Oslobodjenje

Xiaomi 14 Ultra i u Evropi

-

Smartphone Xiaomi 14 Ultra će debitovati u Evropi 25. februara tokom Mobile World Congressa u Barceloni zajedno s osnovnim modelom Xiaomi 14, a sada se uveliko priča i o modelu napravljen­om od titanija.

U Kini su se pojavile informacij­e o memorijski­m konfigurac­ijama za novi flagship, no one važe za kinesko tržište te postoji mogućnost da se ponuda razlikuje u Evropi. Prema informacij­ama koje je objavio tipster na kineskoj društvenoj mreži Weibo, Xiaomi 14 Ultra će imati 12 GB RAM-A i 256 GB interne memorije u svojoj osnovnoj verziji, ali će se nuditi i u konfigurac­iji 16/256 GB, kao i u verziji sa 16 GB RAM-A i 1 TB interne memorije.

Što se tiče specijalno­g izdanja napravljen­og od titanija, ono će biti ponuđeno isključivo sa 16 GB RAM-A i 1 TB interne memorije te će koštati 64 eura više u odnosu na standardnu verziju. Prethodni izvještaji navode da će Xiaomi 14 Ultra imati 6,73-inčni QHD+ LTPO AMOLED ekran frekvencij­e osvježavan­ja od 120 Hz. Pokretat će ga Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 procesor, a nazad će se nalaziti četiri kamere, glavna od 50 MP s varijabiln­im otvorom blende, ultraširok­a od 50, 3,2x telephoto od 50 te 5x telephoto od 50 MP. Naprijed će biti smještena selfie kamera od 32 MP.

Uređaj će biti otporan na vodu i prašinu po IP68 standardu, a napajat će ga baterija kapaciteta 5.300 mah s podrškom 90 W žičanog punjenja. Koristit će Hyperos baziran na Androidu 14.

Prvi Monodrop smartphone

Monodrop, poznati brend za ljubitelje kvalitetno­g zvuka, najavljuje ulazak na tržište pametnih telefona s Hifi funkcijama. Iako poznat po monitorima i slušalicam­a, Moondrop sada širi asortiman 5G Hifi mobilnim audiouređa­jem nazvanim Moondrop MIAD 01. Monodrop, renomirana marka za ljubitelje visokokval­itetnog zvuka, izgleda kao da se priprema za skok na tržište pametnih telefona. Iako Moondrop nije novo ime među audiofilim­a, ova marka poznata je po širokoj ponudi vrhunskih monitora i slušalica za uho koje teže pružiti zvuk visoke rezolucije.

Orange Pi Neo gaming

Kineska privatna svemirska kompanija Galactic Energy mogla bi lansirati svoju višekratnu raketu već ove godine.

Ukoliko lansiranje bude uspješno, kompanija će ispisati historiju time što je prva na kineskom tlu razvila i koristila višekratnu raketu.

Koncept

Baš kao što je slučaj sa Spacexovim Starshipom, prvo lansiranje vjerovatno neće biti okončano kontrolisa­nim spuštanjem rakete, nego će raketa pod nazivom Pallas-1 pasti u okean nakon prve serije testnih letova.

Galactic Energy pokušava pratiti i dostići Spacex, ali i druge kineske kompanije namjeravaj­u sljedeće godine lansirati višekratne rakete. S druge strane, Evropa je objavila poziv za koncepte višekratni­h raketa.

U međuvremen­u, program američke svemirske agencije NASA Space Launch System (SLS) suočava se s kritikama, jer je uveliko premašio budžet, a uz to se oslanja na zastarjelu tehnologij­u jednokratn­e upotrebe.

Raketa Pallas-1 dobila je ime po grčkoj boginji mudrosti. Ova raketa bi trebala biti lansirana iz centra na južnom otoku Hainan. Lansiranje bi moglo biti obavljeno najranije u novembru, no termini se obično pomjere kada se prvobitni približava­ju.

Galactic Energy je osnovan 2018. te je uspješno lansirao devet misija slanja satelita u orbitu pomoću Ceres-1 rakete na čvrsto gorivo. Ipak, u septembru prošle godine se dogodio prvi neuspjeh, kada je uništen satelit Jilin-1 Gaofen-04b.

Ipak, u kompaniji se nadaju da će raketa Pallas-1 donijeti napredak na viši nivo. Raketa je visoka 49 metara, koristi kerozin-tečni kisik te će moći letjeti do 50 puta. Koristit će tehnologij­u propulzivn­ogslijetan­jasličnuon­ojkoju je razvio Spacex za Falcon 9 raketu.

Sedam Changqiong motora će pokretati prvu fazu rakete Pallas-1, koja će moći ponijeti do 5 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu, odnosno do 3 tone u orbitu sinhronu po Suncu.

Booster

Do danas je samo Spacex uspio ponovo koristiti dijelove rakete, dok je Rocket Lab uspješno spustio nekoliko boostera koje namjerava ponovo koristiti.

Falcon 9 raketa se spušta nakon što pošalje drugu fazu i teret na dalje putovanje. Dosad je Spacex ponovo koristio boostere gotovo 250 puta, što znači da ostatak svemirske industrije zaostaje. Spacex i u slučaju Starshipa želi razviti višekratnu raketu koja bi drastično smanjila troškove lansiranja i omogućila putovanja ljudi na Mars ekonomski izvodivim.

 ?? ?? Mogla bi poletjeti ove godine
Mogla bi poletjeti ove godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina