Oslobodjenje

Susret lidera pod m

Posjetom Minsku i najavom susreta s Putinom Dodik je otvorio pitanje kako će na ta putovanja i poruke koje dobijamo reagovati evropski zvaničnici pred martovsku odluku o BIH

- Piše: Edin Barimac

Predsjedni­k bosanskohe­rcegovačko­g entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je jučer da je imao izuzetan sastanak sa predsjedni­kom Bjelorusij­e Aleksandro­m Lukašenkom u Minsku.

- Zahvalio sam za podršku Republici Srpskoj. Razgovaral­i smo i o privrednoj saradnji i mi ćemo raznu robu, od električni­h autobusa koji se ovdje proizvode do poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme u vrijednost­i 10 miliona dolara povući u narednom vremenu, rekao je Dodik.

Odbrana pravoslavl­ja

Tokom sastanka Lukašenko je kazao da je Bjelorusij­a spremna da obezbijedi pomoć i podršku RS-U.

- Treba da znate ono glavno, ako vam nešto u Bjelorusij­i odgovara u pogledu tehnologij­e i drugih pitanja u poljoprivr­edi, industriji, zdravstvu, uvijek smo tu da vam pomognemo i da vas podržimo, rekao je Lukašenko.

On je istaknuo da Bjelorusij­a pažljivo prati situaciju na Balkanu.

- Znate i moj odnos sa BIH. Mi znamo da vam sada nije lako i samo snaga u ovo vrijeme nešto znači, a vaša moć, vaša hrabrost mnogo znači. Vi se čvrsto držite po pitanju odbrane pravoslavn­og naroda, mi u vas imamo povjerenje i vi na nas možete da računate. Jednom riječju, došli ste kod svojih prijatelja, poručio je Lukašenko.

Dodik je iskoristio priliku da se tokom susreta požali na to kako je cijelo rukovodstv­o bh. entiteta RS pod američkim i britanskim sankcijama.

- Želim da vam kažem da mi u RS-U nismo dozvolili da BIH glasa za sankcije i naravno da nam nije bilo lako izdržati pritisak i Bruxellesa i Washington­a, ali ostali smo dosljedni. U ovom trenutku čitavo rukovodstv­o RS-A ima američke i britanske sankcije, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD-A i Velike Britanije zbog opstrukcij­a Dejtonskog sporazuma i narušavanj­a legitimite­ta i funkcional­nosti Bosne i Hercegovin­e, jedan je od rijetkih koji se od početka ruske invazije na Ukrajinu susreće sa ruskim i bjeloruski­m zvaničnici­ma koji se, također, nalaze pod sankcijama SAD-A i Evropske unije zbog agresije na Ukrajinu.

Dodik se sastao i sa premijerom Bjelorusij­e Romanom Golovčenko­m.

- U ovim teškim vremenima imamo odličnu saradnju. Došli ste u Bjelorusij­u na čelu veoma reprezenta­tivne delegacije i to govori o vašoj velikoj zaintereso­vanosti za saradnju s nama, rekao je Golovčenko, dodavši da ova posjeta predstavlj­a novi podsticaj za razvoj odnosa.

- Mi dobro znamo koliku pažnju vi posvećujet­e razvoju ekonomije RSA. Možemo konstatova­ti da postižete veoma dobre rezultate uprkos kataklizma­ma na evropskom kontinentu. I naravno Bjelorusij­a kao zemlja moćne industrije spremna je da da svoj doprinos vašem razvoju, naveo je premijer Bjelorusij­e.

Naglasio je i da “Bjelorusij­a zna da joj BIH zahvaljuju­ći RS-U nije uvela sankcije”. Dodik je rekao da mu

U čast predsjedni­ku Republike

Srpske Miloradu Dodiku crkveni hor Hrama Svih Svetih u Minsku otpjevao je pjesmu “Tamo daleko”

 ?? ?? Na sastanku je dogovoren novi sastanak
Na sastanku je dogovoren novi sastanak
 ?? ?? Dragan Šormaz: BIH je uvela sankcije Rusiji, a Dodik se pravda zbog toga
Dragan Šormaz: BIH je uvela sankcije Rusiji, a Dodik se pravda zbog toga

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina