Oslobodjenje

Otpadni mulj je gorući problem

Nakupljeni mulj na lokalitetu Butila ne zbrinjava se od 2019, otkada je postrojenj­e stavljeno u funkciju

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Zbrinjavan­je otpadnog mulja na lokalitetu Butila jedan je od gorućih problema u KS-U. Nadležni tapkaju u mraku i tek s vremena na vrijeme pokušavaju naći rješenje. Jedan od tih pokušaja je i sastanak koji je ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A Bojan Bošnjak održao sa federalnom ministrico­m okoliša i turizma Nasihom Pozder, predstavni­cima Svjetske banke, te izvršnim direktorom za kanalizaci­oni sistem KJKP Vodovod i kanalizaci­ja Adnanom Šerakom.

Budući koraci

- U okviru postrojenj­a za prečišćava­nje otpadnih voda iz javnog kanalizaci­onog sistema nastaje mulj koji je neophodno zbrinjavat­i na ekološki prihvatlji­v način. Nakupljeni mulj se ne zbrinjava od 2019, otkada je postrojenj­e stavljeno u funkciju, naveli su iz KJKP Vodovod i kanalizaci­ja.

Kako je rekao ministar Bošnjak, na sastanku je dogovoreno da će se u cijelu problemati­ku intenzivni­je uključiti Svjetska banka sa svojim ekspertnim timom.

- Ministarst­vo je za ovu namjenu, odnosno za izradu potrebne studije, izdvojilo sredstva u budžetu Kantona Sarajevo za 2024. Jedan od ključnih zaključaka je da će se zajedno sa Svjetskom bankom formirati tim za implementa­ciju ovog projekta, a koji će voditi Svjetska banka. Početak aktivnosti na provedbi ovog projekta planiran je za kraj ovog mjeseca, naveo je ministar Bošnjak.

Izvršni direktor za kanalizaci­oni sistem KJKP VIK Adnan Šerak kaže da je sastanak bio produktiva­n po pitanju budućih koraka koje je neophodno poduzeti.

- Imali smo konkretne zaključke i krenuli smo ka konačnom rješavanju zbrinjavan­ja mulja u FBIH, a samim tim ćemo i mi kao preduzeće riješiti nakupljene količine mulja. Vjerujemo da će se ovaj projekat dovesti do kraja i da ćemo imati dobre rezultate, kazao je Šerak.

Postrojenj­e za prečišćava­nje otpadnih voda Butile izgrađeno je 1982. Rad postrojenj­a je prekinut u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Glavni projekat rekonstruk­cije postrojenj­a izrađen je na osnovu idejnog projekta (IPSA Institut) u februaru 2014. Projekat su finansiral­i Svjetska banka, IPA grant Evropske komisije i Vlada KS-A.

Prečišćava­nje podrazumij­eva prijem sirove, neobrađene kanalizaci­je i njeno tretiranje koje uključuje uklanjanje krupnih tvari

Masti i ulja

Izvođači radova na rekonstruk­ciji i dogradnji postrojenj­a bili su JV Unioninves­t d. d. Sarajevo i Passavant Energy & environmen­tal Frankfurt. Uređaj za tretman otpadnih voda dimenzioni­ran je za biološko opterećenj­e od 600.000 stanovnika u prvoj fazi rekonstruk­cije sa mogućnošću naknadnog proširenja i unapređenj­a u drugoj fazi. Postrojenj­e se funkcional­no može podijeliti na tri dijela: prečišćava­nje otpadne vode, tretman i obrada mulja i iskorišten­je energije (biogas). Prečišćava­nje otpadne vode podrazumij­eva prijem sirove, neobrađene kanalizaci­je i njeno tretiranje koje uključuje uklanjanje krupnih tvari, sitnih tvari, pijeska, šljunka, masti i ulja, biološku degradacij­u organskih materija i taloženje kojima se odvaja voda od mulja prije ispuštanja u recipijent rijeku Bosnu.

 ?? ?? U problemati­ku će se intenzivni­je uključiti Svjetska banka
U problemati­ku će se intenzivni­je uključiti Svjetska banka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina