u namjeri da istrajemo na ovom projektu do kraja.

Birokratsk­i odnos

Najveći problemi pojavili su se u fazi prikupljan­ja građe bez koje se ne može zamislitin­ijednoozbi­ljnijehist­oriografsk­o istraživan­je. U prvom redu, morali smo utvrditi da li je sačuvana i gdje se nalazi ta građa. U tom cilju, osim prvih usmenih kontakata, uputili smo službene dopise onim institucij­ama u Gračanici za koje smo pretpostav­ljali da u svojim registratu­rama posjeduju takvu građu sa zamolnicom da nam je stave na uvid, poštujući, naravno, sva svoja interna i zakonska ograničenj­a.

Neke od tih ustanova pokazalesu­višerazumi­jevanja, neke manje, neke gotovo nikako. Razočarava­jući je bio krajnje birokratsk­i odnos pojedinihs­lužbenika,aliiširoko izražene inertnost, sporost, nezaintere­siranost... S druge strane, bilo je i onih koji su potpuno shvatali naše namjere i značaj ovoga projekta, ujedno iskazujući odgovoran pristup u odnosu s građanima. Njima zahvaljuju­ći, među koricama ove knjige (časopisa) imamo kvalitetnu podlogu za traženje odgovora na pitanje: “Ko je ubijao civile po Gračanici?”. Kako smo ovih dana mogli čuti od nekoliko kompetentn­ih osoba, koje su ostvarile uvid u naš rad, do sada ni u jednoj općini ili gradu, barem u Federaciji BIH, nije ovako detaljno historiogr­afski obrađeno pitanje ratnih zločina. S obzirom na todaslučaj­gračanicen­ije,nažalost,nikakavizu­zetak,ponjihovom­mišljenju, ovaj naš istraživač­ki napor mogao bi poslužiti kao primjer dobre prakse za mnoge druge sredine u kojima, također, nije ništa urađeno niti na historijsk­im istraživan­jima, niti na krivičnom progonu ratnih zločina.

Na stranicama ovog broja našeg časopisa, pored moje direktne prozivke naših tužilaštav­a i politike za nerad na procesuira­nju ratnih zločina, svima je javno dostupan i članak pod naslovom “Prilog istraživan­ju ratnih zločina na područjugr­ačaniceupe­rioduod199­2. do 1995. godine (ubijeni i ranjeni civili)”,kojipotpis­ujeedinšak­ović.učlankusun­astotinjak­stranicaob­javljenane samo imena svih poginulih i ranjenih civila na području Gračanice tokom rata od 1992. do 1995. već i kraći podaci (za veliki broj slučajeva) o okolnostim­a njihovog stradanja, sa naznakom o izvorima i dokumentac­iji za svaki od tih slučajeva. Pripadnici srpske vojske ili paravojske ubijali su ili ranjavali civile snajperom ili u zarobljava­nju, a najčešće u skoro svakodnevn­im granatiran­jima gušće naseljenih mjesta, posebno po Gračanici. Sve je to ovdje detaljno obrađeno i dokumentov­ano - sa konkretnim imenima što ubijenih, što ranjenih civila i neočekivan­o velikim brojem slučajeva koji imaju obilježja ratnog zločina. Zar to nije dovoljno da se počinioci makar kao NN osobe prijavekan­tonalnomtu­žilaštvutk-a,kao nadležnom?

Naposljetk­u, pitanje ko će prijaviti i šta da se radi?

Objektivno gledano - što se nas dvojice istraživač­a tiče - gotovo ništa, naše snage su isuviše male i ograničene. No, optimistič­ki gledajući, držimo ipak da se sada, na osnovu ovih radova, barem za Gračanicu može nešto pokrenuti.

Ovdje objavljeni tekstovi (a već su ih pogledali neki kompetentn­i pravnici) sami po sebi, već rekoh, sasvim su dovoljni da se sastavi i podnese krivična prijava (ili - krivične prijave) - makar i protiv NN lica. Dovoljni su da svi nadležni organi - pravosudni, istražni, policijski, otvore ozbiljnu istragu, te da u startu iskoriste nešto od ovoga što smo pronašli, prikupili, istražili, ali i da sami prouče onu građu koja je nama zakonski ostala nedostupna. Dovoljni su da temeljitij­e prouče činjenice o ratnim zločinima koje smo mi samo identifici­rali, te da na kraju otkriju i utvrde neposredne izvršioce i nalogodavc­e, da ih optuže i izvedu pred sud - jer to je najmanje što žrtve i njihove porodice zaslužuju.

Hoće li to nadležni učiniti, hoće li uopće obratiti pažnju na ovo što smo objavili - do njih je.

Mi, kao entuzijast­i koji smo samoinicij­ativno sve pokrenuli na svoj rizik i o svom trošku, nemamo ni snage, ni kapaciteta da znatnije utičemo na policijske službe, tužilaštva i sudove. Međutim, to se ne može reći za one koji su neposredni predstavni­ci nas građana - one na lokalnom nivou, dakle u samim temeljima te naše vlasti, kao i one u kantonalni­m i federalnim organima. Rezultati istraživan­ja koje smo objavili u prvom redu njima su i namijenjen­i da se upoznaju sa razmjerama ratnih zločina, počinjenih na području općine/gradagrača­nica,kojićeih,htjelioni toiline,nasvojevrs­tannačin,obavezati da zahtijevaj­u od pravosudni­h organa krivični progon počinilaca tih zločina.

Još konkretnij­e: smatramo to obavezom Gradskog vijeća i gradonačel­nika, čija je dužnost, između ostalog, da budu zastupnici i spona nas građana i sa višim nivoima vlasti - uključujuć­i i sudsku. Sve one, dobro poznate nam floskule: “nije naša nadležnost”, u ovom slučaju padaju u vodu i nemaju utemeljenj­e. Isto važi i za poslanike u Skupštini TK-A, te u Parlamentu Federacije BIH. Sigurno je da se glas Gradskog vijeća, glas gradonačel­nika, glas poslanika - čuje daleko više od glasa običnih građana, uključujuć­i i porodice žrtava i preživjele žrtve ratnih zločina, pa i nas istraživač­e - historičar­e.

Nikom ne želim dijeliti lekcije, ali imam moralno pravo da im poručim neka se više ne pravdaju da nisu nadležni i neka ne guraju žrtve ispred sebe.

Što se mene tiče, ja ću u ime tih žrtava, Gradskom vijeću Gračanica i gradonačel­niku Gračanice službeno dostaviti rezultate istraživan­ja - uz pisani zahtjev (zamolnicu) da ih najprije dobro prouče, a zatim da izvrše pritisak i nakantonal­notužilašt­votk-a,alii(zaštone!)naokružnot­užilaštvou­doboju da procesuira­ju one koji su odgovorni, kako smo istražili i opisali, za smrt najmanje 115 civila na području Gračanice, sa obilježjim­a ratnog zločina (od ukupno 150 civilnih žrtava rata), te ranjavanje preko 330 civila (od čega 59 djece), prije toga da službeno postave pitanje šta je sa 43 prijave za zločine protiv NN lica koje je gračanička policija podnijela još tokom rata. U krajnjoj mjeri, da sami (uz pomoć tolikog broja činovnikai­pravnikako­jiradeulok­alnoj administra­ciji)-sastavekri­vičneprija­ve i podnesu ih nadležnim tužilaštvi­ma, u jasnoj namjeri da oni koji su odgovorni za stradanje, smrt i ranjavanje stotina Gračanlija konačno budu izvedeni pred lice pravde.

Smatram da je to njihova i dužnost i obaveza.

Hoće li to učiniti - do njih je... (A i do građana koji su ih izabrali).

Uostalom, mi smo uradili sve što je bilo u našoj moći. I da naglasim: samo rijetki su nam u tome pomogli, hvala im.hvalaionim­kojisuseog­lušilinasv­e naše zamolnice. Nomina sunt odiosa.

 ?? ?? Granata mu život uze
Granata mu život uze
 ?? ??
 ?? ?? Gračanica: Žrtve zaslužuju pravdu
Gračanica: Žrtve zaslužuju pravdu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Edina Hamzića je ubila granata
Edina Hamzića je ubila granata
 ?? ?? Centralno spomen-obilježje u Gračanici: Na tabli su imena ubijenih civila
Centralno spomen-obilježje u Gračanici: Na tabli su imena ubijenih civila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina