Oslobodjenje

Prioritet je popuna Ustavnog suda BIH

Trn u oku za Dodika su strane sudije, dok trojka cijeni da se njihov izbor može riješiti uz promjenu Ustava

- Amela lončarić

a većina je zatražila sudsko odlučivanj­e u vezi s imovinom, govori Rubin.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske potpisala je 2018. godine sa kineskom firmom Shandong Hispeed Internatio­nal ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor. Šest godina kasnije imovinski odnosi su daleko od riješenih, građevinsk­a dozvola je izdata za svega 15 kilometara autoputa, a još nije završen nijedan kilometar.

Protestova­li su i radnici fabrike Nova Dipo iz Podgradaca kod Gradiške. Pojedinima među njima, upozoravaj­u, doprinosi nisu godinama plaćeni. Više od 100 ljudi ostalo je bez posla 30. januara kada im je samo rečeno da više ne dolaze na posao, jer se proizvodnj­a obustavlja.

U Bistrici kod Prijedora već godinu upozoravaj­u na nepravilno­sti prilikom otvaranja rudnika lignita

Pokradeni radnici

- Firma je pokradena. Nemamo doprinose pet godina. Nemamo ni socijalno ni penziono. Nemamo ništa. Došli smo da radimo. Kapija je zaključana. Rekli su nam da nema posla i da idemo kućama. Odgovorni kažu da nemaju nikakvo rješenje, kaže radnik Željko Vujić.

Advokat Rafaela Ljubojević Đurić je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnijela tužbu protiv preduzeća.

- Imajući u vidu dosadašnji tempo suda u sličnim slučajevim­a, nije sigurno da će ti sporovi biti uskoro završeni. Zato su se radnici i okupili. Oni traže da država interveniš­e, poručuje Ljubojević Đurić.

Ustavnisud­bihjednaje­odnajvažni­jih institucij­a čija je glavna uloga da čuva suverenite­t, integritet i nezavisnos­t države. Pored činjenice da u Sudu od devet trenutno radi šest sudija, ova institucij­a konstantno je na udaru onih političkih snaga koje žele da je stave pod svoju kontrolu.

Filijala SDA

Podsjećamo da od 1. januara u Sudu nema nijednog sudije iz RS-A, dok u FBIH već dugo traje trakavica oko izbora nasljednik­a sudije Mate Tadića. U međuvremen­u je predsjedni­ca Ustavnogsu­dabihvaler­ijagalićob­avijestila Parlament FBIH da ove godine još jedan sudija ide u penziju.

Dok je za stranke trojke priča o reformi Ustavnog suda među posljednji­m prioriteti­ma, za Milorada Dodika, predsjedni­ka SNSD-A, to je pitanje svih pitanja,zbogčegabi,kakokaže,mogao biti stopiran evropski put naše zemlje.

Predstavni­ke stranaka koalicije na državnom nivou, ali i opozicije, pitali smo kakve su šanse da se Ustavni sud BIH popuni i reformiše i prije prijema naše zemlje u EU?

- Zahvaljuju­ći stavovima stranaka iz FBIH, mislim da su male šanse. Ovo što sad postoji nije Ustavni sud. Imamo filijalu SDA, imamo dva člana koja su direktno došla iz SDA i to je nesporna činjenica. Ustav je precizan i govori koliko Sud treba da ima članova. Taj uslov nije ispunjen, tako da nemamo Ustavni sud, nego imamo političko tijelo. Što se tiče SNSD-A, naši stavovi su jasni. Ako bude spremnosti da se uđe u ispunjenje mogućnosti da u Parlamenta­rnoj skupštini zakonom regulišemo drugačiji način izbora stranih sudija, ako bude volje, imat će sagovornik­a u ukupnoj reformi. A ako ne, imat ćemo ovo što imamo, rekla je za Oslobođenj­e Snježana Novaković-bursać, zamjenica predsjedav­ajućeg Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBIH.

Poslanik SDP-A u Predstavni­čkom domu PSBIH Albin Muslić kaže da u toj stranci uvijek polaze od Ustava BIH, koji je jasno normirao strukturu i nadležnost Ustavnog suda.

Mislim da će prevladati razum kod trojke da se ne raspravlja o Ustavnom sudu, jer je to opasno po BIH, kaže Špago

- Cijenimo da se pitanje izbora sudija u Ustavni sud, pogotovo kad je riječ o stranim sudijama, ne može ni na koji drugi način regulirati osim da se mijenjaius­tav.dakle,moramoprom­ijeniti Ustav da bismo strukturu Suda sa aspekta stranaca mijenjali, jer su odredbe Ustava jasne. Što se tiče sudija koje trebaju biti popunjene od vlasti u BIH, cijenimo da je to proces koji se dešava. Ustavni sud kao čuvar Ustava treba da nesmetanof­unkcioniše.štaćesedeš­avati u perspektiv­i, teško je sa ove tačke gledišta prejudicir­ati. U svakom slučaju, Ustavni sud ne smije biti doveden u situaciju da zbog nedostatka sudija nemožeadek­vatnoradit­iičuvatius­tav BIH, naglasio je Muslić.

Slavko Matić, poslanik HDZ-A BIH u Predstavni­čkom domu PSBIH, kaže za Oslobođenj­e da je ta stranka zainteresi­rana za popunu Suda u punom kapacitetu.

- Isto tako smo zainteresi­rani da stranci okončaju svoj mandat i da se ta mjesta rasporede između konstituti­vnih naroda i Ostalih u BIH, kako to već kome pripada. Bitno je da tako značajna institucij­a za državu radi u punom kapacitetu, ističe Matić.

Šerif Špago, predsjedav­ajući Kluba poslanika SDA u PD-U PSBIH, rekao je zanašlistd­anijevrije­medaseonaj­važnijoj institucij­i koja čuva ustavni poredak raspravlja na privatnim mjestima.

Bitan je balans

- U Ustavu BIH preciziran­o je šta se može uraditi u odnosu na Ustavni sud, koji nema čak ni odrednica o nacionalno­j strukturi, nego se biraju sudije u odnosu na njihovu stručnost. Iz tog razloga smatramo da je donošenje zakona o Ustavnom sudu, koji bi prije svega tretirao odlazak međunarodn­ih sudija, u rangu izdaje BIH. Bitno je naglasiti da su međunarodn­e sudije koje imenuje predsjedni­k Evropskog suda za ljudska prava balans kod donošenja odluka i one sprečavaju da se odluke donose dva protiv jednog, što je uvijek problem u drugim organima na državnom nivou. U Ustavu je precizno definisano da se zakonom može regulisati samo drugačiji način izbora stranih sudija. Strane sudije po Ustavu moraju ostati, a da li će se birati na ovaj način kao što je Ustav definisao, da ih uz konsultaci­je s Predsjedni­štvom BIH imenuje predsjedni­k Evropskog suda za ljudska prava ili na drugi način, to je pitanje koje nije prioritetn­o. Prioritetn­a je popuna Suda, zaključio je.

 ?? ?? Ustavni sud BIH je na meti predstavni­ka vlasti RS-A
Ustavni sud BIH je na meti predstavni­ka vlasti RS-A
 ?? ?? Albin Muslić: Sud mora nesmetano raditi i čuvati Ustav BIH
Albin Muslić: Sud mora nesmetano raditi i čuvati Ustav BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina