Oslobodjenje

Svako dijete želi lju

Mi smo se pripremili na to da će njegovi biološki roditelji možda i stati na noge, ali ovo dijete će uvijek biti dio našeg života, kažu Sanela i Nikola, hranitelji iz Sarajeva

- Piše: JOVANKA NINA Todorović

Sva djeca žele ljubav, pažnju i toplinu porodice. Ukoliko to izostane, ostaju nesaglediv­e posljedice za samo dijete. Osim usvojitelj­a koji nakon dugotrajni­h procedura usvajaju djecu, tu su hranitelji koji vode brigu o djeci dok se biološki roditelji ne pojave. Ovo je priča o njima. Ljudima koji svoju ljubav, pažnju i energiju usmjeravaj­u prema djeci koju udome.

Iskrenost je važna

Sanela i Nikola Baljak su mladi bračni par koji je udomio petogodišn­jeg dječaka. Vrlo brzo je postao dio i smisao njihovog života. A osvojio ih je beskrajnom ljubavlju koju im pruža.

- Najljepši detalj je bio kad je naš dječak došao u našu porodicu. To nas je ispunilo srećom. Primiti jedno dijete koje je bez roditeljsk­og staranja u hraniteljs­ku porodicu je privremeni oblik porodice. To je mnogo značajno. Pružiti djetetu porodično okruženje i ljubav, to je zaista veliko, kaže nam Sanela Baljak.

Dječak Zlatan je već dva mjeseca kod Sanele i Nikole. Nikola mu je već postao uzor i primjer, a to je veoma značajno. On kaže da, kako bi postao hranitelj, moraš proći edukacije, a prema djetetu biti iskren. Iako priželjkuj­u i biološko dijete, nikada ga, kako kažu, neće odvajati od Zlatana.

- On je svakako dio naše porodice. Da li bio u hraniteljs­koj porodici ili bio usvojen, on je dio nas i to se ne može mijenjati. Ni manje ni više ljubavi prema njemu, kao i prema biološkom djetetu. Kada se steknu zakonski uslovi, on će samo nastaviti ovim tempom biti dio naših života. Nema razlike sada i u budućnosti, siguran je Nikola.

Dijete se zavoli brzo, a uvijek postoji strah od odvajanja, jer hranitelji su tu dok se biološka porodica ne osposobi da može voditi brigu o djetetu. Zato hranitelji moraju proći posebnu obuku kako bi se lakše oprostili od djeteta ukoliko do toga dođe.

- Mi mu ne možemo uskratiti njegovo porijeklo, on mora znati svoje porijeklo. S druge strane, mi se pripremimo i moramo shvatiti da je, ako njegovi roditelji steknu uslove, to uredu, ali mi ćemo uvijek biti tu, iskren je Nikola.

Iz Centra za socijalni rad su nam rekli to da bi neka osoba mogla biti hranitelj, prije svega mora imati dobru volju, a uslovi koje mora ispunjavat­i su da mora biti punoljetna, da je zdravstven­o sposobna, mora imati poslovnu sposobnost, da nema neizmireni­h poreskih obaveza, da ima kompetenci­je za hraniteljs­tvo. Iz iskustva kažu da veoma često hranitelji, ukoliko se biološka porodica ne osposobi, postanu i usvajatelj­i te djece.

- Najčešće ne bude tako brz povratak u biološku porodicu, vrlo često se desi i da ga ne bude uopšte. U tom slučaju, ako je procjena da biološka porodica neće moći imati kompetenci­je da brine o djetetu, pristupa se pripremi za usvojenje, govori nam Enes Šabić, šef Kantonalno­g centra za socijalni rad u Sarajevu.

Sanela i Nikola su spremni da usvoje Zlatana. Sanela je sretna, jer je on sretan.

- On samo priča o ljubavi, emocije su velike. Za svako dijete je veliko

 ?? ?? Nikola i Sanela Baljak sa Zlatanom: Kroz život uz ljubav i igru
Nikola i Sanela Baljak sa Zlatanom: Kroz život uz ljubav i igru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina