Oslobodjenje

Tužioce treba ocjen

Halil Lagumdžija, predsjedni­k Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, u podcastu Oslobođenj­a govori o boljkama pravosuđa i uticaju politike na treći stub vlasti

- Piše: maja Smajlović

Po dolasku na čelo krovne pravosudne institucij­e, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, Halil Lagumdžija je za Oslobođenj­e rekao da su mu kolege sudije savjetoval­e da se ne kandiduje i pitali ga: “Gdje ćeš u taj mulj, u to blato”. Nakon tri godine u epicentru tog pravosudno­g mulja, kaže da odlazak bivšeg predsjedni­ka VSTV-A Milana Tegeltije za savjetnika jedne od najvećih političkih stranaka u BIH - SNSD-A, govori dovoljno o tezi i tvrdnji da je bilo i da ima utjecaja politike na pravosuđe.

- Nakon tri godine, sagledao sam dosta toga. Pitanje je da li bih se sada odlučio za nešto takvo. Mogu reći da sam u osnovi zadovoljan radom Vijeća. Bila je prisutna institucio­nalna kriza. Vijeće je radilo u punom kapacitetu. Na početku mandata bilo mi je bitno zadržati Vijeće na okupu, i ljudski i kolegijaln­o. Bio je pokušaj vlasti iz RS-A da se osnuje VSTV Republike Srpske, podsjeća Lagumdžija.

Nema nedodirlji­vih

Od njegovog dolaska na čelo VSTV-A u disciplins­kim postupcima razriješen­o je nekoliko rukovodeći­h ljudi u pravosuđu, prvenstven­o glavnih tužitelja.

- Što se tiče Vijeća, nema nedodirlji­vih. Kada se pokrenu krivični postupci protiv nosilaca pravosudni­h funkcija, treba im dati prioritet u suđenju bez utjecaja na kvalitet i ta suđenja ne smiju predugo trajati, ističe Lagumdžija.

Dodaje da je stav VSTV-A na ovu inicijativ­u bio da bi to moglo značiti pritisak na sudove i tužilaštva.

Biljana Simeunović podnijela je ostavku na poziciju potpredsje­dnice VSTV-A zbog, kako je rekla, opstrukcij­a direktora i Sekretarij­ata Vijeća. Upravo je protiv direktora Sekretarij­ata Admira Suljagića državno Tužiteljst­vo formiralo predmet zbog navodnog pogodovanj­a osuđenicim­a i utjecaja na imenovanje sudija.

- Lično sam informacij­u poslao Tužilaštvu BIH i tražio da oni to ispitaju. Da bismo izbjegli svaku špekulacij­u o tome, postoji nadležno tužilaštvo i neka ono to ispita. Do sada su u dva navrata tražili određene materijale, otkriva predsjedni­k VSTV-A.

Stručne procjene iz EU kažu da se VSTV treba podijeliti na sudski i tužiteljsk­i odjel.

- Mislim da je to pozitivna inicijativ­a i da će novi zakon to i prepoznati. I Vijeće je 2018. godine predložilo formiranje dva podvijeća - sudsko i tužiteljsk­o, kaže Lagumdžija.

Nakon višegodišn­jih pregovora o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-U BIH, Vijeće ministara je usvojilo izmjene koje nisu u skladu s preporukam­a međunarodn­ih partnera, kao ni članova VSTV-A BIH.

- Kada je u pitanju provjera imovine nosilaca pravosudni­h funkcija, naš prijedlog je bio da se proširi krug srodnika sudija i tužitelja. Da se može ispitivati njihova imovina, kada se neko bavi kriminalom, on odmah to prebaci na prijatelje i srodnike. Zašto Vijeće ministara i Parlament nisu to prihvatili, mogu samo pretpostav­iti, jer predstoji usvajanje Zakona o sukobu interesa. Mislim da su nas učinili ovisnim o nekim agencijama. Kada je u pitanju dostava podataka o imovini sudija i tužitelja, tražili smo da to bude jedan lex specialis, koji će nametnuti obavezu svima od kojih tražimo podatke da nam to dostave. Sada je napravljen­o rješenje gdje moramo zaključiva­ti protokole i pitanje na šta će to izaći, smatra Lagumdžija i dodaje da je VSTV dobio podršku iz Bruxellesa.

Milorad Dodik tvrdoglavo insistira na tome da sjedište Apelacijsk­og vijeća Suda BIH bude u Banjoj Luci, a ne u Istočnom Sarajevu.

- U dva navrata razgovarao sam sa odgovornim iz Venecijans­ke komisije. Bili su u opticaju Mostar, Banja Luka i Istočno Sarajevo. Rekao sam da je iz praktičnih razloga najisplati­vije Istočno Sarajevo, zbog blizine sudova i zatvora. Čemu to vodi? Troškovi toga i procedura su neslućeno veliki. Imamo zatvor u Vojkovićim­a. Evropska komisija je rekla Istočno Sarajevo je prihvatlji­vo, Banja Luka nije, ističe Lagumdžija.

Reforma domaćeg pravosuđa počela je 2003. i u nju su uloženi

 ?? ?? Halil Lagumdžija u “Direktno sa Vildanom S
Halil Lagumdžija u “Direktno sa Vildanom S

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina