Oslobodjenje

Eđunarodni­m sankcijama

-

je drago što se Bjelorusij­a uspješno odupire sankcijama.

- I za nas je teška situacija, jer ne želimo da se odreknemo našeg suverenite­ta i naših prava. Želja za slobodom i uređenim društvom je naša zajednička borba, naveo je Dodik.

Potom se lider SNSD-A sastao i sa predsjedni­kom bjeloruske Akademije nauka Vladimirom Grigorevič­em Gusakovom, a tom prilikom se upisao u knjigu utisaka.

Da članstvo u EU ne vodi preko Minska i Moskve, smatra osnivač i predsjedni­k Evroatlant­skog savjeta Srbije Dragan Šormaz.

- Imate tačku A - Srbija i BIH i tačku B - članstvo u EU. Taj put je zamišljena linija između A i B, a trebali bismo se potruditi da ona bude što kraća - i mi u Srbiji i vi u Bosni. Preko Minska i Moskve to može biti samo mnogo duže, ako uopšte može da dođe do članstva u EU. Šta znači put ako vi nemate pristup fondovima, kaže Šormaz.

Ističe da “Milorad Dodik prati politiku Aleksandra Vučića, što je više nego jasno”.

- Čini mi se da on čak ima neke prisnije odnose ili pokušava da ima. Ta njegova poseta nema nikakvu korist za Republiku Srpsku. Ona može imati neku korist lično za njega ili za njegovu vladu, vlast u RS-U. Ali, konkretno za građane RS-A i za BIH ne može imati nikakvu korist, može imati samo štetu i ništa drugo, podvlači Šormaz.

Koliko znam, dodaje Šormaz, “Bosna i Hercegovin­a je uvela Rusiji sankcije zvanično i tako se vodi ta odluka u Bruxellesu”.

- Šta on sada priča i kako sebe pravda na taj način? Svi znamo da to nije uvođenje sankcija, kako se zamišlja ovde, nego je to usaglašava­nje sa odlukama Evropske komisije. I to se donese na nivou ministarst­va spoljnih poslova. On kaže jednu stvar koju u Bruxellesu gledaju potpuno drugačije. Zašto? Zbog javnosti u RS-U da bi se pravdao Lukašenku, kaže Šormaz.

Politička analitičar­ka Tanja Topić smatra da evropski put do Bruxellesa ne vodi preko Minska i Moskve.

- Iz prostog razloga što vidimo da se, pogotovo Rusija, nalazi na stalnom udaru nakon invazije na Ukrajinu, na udaru sankcija EU. Isto tako, vidimo vrlo jasne i sve direktnije poruke koje nam dolaze iz EU, gdje se traži da BIH uskladi svoju spoljnu politiku, ali isto tako i primjenu sankcija prema Rusiji sa politikom Unije. Na drugoj strani dobijamo dosta kontroverz­ne poruke lidera SNSD-A, koji zapravo potcrtava u posljednje vrijeme put u EU, a to ne zvuči vjerodosto­jno, pogotovo ako ćemo te poruke vezati sa putešestvi­jem koje je preduzeo. On u posljednje vrijeme izrazito naglašava da je RS vrlo zaintereso­van i da insistira na evropskom putu BIH, a vidimo zapravo da se sastaje sa onim ljudima, državnicim­a koji su već godinama pod sankcijama EU. Pitanje koje je u ovom trenutku otvoreno jeste kako će na ta putovanja i poruke koje dobijamo reagovati evropski zvaničnici, posebno u svjetlu martovske odluke kada BIH treba da dobije odobrenje za početak pregovora sa EU, podvlači Topić.

Dodaje da se radi o onim liderima koji dijele apsolutno isti vrijednosn­i sistem, a on nije na fonu vrijednost­i EU.

Preča je Amerika

- Ono što jeste bilo važno lideru iz RS-A je da on dobije podršku za ispravnost politike koju vodi, a znamo kakva je to politika, kaže Topić.

Dodik je ranije najavio kako će se “za dva-tri dana” sastati sa Putinom (predsjedni­k Ruske Federacije, op. a), a planira se sastati i sa predsjedni­kom Tatarstana.

- Kada se vratim, slijedi sastanak sa predsjedni­kom Skupštine Crne Gore, a dva dana kasnije putujem u Antaliju, gdje ću se sresti sa predsjedni­kom Turske Erdoganom, kao i drugim predsjedni­cima koji će biti prisutni na konferenci­ji, rekao je Dodik.

Ranije je bio dogovoren i susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji je trebalo da dođe u Banju Luku. Međutim, susret je prolongira­n jer je Orban dobio poziv da ide u Ameriku. Dodik je najavio da će taj sastanak biti održan u martu.

U Sarajevu je jučer održana inauguraln­a sjednica Upravnog odbora za izgradnju mira za BIH, koji će rukovoditi aktivnosti­ma Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-A u BIH, navedeno je iz MVP-A BIH.

Cilj Fonda je podstaći pomirenje i čvršće veze u zajednici, povećati učešće žena u donošenju odluka, te osnažiti mlade. Prvom sjednicom su predsjedav­ali ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković i rezidentna koordinato­rica UN-A u BIH Ingrid Macdonald, koja je kazala da je podrška Fonda 36 miliona KM do 2026. U UO su i predstavni­ci Delegacije EU u BIH.

Poruke o EU putu ne zvuče vjerodosto­jno, pogotovo ako ćemo ih vezati sa putešestvi­jem koje je preduzeo, ističe Topić

Od Njemačke 6,5 miliona eura za OSBIH

Ministar odbrane BIH Zukan Helez jučer je u Sarajevu primio vojnog izaslanika Savezne Republike Njemačke u BIH, pukovnika Franza Josefa Noltea, koji ga je informirao da je Vlada SR Njemačke u proračunu za 2024. godinu izdvojila 6,5 miliona eura za infrastruk­turne projekte u Oružanim snagama BIH.

Kako je kazao pukovnik Nolte, u okviru tih 6,5 miliona eura, 1,5 miliona će biti utrošen za nabavu terenskih odora za pripadnike OSBIH. Također, postoji mogućnost da Njemačka pomogne s još dodatnih milion eura za infrastruk­turne projekte OSBIH u kasarni Pazarić.

Umro Nenad Guzina

U Chicagu, gdje je živio u poslijerat­nom vremenu, umro je Nenad Guzina, istaknuti javni kulturni radnik Grada Sarajeva.

Nenad Guzina je u ulozi predsjedni­ka Gradske organizaci­je Socijalist­ičkog saveza Sarajeva dao značajni doprinos u pripremama i održavanju XIV zimskih olimpijski­h igara 1984. godine.

Ostao je predan državnosti Bosne i Hercegovin­e, slobodarsk­om duhu građana Sarajeva i zajedničko­m životu i ravnopravn­osti naroda u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? / RTRS ?? Milorad Dodik i Aleksandar Lukašenko: Računajte na nas
/ RTRS Milorad Dodik i Aleksandar Lukašenko: Računajte na nas
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina