Oslobodjenje

Buđenje naroda šir

Mještani Šipova, Bistrice kod Prijedora, Omarske i Podgradaca kod Gradiške prethodnih dana su protestova­li i tražili rješenje za svoje probleme

- Piše: Goran dakić

Talas protesta širi se Republikom Srpskom. Tom bi se parolom mogao opisati broj protesta koji je u proteklih nekoliko dana održan širom entiteta. Ti protesti se još nisu ni ohladili, a novi su već zakazani. Razlozi za okupljanje građana su mnogobrojn­i - od uništene privrede do napada na privatnu imovinu.

Potkopavaj­u imanja

Veći broj Šipovljana okupio se ispred OŠ “Nemanja Vlatković” jer se, kako su rekli, bore za čist vazduh i bezbrižno djetinjstv­o djece. Stanovnici Šipova godinama imaju problem sa otpadnom piljevinom i prašinom koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta, a koja se nalaze u samom gradu. Lokalna vlast i inspekcijs­ki organi na ove probleme ne reaguju.

- Da li preduzeća koja se bave preradom drveta i proizvodnj­om peleta imaju ekološke dozvole za rad? Ako nemaju, kako uopšte rade? Ako imaju, ko ih je potpisao, dao saglasnost i svjesno odobrio da nam djecu truju sve ove godine? Ko je nadležan za izdavanje odobrenja za puštanje u rad pogona za izradu peleta u užem centru grada? Piljevina je vidljiva golim okom, kaže majka troje djece Ruža Oparnica.

Mještani Bistrice kod Prijedora godinu upozoravaj­u na nepravilno­sti prilikom otvaranja rudnika lignita u tom selu. Tražili su objašnjenj­a i reakciju nadležnih institucij­a, ali ništa nisu dobili. Rudnik lignita otvorila je kompanija Drvo eksport iz Teslića, čiji je vlasnik odbornik SNSD-A Srđan Rufi Klječanin.

- Oni kopaju i potkopavaj­u imanja naših komšija. Ne zaustavlja­ju se. Ali, ni mi se nećemo zaustaviti. Već smo tužili Republiku Srpsku, Grad Prijedor i firmu Drvo eksport, a sad ćemo tužiti i Ministarst­vo za prostorno uređenje, građevinar­stvo i ekologiju RS-A, ističe mještanin Bistrice Zoran Ninić.

Stanovnici Omarske i okolnih sela čija se imanja nalaze na trasi budućeg autoputa Banja Luka - Prijedor

 ?? ?? Nezadovolj­stvo građana u Šipovu
Nezadovolj­stvo građana u Šipovu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina