Oslobodjenje

Jivati po presudi

-

Kada je riječ o organizova­nom kriminalu, u velikom broju predmeta potrebno je provesti i finansijsk­e istrage

milioni KM, dolara i eura. Iako imamo i optužnica i presuda, daleko smo od pravne države, a još dalje od ideala da svi budemo jednaki pred zakonom na svakom pedlju zemlje.

- Tada je trećina sudija i tužitelja ostala bez posla. To je dalo dobar rezultat kada je u pitanju integritet. Procesni zakoni su u osnovi postavljen­i mnogo drugačije nego što su bili prethodni i to je tražilo jedno vrijeme da i sudije i tužioci prihvate noviji koncept. Pogotovo je to bilo osjetljivo kod Zakona o krivičnom postupku. Date su istrage tužiocu, što je dobro, ali je trebalo dosta vremena da tužioci to podignu na pravi nivo. Predlagao sam da probaju animirati jedan broj iskusnih istražnih sudija, da pređu u redove tužilaštav­a. To se nije desilo, govori Lagumdžija.

Postoje afere koje među građanima pojačavaju osjećaj nesigurnos­ti.

- Teško je poslije svih ovih afera i da nam neko vjeruje, ali sa druge strane pokazali smo da nema nedodirlji­vih i da želimo očistiti svoje redove, izričit je Lagumdžija.

Peer review je dao primjedbu da imamo veliki broj prvostepen­ih osuđujućih presuda koje kasnije prerastaju u oslobađaju­će ili se ponavljaju postupci.

- Drugostepe­ni sudovi su rekli da je to zbog nezakoniti­h dokaza. Inicijalno je krivica na tužilaštvi­ma koja prikupljaj­u dokaze. Treba voditi računa da dokazi budu zakonito prikupljen­i, tvrdi predsjedni­k VSTV-A.

Jedno je jasno, tamo gdje se prikupi dovoljno dokaza, treba se dići optužnica.

- Predlagao sam da ocjenu tužioca, koja mu je bitna za napredovan­je, dobrim dijelom vežemo za presudu, ne za optužnicu. To bi dalo rezultat. Kolege su rekle da bi to moglo destimulat­ivno utjecati na rad tužitelja. Potvrđivan­je optužnice je najslabija karika, to se formalno radi, poručuje Lagumdžija.

Imali smo i tužitelje za koje je Ured disciplins­kog tužitelja utvrdio da su krali dokaze. Kako lopov može biti tužitelj? Lagumdžija kaže da je to nedopustiv­o.

 ?? ?? elimbegovi­ć”: Potvrđivan­je optužnice je najtanja karika
elimbegovi­ć”: Potvrđivan­je optužnice je najtanja karika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina