Oslobodjenje

Tragedija izbjegnuta u posljednji čas

Avion koji je poletio iz Beograda za Düsseldorf sat je kružio iznad glavnog grada Srbije, jer je prilikom udara u svjetlosnu signalizac­iju oštetio trup i krilo

- Piše: jelena aleksić, Beograd j. d.

Zašto je pilot aviona kompanije Maraton airlines, koji je iznajmljen Air Serbiji, odlučio da promeni dogovorenu trasu poletanja, sasvim je nepoznato i više nego važno, naročito nakon udara i prinudnog sletanja na beogradski aerodrom, odakle je avion i poleteo. Vraćen je posle sat kruženja iznad glavnog gradasarup­omutrupuav­ionaiošteć­enim krilom nakon što je udario u svetlosnu signalizac­iju na kraju piste. Zašto? Ovo je pitanje na koje se juče traži odgovor nakon incidenta u nedelju uveče u kome, na svu sreću, nije bilo povređenih. Šta se to tačno dogodilo na aerodromu “Nikola Tesla” na letu Air Serbia za Düsseldorf?

Otkazala zakrilca

“Ono što danas sigurno znamo je da je avion leteo iznad predgrađa Beograda prema Avali 60 minuta. To je procedura kako bi potrošio što više goriva”, objasnio je Petar Vojinović sa portala Tango Six, prethodno iznevši teoriju o udaru aviona u instrument­alizaciju koja služi za sletanje aviona u suprotnom pravcu.

Vojinović dalje objašnjava za N1 da se deo antene u koju je letelica udarila zabio u levi koren krila, ali da je avion bio “potpuno upravljiv sem jednog manjeg detalja - a to je da su zakrilca na avionu otkazala”.

“Avion je samo malo brže sleteo”, naglasio je Vojinović, rekavši da je prilikom sletanja avion na maloj visini od oko 120 metara preleteo pored kontrolnog tornja, kako bi kontrola vizuelno potvrdila da su točkovi izvučeni, što je, takođe, deo uobičajene procedure nakon udara.

“Odmah su osetili da su u nešto udarili. Imali su indikaciju da su točkovi izvučeni,alijetotor­anjmoraoda­potvrdi”, dodaje Vojinović i nastavlja:

“Posada je znala da je u nešto udarila, ali ne i kakva su sve oštećenja nastala, pa je avion po prinudnom sletanju ‘taksirao’svedogejta,neznajućid­acuri gorivo. Međutim, tu ih je već čekala vatrogasno-spasilačka jedinica koja je, čim je videla curenje goriva, počela da poliva avion penom kako bi se sprečilo izbijanje požara.”

Premanezva­ničniminfo­rmacijama, do incidenta je došlo jer je letelica poletelasa­pogrešnogd­elapisteia­kojekontro­la letenja odredila drugu poziciju.

“Ono što se dogodilo je da je trebalo da dođe do regularnog poletanja, meteouslov­i bili su više nego dobri. Prilikom poletanja avion je izleteo sa piste i to nekoliko stotina metara i tek posle odvajanja od zemlje udario u neku konstrukci­ju, koja je, najverovat­nije, instrument­acija koja služi za sletanje aviona u suprotnom pravcu piste”, podseća Vojinović.

Prema njegovim informacij­ama, kontrola letenja je posadi dala odobrenje da poleti sa adekvatne pozicije, ali se iz neobjašnji­vih razloga avion našao na kraćoj poziciji nego što je trebalo da bude.

Kontrola letenja je to primetila i pitala posadu da li je sigurna da odatle može da poleti ili da se vrati na ranije određeni deo.

“Kontrolor letenja je primetio da je avion došao na intersekci­ju D5 umesto D6, koja ima mnogo manje metara za poletanje. Pozvao je posadu i pitao ‘da li ste svesni da ste ušli na D5’ i rekao joj da preračuna performans­e ili da se vrate. Posada je rekla da može da poleti ipak sa D5, iako su sve vreme od paljenja aviona odobreni za D6. Nije jasno zašto su promenili poziciju. Njima je za ovaj avion potrebno oko 1.430 metara za poletanje pod raznim uslovima, a oni su najverovat­nije imali oko 1.200 metara”, navodi Vojinović.

Onističeda­jeucelomin­cidentu“bar jedan deo lanca u bezbednost­i uradio pravilno”, a to je, prema njegovim rečima, kontrola letenja. Napominje da je na kraju uvek odgovornos­t na posadi aviona, jer ona zna performans­e u odnosu na broj putnika, težinu letelice i dužinu piste.

“Ne možemo znati šta se dogodilo u njihovom procesu razmišljan­ja. Tu je, ipak, odgovornos­t isključivo na pilotu”, zaključio je sagovornik N1.

Kontrola letenja je posadi dala odobrenje da poleti sa adekvatne pozicije, ali se iz neobjašnji­vih razloga avion našao na kraćoj poziciji

Bezbjedno slijetanje

Iz nacionalne aviokompan­ije su saopštili da je let JU324 iz Beograda do Düsseldorf­a, koji je obavljala partnerska kompanija, vraćen u Beograd zbog tehničkih razloga.

U saopštenju Air Serbije piše da je avion bezbedno sleteo na beogradski aerodrom.

“Air Serbia žali zbog neprijatno­sti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće pre. Bezbednost putnika nije bila ugroženani­ujednomtre­nutku”,saopštenoj­e.

Hrvatski poljoprivr­ednici su jučer prosvjedov­ali u Đakovu i Čakovcu. U Đakovu se okupilo oko 200 poljoprivr­ednika s 80 traktora. Nakon što je održana konferenci­ja za novinare, kolona traktora s transparen­tima uputila se ka centru Đakova koji su blokirali sat.

U Čakovcu se okupilo 300 poljoprivr­ednika s 200 traktora, prosvjeduj­u vozeći se centrom grada, ali bez blokade prometa. Nezadovolj­ni su nacionalno­m poljoprivr­ednom politikom, kao i onom na razini EU. Prosvjedom pružaju potporu europskim kolegama u borbi protiv zajedničke europske poljoprivr­edne politike za koju kažu da uništava proizvođač­e i selo.

Povod prosvjeda je, kako se čulo, smanjenje financijsk­e omotnice, uvoz jeftine pšenice iz Ukrajine kojom se spuštaju cijene žitarica i ostale robe, podjela zemljišta u državnom vlasništvu i nepotrebna birokratiz­acija proizvodnj­e.

 ?? / FONET ?? Protest umjesto konstituti­vne sjednice Skupštine grada
/ FONET Protest umjesto konstituti­vne sjednice Skupštine grada
 ?? ?? Hrvatski poljoprivr­ednici nezadovolj­ni su zbog uvoza ukrajinsko­g žita
Hrvatski poljoprivr­ednici nezadovolj­ni su zbog uvoza ukrajinsko­g žita
 ?? ?? Petar Vojinović: Odgovornos­t je na pilotu
Petar Vojinović: Odgovornos­t je na pilotu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina