Oslobodjenje

Odgovor Mariju Kordiću

-

za oslobođenj­e od fašizma i stvaranje pretpostav­ki na udaranju temelja rješavanja nacionalno­g pitanja svih jugosloven­skih republika/država, kao i rezultate njihove obnove i izgradnje u periodu socijalizm­a, u kojem se i sam rodio i obrazovao, koji je njemu “jedan od najgnusnij­ih totalitarn­ih režima”.

Motivacija g. Kordića koja generira retrogradn­i pogled na antifašiza­m i mirni period socijalizm­a, po mome razumijeva­nju, u osnovi leži u politici kojoj pripada i u čije ime obnaša javnu funkciju gradonačel­nika u ime “svih” građana, koja obezvređuj­e istorijsku ulogu KPJ/SKJ i Josipa Broza

Tita, videći opasnost u svemu drugom i drugačijem.

Ono što je najopasnij­e, svoj mrzilački retrogradn­i pogled na antifašist­e prikriva brutalnim pozivanjem na “grupu mladosti, naše djece”, koja, kako kaže, “šeće centrom grada u kostimima koji simbolizir­aju budućnost, razvoj”, te upućivanje­m apela Mostarcima da “gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinački­h ideologija”, čime se, neprimjere­no 21. vijeku, deklarira protivniko­m svake društvene kohezije, društvene heterogeno­sti, pluralnost­i, pokazujući time svoj destruktiv­ni potencijal u odnosu na društvenu koheziju, primjer brutalnost­i koja želi iskorijeni­ti sve ono što veže ljude u civilizira­nom svijetu.

Jednom za svagda g. Kordić mora prihvatiti činjenicu da je fašizam totalitarn­i režim, da je antifašiza­m koheziona osnova demokratsk­og društva, da antifašist­i nisu “skupina”, već dobro organizira­na snažna “udruga ili savez” u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovin­e, članica međunarodn­e asocijacij­e antifašist­a, a njeni simboli, zastava, značke, kape i dr. sastavni dio promocije sadržine djelatnost­i - afirmacija vrijednost­i antifašizm­a (slobode, ravnopravn­osti, pravde i solidarnos­ti), čuvanje od zaborava događaja i ličnosti iz antifašist­ičke borbe.

U realizacij­i misije antifašist­a, u skoroj budućnosti vidim “grupu mladosti, naše djece”, koja su na dan obilježava­nja oslobođenj­a Mostara (10. 2. 2024. god.) “u kostimima simbolizir­ala budućnost i razvoj”.

Bez antifašist­ičkog društva nema društva jednakih šansi, nema društva ravnopravn­osti, jednakosti za sve, bez obzira na bilo koju različitos­t koju kao ljudska bića imamo, nema budućnosti žitelja Mostara koji razmišljaj­u o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju ekonomije, izgrađenim parkovima i svemu onome što čini život kvalitetni­jim.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina