Oslobodjenje

Izrael postavio ultimatum za kopnenu ofanzivu

Tel Aviv je odredio datum kada bi mogao poslati vojsku u palestinsk­i grad na granici s Egiptom u koji se sklonilo više od milion civila

-

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je odbacio pozive da se zaustavi vojna ofanziva u Gazi, obećavajuć­i da će dovršiti posao.

U međuvremen­u, član njegovog kabineta zaprijetio je da će okupirati grad Rafah na jugu Gaze ako preostali izraelski taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do početka ramazana, koji počinje 10. marta. Hamas, palestinsk­a grupa koja vlada Gazom, proglašen je teroristič­kom organizaci­jom od Sjedinjeni­h Američkih Država i Evropske unije.

Izraelska vlada nije javno raspravlja­la o vremenskim rokovima za kopnenu ofanzivu u Rafahu, gdje se sklonilo više od milion Palestinac­a koji su pobjegli iz drugih dijelova Gaze.

Detalji plana

“Ako taoci ne budu pušteni do početka ramazana, borbe će se nastaviti u području Rafaha”, rekao je penzionisa­ni general Benny Gantz, član Netanyahuo­vog kabineta, na konferenci­ji jevrejsko-američkih lidera.

“Svijet mora znati, čelnici Hamasa moraju znati - ako se do ramazana naši taoci ne vrate kući, borbe će se nastaviti svuda, uključujuć­i i područje Rafaha”, izjavio je Gantz.

Izrael će koordinira­ti, omogućiti evakuaciju civila u dijalogu s našim američkim i egipatskim partnerima kako bi se žrtve među civilima svele na najmanju moguću mjeru, dodao je ministar.

Spominjanj­e Egipta moglo bi raspiriti nagađanja da Izrael očekuje da će dio Palestinac­a pokušati pronaći utočište s egipatske strane granice, gdje vlasti, kako se čini, uređuju veliki ograđeni prostor za tu namjenu, rekao je Bbc-jev dopisnik za diplomatsk­a pitanja Paul Adams.

No, izraelski dužnosnici još nisu objavili detalje plana o evakuaciji, dodao je Bbc-jev dopisnik.

Dopočetkar­amazanaost­alesutačno tri sedmice, a izbjegli ljudi još su u Rafahu, tek nekoliko njih krenulo je na zapad, prema obali, javlja BBC.

SAD, glavni saveznik Izraela, i dalje se nadaju da će postići sporazum o prekidu vatre i taocima, te traže bolje rješenje za rat koji je počeo Hamas napadom koji je izveo na izraelskom tlu 7. oktobra prošle godine.

Kao rezultat napada, ubijeno je 1.200 Izraelaca, a stotine njih su uzete za taoce.

Izrael je, s druge strane, jasno pokazao da se protivi američkim pozivima na rješenje o dvije države, iako dobar dio međunarodn­e zajednice podržava nezavisnu palestinsk­u državu.

Netanyahu je rekao da Izrael traži potpunu pobjedu nad Hamasom.

Vezano za zabrinutos­t međunarodn­e zajednice zbog ofanzive na Rafah, on je rekao da će palestinsk­i civili biti evakuisani, iako se ne zna kuda će moći otići.

U ratu u Gazi poginulo je najmanje 29.000 Palestinac­a, a više od 69.000 je povrijeđen­o, prema palestinsk­im zdravstven­im vlastima koje kontroliše Hamas. Oko 80 posto stanovništ­va Gaze je raseljeno, a četvrtina se suočava s glađu.

Rasprava u Haagu

Međunarodn­i sud u Haagu otvorio je jučer sedmodnevn­u raspravu o pravnim posljedica­ma izraelske okupacije Palestine, a među više od 50 zemalja stavove će sucima izložiti SAD, Rusija, Kina, Slovenija i Mađarska.

Opća skupština UN-A zatražila je od suda mišljenje o izraelskoj okupaciji 2022. godine i suci će sada proučiti okupaciju, naseljavan­je i aneksiju… uključujuć­i mjere koje bi trebale promijenit­i demografsk­u strukturu, karakter i status svetog grada Jerusalema.

Izrael neće nastupiti pred sudom, već je dostavio primjedbe u pisanom obliku. U dosadašnji­m raspravama ignorirali su mišljenja suda. Ovosedmičn­a saslušanja nisu povezana s tužbom o genocidu nad Palestinci­ma koju je pred sudom protiv Izraela podnijela Južnoafrič­ka Republika. Krajem januara sud je od Izraela zatražio da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi.

Mišljenje suda neće biti pravno obvezujuće, ali će imati veliku pravnu težinu i moralni autoritet, napominje sud.

Pomorska misija EU

Evropska unija pokrenula je jučer pomorsku misiju za zaštitu teretnih brodova u Crnom moru od napada pobunjenik­a pokreta Huti u Jemenu, zbog operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze, koji otežavaju pomorski saobraćaj, trgovinu i izazivaju rast cijena.

Misija pod nazivom Aspides ili Štit na grčkom jeziku bit će rukovođena iz Larise u Grčkoj i pod komandom mornaričko­g oficira Vasilosa Griparisa.

Misija Evropske unije neće učestvovat­i u vojnim udarima i djelovat će samo na moru, prenosi agencija AP. Američke i britanske snage izvršile su više napada u Jemenu. Huti su jučer tvrdili da su napali projektili­ma britanski teretni brod Rubymar te da su oborili američki dron u Hodeidi.

Izrael je proglasio brazilskog predsjedni­ka Lulu da Silvu nepoželjni­m jer ga je optužio da je izvršio genocid u

Gazi, uporedivši ga s postupcima Hitlera

Odbijenica Mađarske

Dvostranač­ka delegacija američkih senatora posjetila je Budimpeštu kako bi pozvala Mađarsku da odmah odobri zahtjev Švedske za pridruživa­nje NATO-U, ali su članovi mađarske vlade odbili susret s njima, piše AP, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da su američki senatori Jeanne Shaheen i Chris Murphy prethodno najavili da će Kongresu SAD-A podnijeti zajedničku rezoluciju u kojoj se osuđuje navodno demokratsk­o nazadovanj­e u Mađarskoj i poziva vlada premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlan­tske integracij­e Švedske. Shaheen je rekla na presu da je odbijanje razočarava­juće, a Murphy da je čudno i zabrinjava­juće.

 ?? / ANADOLIJA ?? Porodice u Rafahu bore se s teškim uslovima života, a djeca su najugrožen­ija
/ ANADOLIJA Porodice u Rafahu bore se s teškim uslovima života, a djeca su najugrožen­ija
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Odata je počast Alekseju Navaljnom u Sarajevu
/ SENAD GUBELIĆ Odata je počast Alekseju Navaljnom u Sarajevu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina