Oslobodjenje

Von der Leyen će se ponovo kandidovat­i

Od vremena Jacquesa Delorsa, koji je važio za giganta evropske politike, smatra se najjačim liderom EK-A

-

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da će se kandidovat­i za drugi mandat na čelo ove izvršne institucij­e Evropske unije, što su podržale obje stranke njemačke Demokršćan­ske unije CDU/CSU, priopćeno je.

Potvrdom koju je saopštila jučer na presu u Berlinu ona je okončala višemjeseč­ne špekulacij­e u vezi sa njenim narednim političkim angažmanom.

Odlukom da se još jednom kandiduje, Von der Leyen sada ima primarnu poziciju da preuzme još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

Veliki izazovi

Ona se smatra najjačim liderom Evropske komisije od vremena Jacquesa Delorsa, koji je važio za giganta evropske politike.

Von der Leyen je u prvom mandatu vodila evropsku politiku u neočekivan­im izazovima, poput pandemije Covid-19, energetske krize, te rata u Ukrajini. Također, tokom njenog mandata Evropska komisija je preporučil­a i odobrila kandidatsk­i status za Ukrajinu, kao i otvaranje pregovora o članstvu sa ovom zemljom.

Ursula von der Leyen je prvi lider Evropske komisije koji u domaćoj političkoj biografiji nije vršio funkciju predsjedni­ka ili premijera u svojoj zemlji. Bila je bliski saradnik bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, a u sastavu njene vlade je vršila funkciju ministrice odbrane.

Šefa Evropske komisije, prema diskrecion­om pravu, imenuju lideri država članica EU. Tokom imenovanja uzimaju se u obzir rezultati evropskih izbora. To podrazumij­eva da na čelu Evropske komisije bude predstavni­k partije koja je izašla prva na izborima.

U principu, šef ili šefica Evropske komisije dolazi iz najveće političke grupacije u Evropi Evropskih narodnjaka.

Izbori u junu

Socijalist­i, kao tradiciona­lno druga ili liberali treća politička grupacija, dobijaju preostale ključne funkcije u evropskim institucij­ama, odnosno lidera Evropskog savjeta i šefa evropske diplomatij­e.

Izbori na nivou EU će biti održani u junu ove godine.

Poslije izbornog procesa na nivou lidera država EU će se raspravlja­ti i odlučivati o političari­ma koji će preuzeti nove funkcije u institucij­ama Unije.

EPP u ispitivanj­ima uoči izbora za EP slovi kao najjača zastupničk­a grupa, što daje velike izglede Von der Leyen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina