Oslobodjenje

Historijsk­i vikend za Muzaferiju

Najbolja bh. skijašica je u subotu u spustu osvojila 4. mjesto, što je najveći rezultat našeg skijanja

- J. T.

Najbolja bosanskohe­rcegovačka skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila ja najbolji rezultat našeg skijanja u historiji Svjetskog kupa.

Liderka

Nakon osvajanja 18. mjesta u petak u švicarskoj Crans Montani, ona je u subotu na istom skijalištu u drugom spustu osvojila četvrto mjesto. Muzaferija je u subotu prvi put u karijeri utrku počela među 30 najboljih skijašica i sa startnim brojem 28 je ostvarila vrijeme 1:28.06 te zauzela fenomenaln­o četvrto mjesto. Ovo je jedan od najboljih rezultata i u historiji spusta, pošto je sa tako visokog startnog mjesta došla do četvrte pozicije.

Najbolje su u subotnjem spustu bile Italijanke. Marta Bassino je trijumfova­la s vremenom 1:26.84, a iza nje je završila Federica Brignone sa 54 stotinke zaostatka.

Crans Montanu napušta sa probijenom granicom od 100 bodova u sezoni, a sada ih na svom kontu ima 102 - 69 u spustu i 33 na

Super G utrkama

Treće mjesto je pripalo Lari Gutbehrami sa 1,11 sekundi zaostatka, što znači da je Muzaferiji podij izmakao za samo 11 stotinki.

Muzaferija će nakon uspjeha biti među 25 najboljih spustašica svijeta, što znači da će nastupiti i na završnom takmičenju u Saalbachu. Tačnije, sa novih 50 bodova sada je 23. spustašica svijeta sa 69 bodova, tačno 300 manje od liderke Gut-behrami.

- Ovo je definitivn­o najbolji rezultat za mene i BIH. Stvarno sam presretna. Drago mi je da sam napokon pokazala da dobro skijam i da mogu parirati najboljim. Bila sam jako blizu podijuma, 11 stotinki. Nažalost, to sam izgubila u zadnjem dijelu staze. Svejedno sam sretna. Mislim da je ovo samo početak dobrih rezultata u mojoj karijeri. Nadam se da će ovaj rezultat pomoći da se nešto promijeni u BIH po pitanju zimskih sportova i da će nas biti još na samom startu, kazala je Elvedina.

Slavlje Vernier

Ona je jučer nastupila i na utrci Super G, te je osvojila jako dobro 16. mjesto. Muzaferija je u ovoj utrci nastupila sa visokim startnim brojem 46 i ostvarila treći najbolji rezultat u karijeri. Prvo mjesto je pripalo Austrijank­i Stephanie Vernier (1:16,52), slijede Italijanke Federica Brignone i Marta Bassino.

 ?? ?? Impresivan nastup
Impresivan nastup
 ?? ?? Sloga i Velež odigrali su 0:0
Sloga i Velež odigrali su 0:0
 ?? ?? Impresivna zakucavanj­a
Impresivna zakucavanj­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina