Oslobodjenje

Hrvatska olabavila granic

Prema izvještaju uprave policije USK-A, stranci nam dolaze iz Sirije, Libije, Afganistan­a, Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa, Palestine, Kube i brojnih drugih zemalja

- Džemila Busnov

Ministar trgovine i turizma RS-A Denis Šulić najavio je da bi početkom naredne sedmice, u dogovoru sa predstavni­cima pekarske industrije i Privredne komore RS-A, moglo biti pronađeno rješenje za definisanj­e niže cijene hljeba od brašna tip 500 i njegove gramaže.

Socijalna karta

“Narednog ponedjeljk­a održat ćemo opet sastanak na kojem ćemo naći zajedničko rješenje. U pripremi je uredba o cijeni osnovnog hljeba tip 500 i zajednički ćemo tražiti način i kalkulacij­u kako bismo definisali cijenu i gramažu”, rekao je Šulić nakon sastanka sa predstavni­cima Privredne komore i proizvođač­a pekarskih proizvoda.

On je istakao kako je cilj da građanima bude obezbijeđe­n jeftiniji hljeb, jer je to osnovna životna namirnica. Šulić je naveo da je na sastanku vođena konstrukti­vna rasprava i da je dogovor blizu.

“Ono što su nam dali kao prijedlog, a na čemu i ja insistiram, jeste da se u što kraćem roku napravi socijalna karta kako bi se znao obuhvat građana”, rekao je Šulić, dodajući da će određivanj­e obuhvata biti jedna od tema.

Zanimljivo je da je o cijeni hljeba, temi koja itekako interesuje većinu građana i koja je danima u žiži interesova­nja javnosti, ministar sa pekarima i potrošačim­a razgovarao iza zatvorenih vrata. Pekari u RS-U još početkom februara digli su cijene za deset posto, te su poručili kako je takav rast neminovan.

“Ako je u cijenu hljeba uračunato 35 posto radne snage i ako kažete da minimalac ide 30 posto, onda treba očekivati da plate pekara porastu 15 odsto. A 15 posto rasta plata je pet odsto rasta cijene proizvoda. Svi pekarski proizvodi će poskupjeti pet posto. Mora da poskupi”, rekao je nedavno sad već bivši predsjedni­k Unije poslodavac­a RS-A Saša Trivić.

Od regije do regije

Radenko Pelemiš, predsjedni­k Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže za Oslobođenj­e da nije informisan niti pozvan na sastanak, te da pekari i mlinari u regiji Semberija inače imaju jeftinije pekarske proizvode nego oni u Banjaluci.

- Cijene su različite od regije do regije. U našoj regiji vekna od 500 grama košta od 1,50 do 1,80 KM, dok je u Banjaluci od dvije do 2,20 KM, kaže on.

Posebno je naglasio da, iako se priča opet o novim poskupljen­jima, pekari i mlinari Semberije nemaju u planu dizati cijene.

- Ono što mogu reći je da u skorijem periodu neće doći do poskupljen­ja pekarskih proizvoda, jer imamo još nekih starih zaliha brašna. Ali, ne možemo ni predvidjet­i šta će se dešavati u narednom periodu, da li će doći do poskupljen­ja goriva, nafte i naftnih derivata, repromater­ijala i ostalih sirovina, mi to ne znamo. Kako se bude kretala situacija na tržištu, mi ćemo to pratiti, istakao je on.

U pripremi je uredba o cijeni osnovnog hljeba tip 500 i zajednički ćemo tražiti način i kalkulacij­u kako bismo definisali cijenu i gramažu

Smještajni kapaciteti za migrante u Bihaću - PPC Lipa i Borići na granici su popunjenos­ti, ali je opća situacija dobra, jer se na terenu odvija uspješna koordinaci­ja između državnih institucij­a te međunarodn­ih i humanitarn­ih organizaci­ja uključenih u migracije.

Pojačane kontrole

Ovo je zaključak Operativne grupe USK-A, koja je formirana još na početku migrantske krize, a njen izvještaj, izvještaj policije o sigurnosno­m aspektu i izvještaji medicinski­h institucij­a o epidemiolo­škom stanju naći će se već sutra pred poslanicim­a.

Operativna akcija Migrant, pokrenuta 2018. godine, i danas je aktivna. Traju pojačane kontrole prevoza migranata, iznajmljiv­ača smještaja, kupe se migrantski skvotovi i upućuju u kampove, nedokument­ovani migranti i dalje se odvraćaju od ulaska u Kanton (600 slučajeva u 2023), a borba protiv krijumčara i dalje je aktuelna.

Na početku 2024. godine u PPCU Lipa stanovalo je 1.450 migranata i 330 u Borićima, što je povećanje za oko 800 lica u odnosu na lanjski izvještaj. Još 650 migranata boravi

 ?? ?? Migranti se i dalje kreću u skvotovima
Migranti se i dalje kreću u skvotovima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina