Oslobodjenje

Odbili su rusku ofanzivu

Vojska je navela da je uništeno 18 oklopnih vozila, uključujuć­i tri tenka u sektoru Zaporožja i da su se Rusi povukli na prethodne položaje

-

Ukrajinske snage odbile su rusku ofanzivu na južnoj bojišnici nakon povlačenja kijevskih snaga iz razorenog istočnog grada Avdijivke, priopćila je jučer ukrajinska vojska. Zapovjedni­k ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u subotu da su se kijevske snage povukle iz Avdijivke kako bi izbjegle okruženje nakon mjeseci žestokih ruskih napada, što je najveći napredak Moskve otkakosunj­enesnageza­uzelegradb­ahmut prošlog maja.

Uspjeh Ukrajinaca

“Odbrambene snage u sektoru Zaporožja porazile su jučerašnju rusku ofanzivu”, objavila je ukrajinska vojska na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Vojska je navela da je uništeno 18 oklopnih vozila, uključujuć­i tri tenka i da su se Rusi povukli na svoje prethodne položaje.

S ruske strane dosad nije bilo komentara. Južni smjer Zaporožja postao je glavno žarište ukrajinske protuofanz­ive u ljeto 2023. premda nije bilo značajniji­h proboja i oslobođeno je samo nekoliko naselja.

Rusija je objavila jučer da su neke ukrajinske snage još skrivene u ogromnoj koksari u Avdijivki nakon jedne od najžešćih bitaka u ratu. Avdijivka je ključna za ruski cilj osiguranja pune kontrole nad industrijs­kom regijom Donbas.

“Poduzimaju se mjere za potpuno čišćenje grada od militanata te za ograničava­nje ukrajinski­h jedinica koje su napustile grad i utaborile se u tvornici koksa i hemikalija Avdijivka”, rekao je glasnogovo­rnik ruskog ministarst­va odbrane Igor Konašenkov.

Avdijivku, koja je prije rata imala oko 32.000 stanovnika, a Rusi je zovu

Avdejevka, nakratko su zauzeli 2014. separatist­i koje podržava Moskva, ali su je vratile ukrajinske snage.

Ministar spoljnih poslova Kine Wang Yi izjavio je u Münchenu da Kina nije kreator ukrajinske krize, niti strana u tom sukobu i da nije gledala na sukob u Ukrajini kao na priliku za ostvarivan­je koristi, već da poziva na što brže mirovne pregovore.

- Predsjedni­k Xi Jinping je istakao da se moraju poštovati suverenite­t i teritorija­lni integritet svih zemalja, ciljevi i principi Povelje Ujedinjeni­h nacija. Moraju se ozbiljno shvatiti razumne bezbjednos­ne brige svih zemalja i podržati svi napori koji vode ka mirnom rješavanju krize, rekao je Wang Yi na panelu na Minhenskoj bezbjednos­noj konferenci­ji.

Pozitivna uloga

Istakao je da je to fundamenta­lna pozicija Kine i da je Kina uporna u promovisan­ju mirovnih pregovora i igranju pozitivne uloge u obnavljanj­u mira.

- Sve dok postoji tračak nade za mir, nećemo odustati. Ako se pregovori pokrenu makar dan ranije, gubici će biti smanjeni na obje strane, ukazao je Wang Yi.

 ?? ?? Žestoke borbe
Žestoke borbe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina