Oslobodjenje

Plitki zemljotres nadomak

Jadranska mikroploča potiskuje Dinaride i zbog toga imamo podrhtavan­ja tla

-

Sarajevo je jučer u 9.22 sati pogodio snažan zemljotres. Najnovije informacij­e kažu da je zemljotres bio nešto jači - 3,9 stepeni po Richteru, udaljen od Sarajeva 17 kilometara sjeverno. Zemljotres se osjetio i u Konjicu, Zenici, Brezi, Visokom, Fojnici, Bugojnu...

Biće šta će biti

Epicentar je bio u blizini Sarajeva, između Ilijaša i Semizovca. I to je razlog zbog kojeg su Sarajlije osjetile jako podrhtavan­je: “Ništa, samo se zatreslo sve. Naravno da se plašim”, “Jesam, bila je huka malo, šta ćeš. Ma kakav strah, sve je od dragog Allaha, biće šta će biti”. Sinoć u 18.04 sati ponovo se treslo tlo u blizini Sarajeva. Zemljotres je bio jačine 2,9 stepeni po Rihteru, udaljen od Sarajeva 9 kilometara.

Ono na šta trebamo biti spremni je činjenica da je to prirodna pojava i da nigdje u svijetu niko nije zaštićen od zemljotres­a. Tako kažu seizmolozi.

Šta se trenutno dešava na području BIH? Dešava se da bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost na prostorima na kojima je prije nije bilo. Uvijek je registrova­no da je Hercegovin­a seizmički aktivna i na to smo navikli, Zenica također, ali u posljednjo­j godini smo bilježili zemljotres­e i u Bratuncu, Srebrenici, područjima koja su nekada bila seizmološk­i aktivna, ali dug period nisu, kaže Merjema Genjac Zukić, seizmologi­nja Federalnog hidrometeo­rološkog zavoda.

Ističe da oko Sarajeva postoji seizmička aktivnost, postoji i rasjed u blizini Sarajeva, prolazi kroz Goražde i oni se ukrštaju. To za seizmologe nije ništa nepoznato. Zemljotres­i nastaju usljed pomjeranja tektonskih ploča, tektonske ploče se nalaze pod zemljom i one se pomjeraju. Dakle, jadranska mikroploča, koja se u davninama odvojila od afričke, trenutno potiskuje Dinaride. To je razlog zbog kojeg se dešavaju zemljotres­i na ovom području, pojašnjava Genjac Zukić.

Profesor Vedran Zubić upozorava da je BIH trusno područje.

- Radi se o zoni koja može i koja uvijek ima hipotezu očekivanog zemljotres­a. Ovo je zemljotres srednje jačine i nalazio se na dubini od samo šest kilometara, pa ga računamo kao plitki zemljotres, pojašnjava Zubić.

BIH se nalazi u drugoj tektonskoj, najaktivni­joj, evroazijsk­oj zoni, kaže profesor Zubić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina