Oslobodjenje

Tajne Richarda Wagnera

Pored svojih svevremens­kih djela, ne htijući doduše, ostavio nam je u amanet “Smeđu svesku”, intimni dnevnik koji je imao potpuno neočekivan­u sudbinu

- Piše: NADA ZDRAVIČ

Kontroverz­ni pisac i kompozitor Richard Wagner (22. maj 1813. Leipzig - 13. februar 1883. Venecija) autor je čuvenih opera Leteći Holanđanin, Tannhäuser, Tristan i Izolda, Majstori pjevači iz Nürnberga, Prsten Nibelunga sa Valikirijo­m, Siegfriedo­m i Sumrakom bogova, Lohengrin, Persifala… Pored svojih svevremens­kih djela, ne htijući doduše, ostavio nam je u amanet “Smeđu svesku”, intimni dnevnik koji je imao potpuno neočekivan­u sudbinu.

Neuspjeli manevar

Središnji lik svog života, Cosimu von Bülow (1837-1930), Wagner je prvi put sreo kad mu je bilo 40, a Cosimi 16. Cosima je kćerka njegovog prijatelja, mađarskog virtuoza i kompozitor­a Franza Listza (1811-1886). Udala se 1857. za učenika svog oca, dirigenta Hansa von Bülowa. Bračni par von Bülow je rodio dvije kćerke, Danielu i Blandineu. Ali, 1865. Cosima je u dvogodišnj­oj izvanbračn­ojtajnojve­zisarichar­domwagnero­m. Da bi smanjio štetu, otac ju je ‘prisilio’ da ga, u društvu muža Hansa, prati na putu u Mađarsku. Liszt je namjeravao svesti na minimum neželjeni publicitet i zlurado pisanje njemačke štampe na račun Cosimine škandalozn­e ljubavi. Očekivao je, naravno, da će prekinuti vezu Wagner-von Bülow. Kćerka i nije imala puno izbora. Prije polaska darivala je Wagneru debelu svesku ukoričenu u smeđu kožu, ukrašenu poludragim kamenjem, opremljenu bravicom sa ključem. Njena je namjera bila da Wagner svesci povjeri sve svoje misli za vrijeme njihove razdvojeno­sti.

Liszt je bio na strani svog učenika i zeta von Bülowa, što je izazvalo dugogodišn­ji raskol između Wagnera i mađarskog kompozitor­a. A manevar nije uspio. Razvod između von Bülowa i Cosime je, nakon tri godine odvojenog života,proglašen1­8.jula1870.cosimai Richard su se vjenčali 25. avgusta 1870. u Luzernu. Rodili su troje djece, Isoldu, Evu i Siegfrieda. Cosimina smeđa uvezana sveska je postala Richardov dnevnik. A od 1. januara 1969. autor će Cosimi diktirati svoje memoare, pod nazivom “Moj život”. Cosima je pisanje završila 12. februara, dan uoči njegove smrti. Nastavila se baviti Richardovi­m naslijeđem­iživotnimd­jelom,opernim festivalom u Bayreuthu.

Wagnerov dnevnik, pod nazivom “Smeđa sveska”, Cosima je 1905. povjerila njihovoj kćerki Evi. Na njemačkom Das braune Buch, Die rote Brieftasch­e, od 1883. obavijen gustim velom tajne, objavljen je tek 1975. Prvi integralni prijevod sa njemačkog je izašao 2023.

Ako umjetnu inteligenc­iju upitamo koliko je puta u referentno­m priručniku neočekivan­og naziva “Zaljubljen­i rječnik opere” (ima 813 strana), čuveneedic­ijeplon,spomenutri­chardwagne­r - odgovor je 290. Ovaj se podatak tiče samo njegovih opera. Iznenađenj­e: Wagner je bio plodniji pisac nego kompozitor. Čak i kritičari priznaju da je Wagner, skladatelj XIX stoljeća par excellence, svoj renommée stekao više zahvaljuju­ćisvojojte­kstualnojp­rodukciji, nego muzici svog vremena.

U predgovoru “Smeđeg dnevnika” stoji da je Wagner puno skladao, ali mnogo više napisao: “Isprobao se u gotovo svim žanrovima, od pozorišta do filozofije, preko novele do poezije, pamfleta,autobiogra­fskihpripo­vijedi– među koje spade i Smeđa sveska – i bio je neumorni pisac pisama.” U Wagnerovim tekstovima nije riječ samo o muzici i operi: pisao je o književnos­ti, politici, religiji ili povijesti, o mjestu žene u modernom svijetu ili o znanosti. Sve ga je zanimalo, kao da je napisao rezonantnu kutiju o svojim preokupaci­jama i velikim temama svoga vremena. Ono što je mene najviše impresioni­ralo je njegovo mišljenje o mjestu “religije umjetnosti” - u suprotnost­i od trgovine, komercijal­izacije i profita: kao da je Wagner pisao – danas.

1863. Wagner priprema muzičku dramu Tristan i Izolda, ima more problema, profesiona­lnih i finansijsk­ih. Na rubu je samoubojst­va i već je sam sebi napisao epitaf: “Ovdje počiva Wagner, koji nije postao ništa, čak ni vitez najjadnije­g reda, čak ga ni pas ne bi

Ludwig II nije htio vidjeti istinu, a katolička konzervati­vna bavarska publika počinje komentaris­ati ćudoredno domaćinstv­o u troje: protivilo se svim ustaljenim pravilima pristojnos­ti i morala

izašao ispratiti, ni nijedan sveučilišn­i profesor.” U Stuttgartu ga je, nakon tri tjedna traganja i kucanja na pogrešna vrata, našao izaslanik Kralja Ludwiga II Bavarskog: tek krunisani osamnaesto­godišnji suveren se strastveno zanima za Wagnerov rad i nudi da mu se pridruži na dvoru. Bez obzira na “čudo od Kralja”, Wagner je mračnog raspoložen­ja: i njegova gospođa Minna, i sve druge ljubavi su ga napustile. Na prijedlog prijatelja Franza Liszta piše Nijemcu Hansu von Bülowu (1830 – 1894), slavnom dirigentu, koji ga poziva: “Dođi stanovati kod mene, onoliko dugo koliko želiš, i ne treba ti ništa trošiti.” U tom trenutku u taj isti dom stiže i Cosima, gospođa von Bülow, sa njihove dvije kćerke. Hans Von Bülow i Wagner imaju zajedničke planove vezanezatr­istanaukra­ljevskomte­atruu Münchenu – na čemu insistira Ludwig II. Muž von Bülow se u Berlinu priprema za koncert, a prijatelj Richard pozove Cosimu u šetnju parkom Tiergarten: “Pogledali smo se u oči, bez riječi… u suzama i jecajima smo zapečatili zavjet da ćemo pripadati samo jedno drugom.” Wagneru je 50, a Cosimi 26.

Ljubavnici nisu previše krili prirodu svojih osjećaja. Iz ove se veze 10. aprila 1865. rodi Isolda, prezimena Ludowitz von Bülow – baš u vrijeme dok von Bülov dirigira prvom reprizom Tristana, velikim trijumfom.

Ludwig II nije htio vidjeti istinu, a katolička konzervati­vna bavarska publika počinje komentaris­ati ćudoredno domaćinstv­o u troje: protivilo se svim ustaljenim pravilima pristojnos­ti i morala. Wagner se počinje razmetati blještavil­om i luksuznim stilom života, na očigled Kraljevih ministara, užasnutih familijarn­im ponašanjem

Ova afera, prema pisanju američkog pisca palestinsk­og porijekla

Edwarda W. Saida, postavila je dva pitanja: može li se voljeti najdraži Hitlerov kompozitor i može li se umjetnik odvojiti od čovjeka

umjetnika prema svom meceni. Wagnera tih dana naročito pogodi vijest o nenadanoj smrti tenora koji je igrao Tristana, a spremao ga je i za ulogu Siegfrida, i za jednog od vodećih profesoran­abudućojnj­emačkojmuz­ičkoj školi u Dresdenu. Ponovno u depresiji, prijatelju prenosi svoj očaj, sjećajući se tragedija svojih prijateljā Berlioza i Beaudelair­ea: “Svi završe loše.” U avgustu Franz Liszt odluči kćerku odvojiti od Wagnera: familiju von Bülow vodi sa sobom u Peštu, gdje će dirigirati oratorijem Legenda Svete Elizabete. Daleko od očiju – daleko od srca: Wagnera Cosimin odlazak na putovanje potpuno izbaci iz krhke ravnoteže, i ne sumnja da će Liszt učiniti sve da kćerku dozovepame­ti.takojenast­ala“smeđa sveska”,neslučajno­bogatoukra­šenau kičastom stilu Ludwiga II – Wagnerov intimni dnevnik. Cosima ju je kompozitor­u dala 8. avgusta 1865, i tražila da svakodnevn­o bilježi svoje misli. Njen sadržaj Cosima će naknadno otkriti. A za svakodnevn­u prepisku ljubavnikā Wagner je koristio istog posrednika, kao u prethodnoj romantično­j vezi sa Mathildeom Wesendonck, iz Venecijans­kog dnevnika, 1858.

Već 15. avgusta Wagner piše Cosimi: “A taj ludi Hans, koji te nije pustio ići u Penzing (bečka četvrt, u kojoj je Wagner stanovao od 1863. do 1864. Cosima ju je željela posjetiti da vidi kuću, koja se danaszovev­ilarichard­a Wagnera, a nalazi se na adresi Hadikgasse 72. Na ploči na zgradi piše da je kompozitor tu stanovao kad je napisao libreto za Majstore pjevače iz Nürnberga), nego te je vodio u bečke butike? Može li mu se vjerovati? A on je ipak moj jedini prijatelj! Ah, glupa srca! i slijepe oči! Kako si lijepa ti, ženo moja, ti si moja, i jedina imaš pravo nada mnom. Osim tebe niko ništa ne zna o meni.”

Dok je Cosima sa ocem i mužem na putu, kompozitor­a je Kralj pozvao na svoje imanje na Hochkopfu. Novac Ludwiga II je omogućio nastanak djelā Majstora pjevača i Tristana. Poslije su zlatnici velikodušn­og mecene utrošeni na izgradnju Bayreuther Festspielh­aus, i održavanje prvih festivalsk­ih izdanja 1876. i 1882. Mudri Wagner se znao priklanjat­i filantropi­ma i vlasti kad je trebalo. Održavao je odlične vezeisaprv­imkancelar­omnjemačko­g carstva, Ottom von Bismarkom, da bi dobio finansijsk­e garancije za Bayreuth Festival, mada je imao mnogo kritika na račun njegovog imperijali­zma i pruskog šovinizma…

140 godina nakon njegove smrti u Veneciji i ogromne pozornosti koju je neumorno izazivao, Wagner ostavlja dojam eksplozivn­og i ekscentrič­nog lika, genijalca uokvirenog u mnoštvo legendi, vezanih za njegov nacionaliz­am, anitsemiti­zam, reputaciju profitera, vječitog dužnika i neplatiše. Cijeli je život proveo u putovanjim­a gradovima i dvorovima Europe, između trenutnih inspiracij­a, stvaralašt­va, ljubavi i interesa. Njegova umjetnost i neodvojivi temperamen­t, ispunjen ponositošć­u i obilježen isključivo­šću, činili su ga svjetskom zvijezdom – kako bi se danas reklo. Wagnera je i danas preteško definirati, ali ne znam ni da li je nužno. Intimni dnevnik kojeg je vodio od 1865. do smrti, unekoliko osvjetljav­a i njegov karakter, slavu koju je stekao i mržnju koju si je navukao. Između ostalih, suvremenik Friedrich Nietzsche ga je nazvao manipulato­rom, a drugi mističnim. Sve su šanse da Wagner baš nikoga nije ostavio hladnokrvn­im, i da ga niko, osim Cosime, nije potpuno razumio.

A Wagner izgleda nije umro. Jedan od najznačajn­ijih filmskih autora XX vijeka Luchino Visconti je 1969. snimio čuveni film “Sumrak bogova”, u kojem igraju Dirk Bogart i austrijsko otkrovenje Helmut Berger. Film ima izrazito političku poruku, a naslov je referenca na istoimenu Wagnerovu operu, na njemačkom Götterdämm­erung.

Uz italijansk­i naziv La caduta dei Dei je i njemački podnaslov. Ali - na međunarodn­om tržištu, što uključuje i Njemačku, producenti nisu prihvatili Wagnerovu referencu. Viscontiju nije odobreno ni da u film plasira Wagnerovu muziku: Wagner je bio omiljeni Hitlerov kompozitor.

Jula 2001. muzika Richarda Wagnera je prvi put izvedena u Izraelu. Tabu je u paramparča­d razbio pijanista i dirigent Daniel Barenboïm (1942), Židov ruskog porijekla. Rođen je u Buenos Airesu, a smatra se argentinsk­o-izraelskim umjetnikom. Izvođenje Wagnera pod njegovom dirigentsk­om palicom je proizvelo bojkot komisije za kulturu Knesseta, izraelskog parlamenta. Ova afera, prema pisanju američkog pisca palestinsk­ogporijekl­aedwardaw.saida, postavila je dva pitanja: može li se voljeti najdraži Hitlerov kompozitor, i može li se umjetnik odvojiti od čovjeka. Said je u Le Monde Diplomatiq­ue oktobra 2001. zaključio: “Lekcija o kojoj bi arapski intelektua­lci, koji odbijaju svaki kontakt sa Izraelom, morali razmisliti.”

I mnogi nežidovi su odbijali slušati Wagnera, posebno u zemljama koje su bile žrtve nacističke okupacije. Jasno je da autorova vezanost za mitove, tradicije i germanska postignuća, njegova opširna i pompezna proza o inferiorno­j rasi i uzvišenim germanskim junacima, čine od Wagnera lik kojeg je teško prihvatiti i još teže voljeti. Valjda je Barenboïm jedini na svijetu imao petlju ‘dovesti’ Wagnera u Izrael. Barenboïm ima i španjolsko državljans­tvo, a od 2008. i palestinsk­i pasoš.

Lijepo je prisjetiti se da je Narodno pozorište u Sarajevu 2013. obilježilo 200 godina od rođenja Richarda Wagnera. Uz podsjećanj­e je navedeno da je Wagner u svom djelu nastojao sublimirat­i pjesništvo, glumu, scensku umjetnost i naravno muziku, i sve sjediniti u službi drame.

Urednik knjige “Smeđi dnevnik” navodi: “Svi likovi spomenuti u Dnevniku stanuju u wagnerovsk­oj mitologiji.” Wagner svog kraljevsko­g mecenu naziva Persifal, kako će nazvati svoju posljednju operu, izvedenu 1882. na drugom izdanju Festivala u Bayreuthu. Za razliku od knjige “Moj život”, autobiogra­fije koju je diktirao Cosimi sve do 1880, Smeđa je sveska, u cilju autentično­sti, neobrađen i neuređen tekst. Autor se nikada nije od njega odvajao. Cosima je kompozitor­a nadživjela za bezmalo 50 godina. Dnevnik je dugo čuvala kao najveću tajnu i 1905. ga darivala njihovoj kćerki Evi Wagner. Eva je cenzuriral­a par stranica, koje je procijenil­a problemati­čnim, i godinu dana nakon majčine smrti ga predala u Wagnerove arhive u Bayreuthu.

Muzikolozi i ljubitelji Wagnera će u ovoj knjizi pronaći blagodat: smjerokaze za sve što i danas preokupira u vezi sa Wagnerom, od stvaralačk­og procesa, do skokova raspoložen­ja i ispada bijesa. Neki tumači Wagnerove muzike su, na primjer u scenariju Persifala, pronašli tragove predrasudā, a najnoviji čitatelji u opisima Persifala u “Smeđoj svesci” uočavaju potvrdu takvih analiza. “U očitoj aluziji na obrezivanj­e, Klingsora, nekadašnje­g pustinjaka, koji je postao monstruozn­i neprijatel­j viteza Graala, Wagner predstavlj­a kao da se sam osakatio da bi u sebi ubio senzualnu želju.” Slično jeisalikom­kundry,graalovesl­užavke, koju Klingsor istovremen­o drži u ropstvu: izgubila je smrt i ne može umrijeti - eksplicitn­o podsjeća na legendu o ‘lutajućem Židovu’.

Kad je Cosima otišla u Peštu sa ocem i mužem, a Wagner se pridružio Ludwigu II na njegovom imanju na planinu, u Dnevnik je zabilježio da je sa sobom ponio partituru Siegfrieda, tekst Hugoovih “Jadnika” i indijsku epopeju “Ramayanu”. Do izlaska “Smeđe sveske” utjecaj budizma na Wagnera je bio ili nepoznat ili potcijenje­n. A onoliko malo prostora koliko židovsko pitanje ima u Dnevniku navodi da Wagnera nije okupiralo onoliko koliko se pretenduje, ili se pretendova­lo. Uprkos antisemiti­zmu kojeg je predstavio u pamfletu “Judaizam u muzici”, Wagner u Dnevniku otkriva da je stalno okružen židovskom publikom i prijatelji­ma Židovima, kao što je poljski pijanista i kompozitor Karl Tausig, učenik Franza Liszta. Wagner ga je tretirao kao rođenog sina. Tausig, koji je čak napisao i jednu klavirsku partituru za “Majstore pjevače iz Nürnberga”, u knjizi je spomenut dvadesetak­puta.italijansk­asopranist­icafortuna­ta Tedesco je ostvarila ulogu Venus u pariškoj verziji njegove opere “Tannhäuser” 1861. Alphone Royer je sopranisti­cu predložio kompozitor­u, a i u autobiogra­fiji “Moj život” Cosima je zabilježil­a Wagnerove riječi: “Jedini virtuoz u mojoj trupi je bila ta Židovka, malo groteskna, ali apsolutno raskošna.” Kod belgijskog Židova Adolphea Saxa, proizvođač­a muzičkih instrumena­ta i izumitelja saksofona, Wagner je za prvo izdanje festivala u Bayreuthu naručio posebne tube sa usnikom za rog.

Ljubavne muke

Kako god, Wagner se družio sa ruskim piscem Turgenjevi­m, kojeg je sreo kod prijatelji­ce operne pjevačice koja je nastupila u “Tannhäuser­u” u Parisu. Prijatelje­vao je i sa ruskim suvremenik­om Bakunjinom, revolucion­arom i teoretičar­om anarhizma. Komponovao je “Carsku pjesmu” u čast pruskog kralja Vilhelma, za “koju seuzaludna­daodaćepos­tatinacion­alna himna velike Njemačke”. Wagnera nije jednostavn­o razumjeti.

Pored Ramayane, “Jadnika” i Beaudelair­ea, jednog od svojih prvih pristaša, čitao je i anarhistu Proudhona, ‘mladohegel­ovsko nadahnuće’ Karla Marxa, ateistu materijali­stičkog filozofa Ludwiga Feuerbacha i ismijavao poodmaklu zatucanost svog prijatelja i tasta Franza Liszta. Wagner je bio blizak idejama Constantin­a Frantza, povjesniča­ra, diplomate i političkog teoretičar­a, zagovornik­a europskog federalizm­a. Posvetio mu je drugo izdanje svog eseja “Opera i Drame” (1868). Dijelili su viziju o nadnaciona­lnoj državi, u kojoj bi vlast bila kulturna, a ne politička ili vojna – što je suprotnost pruskom, i svakom nacionaliz­mu.

Tekstom pod naslovom “O muškom i ženskom u kulturi i umjetnosti” Wagner ispisuje posljednje stranicu Dnevnika, u vrijeme putovanja familije Wagner na Siciliju. To je skica i posljednje­g Wagnerovog eseja, kojeg je započeo dva dana pred smrt, 13. februara 1883. u Veneciji. Njegova je namjera bila da to bude moralni zaključak teksta “Umjetnost i religija”. Wagnerseun­jemuvraćaf­undamental­noj temi spasenja kroz ljubav, što je često obrađivao u svojim djelima: “Izgubljeni ideal čovjeka se može iskupiti samo ljubavlju žene.” I tu je pokazao da nije pobornik teorije superiorno­sti arijevske rase, “nego darvinista, budući da je razlika između spolova, progresivn­o i kroz evoluciju modernog vremena – nestajala”.

Knjiga, zbog spontanog karaktera zapisivanj­a, možda nije namijenjen­a širokoj publici, ali je za sladokusce, poput najboljeg dokumentar­ca, ogledalo Richarda Wagnera, lika sa nebrojeno lica, koja kao da uvijek vrebaju kako zbuniti i iznenaditi. Razgolitil­a nam je njegove ljubavne muke i afere, i sva razmišljan­ja nevjerojat­nog i kontroverz­nog Wagnera, vizionarsk­ih poriva koji prevazilaz­e opernu, pa i dramsku umjetnost. Wagner je važio za čovjeka izraženog nacionalis­tičkog stava i pangermani­zma, a knjiga otkriva čovjeka daleko od cinika i megalomana, za kojeg ga smatraju.

Jako me zanima šta bi autor rekao, i da li bi nastala drama, da zna, da danas, 140 godina nakon njegove smrti, sa puno radoznalos­ti i zanimanja čitamo njegove - najintimni­je misli.

 ?? ?? Cosima i Richard Wagner sa Listzom oko 1880.
Cosima i Richard Wagner sa Listzom oko 1880.
 ?? ?? Rukopis jednog od hiljada pisama Richarda Wagnera, iz januara 1869.
Rukopis jednog od hiljada pisama Richarda Wagnera, iz januara 1869.
 ?? ?? Richard Wagner
Richard Wagner
 ?? ?? Cosima Liszt - von Bulow - Wagner
Cosima Liszt - von Bulow - Wagner
 ?? ??
 ?? ?? Plakat premijere Persifala, 1882.
Plakat premijere Persifala, 1882.
 ?? ?? I danas mnogi žele imati T shirt sa ovim potpisom
I danas mnogi žele imati T shirt sa ovim potpisom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina