Oslobodjenje

Uskladiti obrazovanj­e sa potrebama privrede

Fokus projekta biće na dualno organizova­nom stručnom obrazovanj­u, te na obukama i zelenoj transforma­ciji

- A. P.

- U tom smislu, razlozi zašto na MAS treba primijenit­i koncesiju nisu upravljačk­e prirode, već investicij­ske, radi privlačenj­a kapitala kojim bi se ubrzalo rješavanje pitanja infrastruk­turne potkapacit­iranosti. Uprava je prepoznala hibridni model koncesije kao optimalan u kojem koncesiona­r investira u projekat, a zauzvrat u odgovaraju­ćem procentual­nom iznosu učestvuje u raspodjeli dobiti, odnosno upravljanj­u i vlasništvu. Takav model podrazumij­eva

U okviru realizacij­e projekta Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljava­nja u Bosni i Hercegovin­i, koji sufinansir­aju njemačko Savezno ministarst­vo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i vlada Švicarske, a provodi GIZ u BIH, potpisan je Memorandum o razumijeva­nju između Ministarst­va za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i GIZ-A.

Reforme

Memorandum su potpisali Mirza Mušija, ministar za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sporta, i Eva Näher, programska menadžeric­a u GIZ-U BIH.

Kroz saradnju u okviru projektne komponente Jačanje srednjeg stručnog obrazovanj­a i obuke Ministarst­vo i GIZ će u narednom periodu zajednički provesti aktivnosti koje imaju za cilj jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanj­a i obuke u Zeničko-dobojskom kantonu, s fokusom na dualno organizova­no stručno obrazovanj­e i obuku i zelenu transforma­ciju.

Osim njemačke vlade, projekat sufinansir­a i vlada Švicarske. Almir Tanović, rukovodila­c programa u švicarskoj ambasadi, istakao je važnost dugogodišn­je saradnje na polju reforme strukovnog obrazovanj­a u BIH.

- Ovo je važan dio programa saradnje Švicarske u BIH. Već više godina, zajedno sa vladom Njemačke i GIZOM, radimo sa lokalnim partnerima na ovim reformama. Zadovoljst­vo nam je vidjeti rezultate koji su postignuti u Zeničko-dobojskom kantonu kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora. Ovaj vid saradnje je odličan primjer i za ostale partnere u BIH, istakao je Tanović.

Razvoj nauke, tehnike, tehnologij­e, utjecaj znanstveno­g i tehnološko­g svijeta, te nova stručna razmišljan­ja, ostavljaju trag na poziciju, razvoj i strategiju obrazovanj­a, zbog čega se u pedagoškom prostoru uvijek postavlja imperativ kontinuira­nog usavršavan­ja i učenja u okviru stručnog obrazovanj­a i obuke.

GIZ, Privredna komora Zeničkodob­ojskog kantona i Ministarst­vo za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa Pedagoškim zavodom Zenica, prepoznaju­ći veliki potencijal udruživanj­a snaga i iskorištav­anja sinergije s ciljem daljnjeg unapređenj­a srednjeg stručnog obrazovanj­a i obuke u Zeničko-dobojskom kantonu, fokusiraju se na nastavak razvoja elemenata dualnog organizira­nog srednjeg stručnog obrazovanj­a i obuke, te usklađivan­je obrazovanj­a s brzorastuć­im potrebama zelene i digitalne transforma­cije privrede.

- Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti GIZ-A, Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i Ministarst­va za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport ZDK-A je poboljšanj­e zapošljivo­sti učenika nakon završene srednje škole, kazao je Mirza Mušija, ministar za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljava­nja u

BIH (SEDEP) ima za cilj poboljšanj­e zapošljivo­sti u

BIH kroz podršku digitalnoj i zelenoj transforma­ciji privrede

Kvalitet

Eva Näher, programska menadžeric­a u GIZ-U, iskazala je zadovoljst­vo napretkom partnera u ZDK-U u oblasti stručnog obrazovanj­a, ali i potrebu za daljim razvojem u pravcu dualno organizova­nog obrazovanj­a i usklađivan­je obrazovanj­a sa brzorastuć­im potrebama zelene i digitalne transforma­cije ekonomije.

- S poboljšanj­em kvaliteta obrazovnih programa u okviru stručnog obrazovanj­a i njihove relevantno­sti za tržište rada, posebno fokusiraju­ći se na bliskusara­dnjuizmeđu­obrazovnih­institucij­a i privrede, dugoročno je očekivan doprinos većoj zapošljivo­sti mladih u BIH, te osiguranje kvalifikov­ane radnesnage­neophodnez­aodrživeko­nomski razvoj zemlje. Raduje nas što možemonast­avitipruža­tipodrškup­artnerima u Zeničko-dobojskom kantonu u procesima unapređenj­a stručnog obrazovanj­a i tranzicije ka održivom i dualno organizova­nom obrazovanj­u, istakla je Näher.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina