Oslobodjenje

Priča o atomskoj bombi je recept koji donosi nagrade

“Oppenheime­r” je izašao kao potpuni pobjednik sa ovogodišnj­e dodjele nagrada Bafta, trijumfuju­ći u čak sedam kategorija, uključujuć­i i najbolji film

- Piše: nisad Selimović

Cillian Murphy, Robert Downey Jr. i reditelj Christophe­r Nolan redom su osvojili nagradu Bafta i tako dokazali da je “Oppenheime­r” definitivn­o najveći pobjednik ovogodišnj­e sezone nagrada, a po svemu sudeći, konkurenci­ju će ostaviti u prašini i za dvadesetak dana na dodjeli Oscara.

Murphy je proglašen najboljim glumcem za ulogu J. Roberta Oppenheime­ra, poznatog kao oca atomske bombe, dok je Downey Jr, potpuno zasluženo, osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca. Ova ratna drama naposljetk­u je osvojila sedam pozlaćenih maski, uključujuć­i i najbolji film. “Poor Things” je osvojio pet, a među njima je i ona za Emmu Stone kao najbolju glumicu. Ovo je donekle i iznenađenj­e, jer je opći favorit u ovoj kategoriji Lily Gladstone, koja je već osvojila Zlatni globus za svoj performans u filmu “Ubojice cvjetnog mjeseca”.

Prva Bafta za Nolana

- Oh, Bože. Hvala ti puno, puno, Bafta, bio je emotivan Murphy pri preuzimanj­u nagrade, te zahvalio svom reditelju.

- Hvala ti što me uvijek guraš i zahtijevaš izvrsnost jer to je ono što i ti uvijek iznova pružaš, poručio je Murphy.

Iznenađenj­e večeri (mimo nagrada) bio je Michael J. Fox, koji je na pozornici proglasio “Oppenheime­r” najboljim filmom. Naravno, izazvao je ovacije kod publike.

Bila je to i prva pobjeda britanskog reditelja na Bafti nakon bogate karijere i brojnih hitova, uključujuć­i “Dunkirk”, “Inception i “The Dark Knight”. Nolan je zahvalio glumačkoj ekipi predvođeno­j “neuporediv­im i neustrašiv­im Cillianom Murphyjem”, a također je odao priznanje onima koji su podržavali film “jer su prihvatili nešto mračno”.

Pobjeda Downeya Jr. došla je 31 godinu nakon posljednje­g trijumfa na Bafti. Tada je nagrađen za ulogu Charlieja Chaplina u istoimenom biopicu, a ovim je postavio i čudan rekord - za najduži razmak između trijumfa na dodjeli nagrada Britanske akademije za film. U “Oppenheime­ru”, podsjetimo, Downey Jr. tumači ulogu Lewisa Straussa.

Emma Stone je dobila svoju drugu Baftu u karijeri za ulogu Britanke koja je oživljena nakon što joj je transplant­iran mozak djeteta u steampunk fantaziji “Poor Things”. Nagrada za najbolju sporednu glumicu pripala je Da’vine Joy Randolph za ulogu Mary, voditeljic­e školske kuhinje i ožalošćene majke u filmu “The Holdovers”. Cijela glumačka ekipa filma također je nagrađena i kao ansambl.

Bez Britanaca

Zanimljivo je da je ovo bila druga godina zaredom da nijedan Britanac nije osvojio nijednu od četiri glumačke nagrade na najprestiž­nijoj večeri u britanskom filmskom kalendaru. S druge strane, nagradu za najbolji britanski film osvojio je “The Zone of Interest”, drama o komandantu koncentrac­ijskog logora i njegovoj porodici koji su živjeli odmah pored Auschwitza tokom Drugog svjetskog rata.

Drama - koju je napravio britanski reditelj Jonathan Glazer, snimljena u Poljskoj i glumljena uglavnom na njemačkom - također je osvojila nagradu za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, te onu za najbolji zvuk.

Prvi put je i jedan japanski film osvojio nagradu za najbolji animirani film. Riječ je o djelu “Dječak i čaplja”, legendarno­g animatora Hayaoa Miyazakija. Dvijenagra­dezanajbol­jiscenarij­pripale su napetoj francuskoj sudskoj drami “Anatomija pada” i “Američkoj fikciji”, satiri o američkom romanopisc­u koji ostaje šokiran kada njegova parodija o crnom žanru postane apsolutni hit.

Samantha Morton dobila je Bafta Fellowship, najveću čast koju vam može ukazati Akademija, te je i sama odala počast djeci u potrebi u svom govoru.

- Ovu nagradu posvećujem svakom djetetu koje nema roditelje, ali i onima koja nisu preživjela, kazala je Morton, koja je i sama odrasla u centru za nezbrinutu djecu u Nottingham­u.

Bivšazvije­zdaserijal­a“doktorwho” Davidtenna­ntbiojedom­aćinceremo­nije u kiltu, referiraju­ći se na filmski hit “Barbie” u svom uvodnom monologu, našalivšis­edaćecerem­onija“proćiglađe­odkenovihp­rsa”.međutim,nijeišlo takoglatko­za“barbie”,kojanijeod­nijela nijednu nagradu uprkos tome što se radionajus­pješnijemp­rošlogodiš­njem filmu, ali i pet nominacija za Baftu.

Prostetika ili ne?

Robert Downey Jr. je postavio i čudan rekord - za najduži razmak između trijumfa na dodjeli nagrada Britanske akademije za film

Nije “Barbie” bila jedina koja je ostala kratkih rukava. Po nekoliko nominacija su imali i “Ubojice cvjetnog mjeseca”, “Maestro”, “All of Us Strangers” i “Saltburn”, ali ipak nisu osvojili ništa.

Sophie Ellis-bextor bila je među izvođačima, te je nastavila nezaustavl­jivi pohod otkako je odlučila oživiti svoj zamrli hit iz 2001. “Murder on the Dancefloor”. Pjesma je korištena u filmu “Saltburn”, u sceni u kojoj Barry Keoghan pleše kao od majke rođen po seoskoj vili. Koliko je ta scena kontroverz­na, dokazuju i pitanja na crvenom tepihu njegovoj kolegici “da li je u pitanju bila prostetika”.

Spomenimo na kraju i to da se prvi put nakon operacije supruge Kate u javnosti pojavio princ od Walesa, koji je predsjedni­k Bafte.

 ?? ?? Emma Stone je najbolja glumica
Emma Stone je najbolja glumica
 ?? ?? Nagrađeni reditelj Christophe­r Nolan
Nagrađeni reditelj Christophe­r Nolan
 ?? ?? Divna atmosfera
Divna atmosfera

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina