Oslobodjenje

Bosni Kup “Mirza Delibašić”

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Trofej Kupa “Mirza Delibašić” ima novog vlasnika. U finalu odigranom u Skenderiji košarkaši Bosne Meridianbe­t savladali su ekipu Širokog 83:73. Studenti su u polufinalu savladali Igokeu, a ovim trijumfom stigli su do prvog trofeja u Kupu nakon sezone 2009/10. Prva četvrtina donijela je ujednačenu igru, a rezultat je nakon prvih 10 minuta glasio 22:19 u korist Bosne. Ni druga dionica igre nije donijela mnogo promjena pa se na pauzu otišlo sa plus jedan u korist domaćeg tima (44:43).

Rezultatsk­u klackalicu vidjeli smo i u trećoj četvrtini. Ekipe su se smjenjival­e u vodstvu, a u posljednji­h deset minuta se ušlo sa rezultatom 61:61. Nakon dvije minute posljednje četvrtine rezultat je i dalje bio u egalu 63:63. Četiri minute prije kraja Bosna je uspjela stići do četiri poena razlike (72:68), nakon čega klupa gostiju reaguje minutom odmora. Ćurevac minutu i po prije kraja pogađa trojku i odvodi Bosnu na plus šest (79:73). Uslijedilo je nekoliko grešaka košarkaša Širokog u napadu, što je na kraju i odlučilo o pobjedniku ovog meča, pa je moglo uslijediti veliko slavlje studenata.

Najefikasn­iji u pobjedničk­oj ekipi bio je Vojin Ilić sa 26 poena. Dontay Caruthers je postigao 15, Haris Ćurevac 11, Milivoje Božović 10, a Jure Zubac devet poena. U ekipi Širokog Zachary Nutall postigao je 19, a Mateo Čolak tri poena manje, dok su Josip Čović i Duje Brala postigli 13, odnosno devet poena.

- Moram priznati da je zaista predivan osjećaj. Mislim da je bila odlična utakmica sa izvanredno­m atmosferom, bilo je mnogo naših navijača. Pružili smo dobru igru, a čestitao bih i svojim momcima na zaista izvanredno­j igri u ova dva dana finalnog turnira. Čestitam i ekipi Širokog, koja je zaista bila protivnik po mjeri, kao i uvijek. Mislim da smo zasluženo slavili i predivan je osjećaj da poslije toliko godina vratimo jedan od trofeja u Bosnu. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu, rekao je šef stručnog štaba Bosne Meridianbe­t Aleksandar Damjanović i dodao:

- Iskreno, mislim da nam puno znači i da će nam puno donijeti na samopouzda­nju. S druge strane, daje nam motiv više, ali i obavezu da nastavimo u istom rimu. Mislim da smo se vratili na mjesto koje nam pripada u bh. košarci. Naš sljedeći cilj je da držimo to mjesto i da ljestvicu pomaknemo na viši nivo, a zašto ne i do trofeja šampiona države.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina