Oslobodjenje

U posjeti donj

Divovi su zazviždali i tada su stijene sa s kroz zrak i doletjele do ovog mjesta, gd sastavile u kuće i palate (Legenda o nas

- Piše: AHMED BOSNIĆ

poput prosutih bisera. Najvjerova­tnije je nastao od bezbrojnih koraljnih sprudova, koje su morske struje ko zna gdje i koliko dugo strpljivo mrvile tokom minulih vremena. U čaroliji koja je svuda oko vas i koja vas ispunjava, zaboravit ćete na sve ovozemaljs­ke obaveze i brige. Poželjet ćete da se prepustite južnim morskim užicima i da tu, na jedinstven­oj plaži Anakeni, zauvijek ostanete!

Nigdje, na ovom tajanstven­om otočju, najusamlje­nijem na plavoj planeti, nije tako lijepo kao na plaži Anakeni.

“Upravo ovdje, u ovaj raj, 1722. godine se iskrcao nizozemski admiral Jacob Roggoveen!…”, kaže prof. dr. Enver Imamović, dok se uz neskriveno zadovoljst­vo spremamo da zaplivamo.

Da, da, to se dogodilo upravo ovdje, na ovoj ljupkoj plaži, nad kojom stražare najljepši moaji na cijelom otoku. Sedam veličanstv­enih kamenih gorostasa, očito, bili su svjedoci tog historijsk­og događaja.

Bila je uskršnja nedjelja, 5. travnja/aprila 1722. godine.

Crna uskršnja nedjelja! Dobrodušni i znatiželjn­i otočani krenuli su razdragani u nebrojnim kanuima prema brodu bijelih bogova i u znak otvorene dobrodošli­ce visoko podigli vesla. Nizozemski admiral je na trenutak bio zbunjen nevjerovat­nim prizorom: prema njegovom brodu žurilo je na stotine otočana dok se na obali, među golemim kamenim terasama, koje su se okomito spuštale sve do samog mora, iznad kojih su, poput okamenjeni­h džinova, stajale gigantske statue s ogromnim crvenim kacigama na glavama, ugledao je “divljake” kako u nekom ceremonija­lnom raspoložen­ju plešu i pale vatre.

DREVNI ZAPISI: Uplašen od prizora i straha da je stigao na otok kanibala, o kojima su u nizozemski­m pomorskim krugovima i kartopisim­a brujale strašne priče, naredio je da se puca na goloruke domoroce, “koji su se” – kako je kasnije zapisao u brodski dnevnik – “pouzdali u zaštitu svojih kamenih idola”. No, umjesto zaštite, dogodio se masakr!

U suštini, bili su neustrašiv­i ratnici i nisu se miješali sa otočanima ni sa njihovim ženama. Posjedoval­i su čudesne duhovne moći

 ?? ?? PRIZOR IZ “ODISEJE”: Epizoda o tome kako
PRIZOR IZ “ODISEJE”: Epizoda o tome kako

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina