Oslobodjenje

U za migrante

- Fahrudin Bender

po napuštenim objektima, livadama i šumama, gdje također dolazi do osjetnog povećanja.

Manji je broj onih koje policija lišava slobode, 28 ove godine u odnosu na 44 u 2023. Manji je samo broj krivičnih djela u kojima su migranti počinioci, čak za 50 posto, dok je kod pravosuđa ostao isti broj težih predmeta, od čega se u izvještajn­om periodu ističu nanošenja teških tjelesnih povreda, razbojništ­vo i otmica za koje se terete devetorica migranata.

Lokalna policija je terenskom uredu Službe za poslove sa strancima isporučila­oko500migr­anata,duplovišeu­odnosu na prošlu godinu, a to su upravo naznake koordinaci­je zbog kojeg je stanje u USK-U postalo podnošljiv­ije.

Ali, od početka migrantske krize u USK-U nije upamćena ovako blaga zima, što je dovelo do naglog porasta broja migranata koji prolaze kroz BIH, ilegalno prelazeći u Hrvatsku i druge zemlje EU da bi tamo zatražili azil. Tome svjedoče predstavni­ci humanitarn­ih organizaci­ja.

Ravnija je Vojvodina

- Situacija je takva da upravo danas na Lipi imamo 860 migranata. Naš utisak je da je ovih ljudi od novembra prošlo zaista mnogo. Otkako je Vučić poslao vojsku na srpsko-mađarsku granicu, tako se i povećao broj onih koji dolaze u USK, a mislimo da je u tim valovima bilo oko 7.000 ljudi. Put kroz Bosnu im je svakako riskantnij­i, brdovito je, lošije su ceste, sve to duže traje. Oni su tu i dalje, a ovo vrijeme je povoljno za izlaske u Game. Zadnjih dana izrazito je manje i pushbackov­a, što upućuje na to da je hrvatska policija olabavila zaštitu granice. Dok ovo govorimo, oni već idu prema Trstu i Italiji, kaže nam aktivista Petar Rosandić.

U izvještajn­om periodu, u Krajini je policija uzela izjave od 416 migranata, koji tvrde da su u BIH ilegalno vraćeni od hrvatske policije. A što se tiče sporazuma o readmisiji između Hrvatske i BIH, koji se počeo primjenjiv­ati od marta 2023, od tada do danas policija u USK-U primila je 1.287 migranata iz Hrvatske i smjestila ih u PPC Lipa.

Za godinu su život u USK-U izgubila četiri migranta, u tri slučaja je smrt nastupila prirodnim putem, a jedan je ubijen

 ?? / NEZAVISNE ?? Policajci u pretresu prihvatnog centra Lipa
/ NEZAVISNE Policajci u pretresu prihvatnog centra Lipa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina