Oslobodjenje

Veća podrška maloj privredi u FBIH

Sjednica Predstavni­čkog doma Parlamenta Federacije BIH zakazana je za 4. mart, a na dnevnom redu su zakoni od čijeg usvajanja se očekuje unapređenj­e poslovnog okruženja

- Amela lončarić

Protiv Alije Delimustaf­ića proces još nije počeo, a optužnica je potvrđena 2017. godine, riječ je o grupi koja se tereti za organizira­ni kriminal u Kantonalno­m sudu u Sarajevu i procesu u kojem je troje optuženih već umrlo.

- Tu je problem sa velikim brojem optuženih. Pitanje je da li bi bh. sudnice mogle zadovoljit­i sve to. Tužilaštvo nije htjelo da podijeli optužnicu na više grupa, jer gubi pravac dokazivanj­a. Potom se pojavila korona. Sada imamo opstrukcij­u optuženih. Pravilo je da, ako se jedan od optuženih ne pojavi na suđenju, a njih je više od 40, nema suđenja, konstatuje Lagumdžija.

Veliki promašaj

I puno prije nego je produžen do kraja 2025. godine rok za rješavanje predmeta ratnih zločina, bilo je jasno da do kraja 2023, kako je bilo planirano, neće biti završeni.

- Strateški je napravljen veliki promašaj. Do unazad tri godine mehanizam prenosa manje složenih predmeta na entitetska pravosuđa gotovo da nije postojao. Tužilac traži od vijeća suda da se izvrši ocjena predmeta i da se spusti na niži nivo. Mislim da je intencija bila da zadrže te male predmete, da ostvaruju normu, što je nedopustiv­o. Prišlo se rješavanju tog problema.velikipred­metinosedr­ugu vrstu problema, veliki broj optuženih, sa 500 svjedoka, sa hiljadama materijaln­ihdokaza.zakonpruža­tumogućnos­t da se ti zakoni ustupe na suđenje u susjednim državama. Taj mehanizam se ne koristi dovoljno, neke naše optužnice oni vraćaju u fazu istrage i onda ih kvalifikuj­u kao vrijednosn­o manja krivična djela. Za prenos suđenja potrebna je saglasnost žrtava koje se protive tome. Ovo nije dobro i gore će biti, ističe Lagumdžija.

Predsjedav­ajuća Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH u ostavci Mirjana Marinković-lepić (Naša stranka) sazvala je 10. redovnu sjednicu Predstavni­čkog doma federalnog Parlamenta za 4. mart.

Na dnevnom redu su, pored ostalog, dva zakona koja je utvrdila Vlada FBIH na prijedlog federalnog Ministarst­va razvoja, poduzetniš­tva i obrta, a kojima se uređuje oblast poticanja razvoja male privrede i poduzetnič­ka infrastruk­tura entiteta.

- Njihov glavni cilj je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na razvoj, te stabilno i uspješno poslovanje subjekata male privrede, kao i omogućavan­je lakšeg pokretanja poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku svih nivoa vlasti, kao i poduzetnič­kih potpornih institucij­a. Ovim rješenjima stvaraju se pretpostav­ke za do sada najveća izdvajanja za malu privreduip­oduzetništ­vo,čakukupnoj­edan posto iz budžeta FBIH, navodi se u obrazložen­ju predloženi­h zakona.

Poslanici će razmatrati i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBIH, kojeg je Vlada na usvajanje uputila po skraćenom postupku.

- Kroz dugogodišn­ju primjenu zakona pokazalo se da njegove odredbe ne odgovaraju stvarnim potrebama u oblasti koju reguliraju. Sa ciljem efikasnog i funkcional­nog sistema izvršenja krivičnih sankcija ukazala se potreba za propisivan­jem pravnog osnova, kojim se uvodi mogućnost informatič­kog sistema obrade podataka u Kpz-ovima. S obzirom na ulogu nadležnog federalnog ministarst­va pravde u pogledu praćenja i nadzora nad izvršenjem krivičnih sankcija u FBIH, cjelokupan informatič­ki sistem izvršenja krivičnih sankcija treba se zasnivati na međusobnoj povezanost­i Ministarst­va pravde i svih Kpzova, kao i Odgojno-popravnog doma u Orašju, obrazložen­o je.

 ?? ?? Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH zasjeda idućeg mjeseca
Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH zasjeda idućeg mjeseca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina