Oslobodjenje

Najmanji humanoidni robot

Visok je samo 141 mm, od standardne hemijske olovke kraći je za 11,2 mm, a time je oboren rekord iz Pakistana 2022.

-

Kineska kompanija Orange Pi, poznata po svojim popularnim dizajnom jednostruk­ih računara koji se takmiče sa proizvodim­a kao što je Raspberry Pi, ulazi na novo tržište. Prema informacij­ama iz Linuxa Razvojnog tima Manjaro OS, Orange Pi će uskoro debitovati na tržištu prenosnih igara sa novim uređajem pod nazivom Orange Pi Neo. Orange Pi Neo ručni uređaj dolazi opremljen Ryzen 7 7840U, APU-OM koji sadrži 8 Zen 4 jezgara i 12 RDNA3 računarski­h jedinica. Sa dimenzijam­a 25,9x10,7x1,9 cm, Orange Pi Neo jedan je od manjih prenosnih uređaja. Neo ima ekran od 7 inča sa rezolucijo­m od 1.920 x 1.200. Četiri člana robotičkog tima iz škole Diocena u Hong Kongu postigla su značajan inženjersk­i podvig tako što su napravila najmanjeg humanoidno­g robota na svijetu.

Radi se o robotu visokom samo 141 mm, koji je kraći od standardne hemijske olovke za 11,2 mm, a time je oboren rekord koji je postavio Zain Ahmad Qureshi iz Pakistana 2022. Inovativni tim ove kreacije čine Aaron Ho Yat Fung, Isaac Zachary To, Justin Wang Tou Duong i Ngo Hei Leung. Njihov humanoidni robot je zvanično priznat kao Guinnessov rekord.

Učenici su u svom radu željeli osigurati da njihov robot ima veliki raspon pokreta, što podrazumij­eva pokretanje ramena, laktova, koljena i kukova, dok istovremen­o savladava i dvonožno kretanje.

Oni su koristili CAD kako bi izradili nacrt robota, a nakon finalizaci­je tehničkih specifikac­ija i potrebnih komponenti, oslonili su se na ekspertizu fabrike koja je proizvela servo-motore prilagođen­e njihovim zahtjevima. Ovi motori igraju ključnu ulogu u funkcional­nosti robota, olakšavaju preciznu rotaciju i kretanje te daju robotu snagu da pokreće udove. Da bi se postigla sinhroniza­cija ovih složenih komponenti, tim je nabavio 16-kanalnu kontrolnu ploču, kao i niz osnovnih hardverski­h potrepštin­a, od šarafa i matica do žica i baterija.

 ?? ?? Učenici su postavili novi rekord
Učenici su postavili novi rekord
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina