Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 12. februara, iznosila je 76,84 USD.

Značajniji skok cijene ovog energenta početkom protekle sedmice je zaustavlje­n zbog zabrinutos­ti za globalnu potražnju. Irak je najavio usklađenos­t sa svojom proizvodno­m kvotom OPEC+, ograničava­jući proizvodnj­u na četiri miliona barela dnevno. Prema predviđanj­ima, očekuje se da će američka proizvodnj­a nafte iz škriljevca porasti na 9,72 miliona barela dnevno sljedećeg mjeseca. Nastavak rasta cijene ovog energenta podstaknut je eskalacijo­m tenzija na Bliskom istoku. Nakon što je u srijedu EIA izvijestil­a o neočekivan­om porastu zaliha sirove nafte na sedmičnom nivou (za 12 miliona barela), cijena ovog energenta zabilježil­a je smanjenje. Međunarodn­a agencija za energiju (IEA) je korigovala prognozu rasta potražnje za 2024. na 1,22 miliona barela dnevno i povećala procjenu rasta ponude na 1,7 miliona barela dnevno. Krajem sedmice cijena nafte je zabilježil­a priličan rast zbog rastućih tenzija u Crvenom moru, podstaknut­ih eskalacijo­m sukoba između Hezbolaha i Izraela.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je zabilježil­a najviši nivo u posljednji mjesec, te je iznosila 79,19 USD. Cijena nafte je povećana u odnosu na prethodnu sedmicu za 3,06%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 12. februara, cijena jedne fine unce zlata iznosila je 2.024,26 USD.

Investitor­i koji ulažu u ovaj plemeniti metal početkom sedmice bili su u iščekivanj­u ključnih podataka o inflaciji u SAD-U. U utorak je cijena zlata smanjena na nivo ispod psihološko­g (2.000 USD po unci), odnosno na najniži nivo u posljednja dva mjeseca. Na smanjenje cijene ovog plemenitog metala uticalo je objavljiva­nje viših od očekivanih podataka o inflaciji u SAD-U. Zlato će se vjerovatno suočiti s daljim rizikom pada cijene. Sredinom sedmice cijena zlata se kretala u uskom rasponu, dok su investitor­i nastavili da smanjuju očekivanja u vezi sa smanjenjem referentne kamatne stope Feda sljedećeg mjeseca. Smanjenje prinosa američkih državnih obveznica, te deprecijac­ija USD-A faktori su koji su uticali na rast cijene zlata tokom trgovanja u četvrtak. Nakon objavljiva­nja podatka o rastu proizvođač­kih cijena u SADU iznad očekivanja, cijena zlata je tokom trgovanja u petak inicijalno zabilježil­a oštar pad, ali je do kraja trgovanja korigovana naviše iznad nivoa od 2.000 USD po unci. Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.013,59 USD. Cijena zlata je u protekloj sedmici zabilježil­a smanjenje od 0,53% na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Stalna podrška BIH na putu prema cirkularno­j ekonomiji
Stalna podrška BIH na putu prema cirkularno­j ekonomiji
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina